De bästa och värsta matoljorna för din hälsa

Trots dåligt rykte på senare år tillhandahåller kokosolja din hjärna med energi och hjälper dig att bibehålla en frisk kropp.
De bästa och värsta matoljorna för din hälsa
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Under de senaste åren har fetter fått ett dåligt rykte som en av de huvudsakliga orsakerna till övervikt och fetma, utöver att leda till en rad andra allvarliga hälsoproblem. En av de huvudsakliga källorna till fett i dieten är den olja du använder för att laga mat. De flesta matoljorna är växtbaserade, men vissa har animaliskt ursprung och har visat sig vara skadligare för din hälsa.

Men flera studier har visat att det faktiskt finns hälsosamma fetter som bör konsumeras i specifika kvantiteter för att kropp och organ ska fungera ordentligt.

Många tror att vegetabiliska oljor måste vara bra för hälsan, men sanningen är att vissa av dem rekommenderas medan andra har utsatts för bearbetning som kan vara skadlig.

För de som oroar sig över vilken typ av olja de bör använda i sin matlagning ska vi i dagens artikel ge dig en lista som reder ut skillnaderna mellan de bästa och värsta matoljorna.

De bästa matoljorna för din hälsa

Matoljorna som inte är skadliga för din hälsa är de som består av fleromättade och enkelomättade fetter, även kända som de “bra fetterna”.

Olivolja

Olivolja

Den nyttigaste av matoljorna är utan tvivel olivoljan. Det är en grundläggande ingrediens i medelhavsdieten och ett enkelomättat fett som har utmärkta fördelar för din hjärt- och kärlhälsa.

Den bästa olivoljan du kan köpa är den obearbetade sorten som har pressats vid en svalare temperatur. Kallpressningen hjälper till att bevara polyfenolerna som är bra för din hälsa.

Kokosolja

Trots att dess höga halter av mättat fett har gett den ett dåligt rykte har studier på senare tid visat att kokosolja faktiskt är rätt bra för dig.

Majoriteten av det mättade fettet i denna olja är känt som triglycerider, vilka din kropp kan konvertera till energi istället för kroppsfett.

Kokosolja innehåller antibiotiska och antimikrobiella egenskaper som skyddar din kropp mot diverse patogener. Det är även en energikälla för hjärnan som bidrar till en frisk kropp.

Undvik att konsumera för mycket kokosolja eller att kombinera den med andra typer av oljor.

Sesamolja

Sesamolja

Denna olja är vanlig i asiatiska kök och är känd som en källa till enkelomättade fetter. Dess huvudsakliga fördelar kommer från dess höga innehåll av antioxidanter, som förblir intakta även när de utsätts för värme.

Sesamolja innehåller även fosfatidylkolin (lecitin) – ett näringsämne som är nära relaterat till en frisk hjärna. Du bör dock begränsa ditt intag av sesamolja eftersom den även innehåller omega 6-fettsyror.

De värsta matoljorna för din hälsa

De flesta vegetabiliska oljor som säljs för låga priser i matbutiken är gjorda av “dåliga fetter”, även kända som mättade fetter eller transfetter.

Användning av dessa oljor är en av de huvudsakliga orsakerna till problem med högt kolesterol.

Sojabönsolja

Sojabönsolja

Sojabönsolja utsätts för en hydreringsprocess för att öka hållbarheten och stabilisera smaken. Dessvärre är det just denna process som gör det till en ohälsosam olja för matlagning.

För att den inte ska vara skadlig för din hälsa måste du välja ekologisk sojabönsolja.

Margarin

En gång i tiden trodde man att margarin var bättre för dig än smör eftersom det är växtbaserat. Flera studier har dock visat att det faktiskt är mycket värre på grund av dess höga innehåll av transfetter.

För att göra margarin utsätts fetterna för en hydreringsprocess som gör att det ser fräscht, krämigt och gott ut. Men det gör det även skadligt för din hälsa, speciellt när du använder det för att laga mat vid höga temperaturer.

Ister

Ister

Ister är ett fett som föredras för matlagning i många delar av världen tack vare dess karaktäristiska smak. Trots detta är det ett av de värsta val du kan göra eftersom det är rikt mättat fett och kan täppa igen dina artärer såväl som höja ditt kolesterol.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.