De fyra snabbaste sätten att tappa vikt

För att tappa vikt och undvika att lägga på dig igen måste du träna och anamma hälsosamma matvanor som du kan bibehålla över tid, inte bara banta.
De fyra snabbaste sätten att tappa vikt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hur många gånger har du försökt tappa vikt utan framgång? Har du slagit fast varför du misslyckas och tvingas försöka om och om igen? Idag ska vi berätta om de snabbaste sätten att tappa vikt, och de är dessutom roliga och relativt enkla.

Tror du oss inte? Fortsätt läsa och börja använda dig av dessa tips redan idag.

1. Att sluta banta är ett av de snabbaste sätten att tappa vikt

Sluta banta

Vet du varför det är problematiskt att besluta dig för att banta och sedan sätta ett startdatum? Du börjar se bantningen som en utmanande bestraffning. Då kommer du bara kunna tänka på när den äntligen är över.

Istället är det bättre att ta dig tid att lära dig om hälsosamma matvanor och deras effekter på kroppen. Detta kommer hjälpa dig förstå vad varje matval gör, och det kommer vara enklare att undvika sådana som skadar dig.

Vidare är det viktigt att du lär dig att identifiera portionerna som lämpar sig för dig.

Folk tenderar att tro att en bantning kräver att man bara äter grönsaker och sallad. Men en väl genomtänkt och skräddarsydd diet ska inkludera alla livsmedelsgrupper och låta dig ta del av en godbit då och då.

Om du har svårt att förstå hur mat fungerar eller inte är på det klara med vad som är rätt för dig, tala med en nutritionist. Han eller hon kommer förklara allt du behöver veta.

2. De snabbaste sätten att tappa vikt involverar att träna hela kroppen

Simning är bra

När man överväger att försöka tappa vikt så tenderar man att oroa sig över områden med synliga problem. Det är därför det är vanligt att se personer som ägnar sig åt riktade övningar för specifika områden. Om du känner igen dig är det dags att byta rutin.

Det finns områden på kroppen som tenderar att ansamla mer fett. Men det är viktigt att stärka alla muskelgrupperna i samma utsträckning. Detta kommer försäkra att:

Om du inte har tid att träna flera timmar om dagen ska du försöka hänge varannan dag åt olika typer av träning av varierande intensitet.

3. För en ärlig dagbok över allt du äter

Snabbaste sätten att tappa vikt: för matdagbok

Om du inte är medveten om vad du gör för fel eller inte har koll på vad du äter, är det svårt att veta huruvida du saboterar dina egna försök att tappa vikt. Ett av de snabbaste sätten att tappa vikt är därför att föra en noggrann dagbok över allt du stoppar i dig och hur du mår.

Det spelar ingen roll om det bara är en liten munsbit; om det passerar genom munnen ska det skrivas ned. Gör detta i minst fyra veckor och få därefter reda på…

  • Vilka livsmedel du äter oftast.
  • Livsmedel du äter mindre ofta.
  • Vilka livsmedel du äter mest av varje dag.
  • Hur ditt humör ser ut under dagen.
  • När du känner begär för onyttig mat.

Denna information kommer hjälpa dig att skapa en mat- och träningsplan för att få hjälp att bekämpa eller uppmuntra vissa vanor du har.

Om du till exempel märker att du inte tappar vikt eftersom du har begär efter sötsaker på eftermiddagarna eller när du känner dig nere, kanske du ska prova att träna lite istället. Drick sedan en smoothie som stillar sötsuget du har.

4. Få rätt mängd sömn

Sovande kvinna

Alla vet att man måste sova mellan sex och åtta timmar per dygn. Men många av oss följer inte denna oskrivna regel. Även om du har ett hektiskt schema eller bara föredrar att sova mindre, bör du vara medveten om att ett av de snabbaste sätten att tappa vikt är att få tillräcklig vila.

När du inte sover kommer aptithormonet leptin genereras. Det är därför det är så vanligt att personer som stannar uppe länge äter mer än som krävs.

Från och med nu ska du ta ditt sömnschema på allvar och respektera det. Om du inte kan få till åtta timmar ska du åtminstone få sex utan störningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.