Colombianska frityrbollar med ost, en populär traditionellt rätt

Hur tillagar man colombianska frityrbollar med ost? Vi berättar vilka ingredienser du behöver och hur du gör steg för steg för att tillaga denna traditionella colombianska rätt.
Colombianska frityrbollar med ost, en populär traditionellt rätt
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2024

Julen var bara för några veckor sedan, och därför vill vi passa på att tipsa om ett traditionellt och gott recept som är populärt i Colombia vid denna tid. Detta är en av de mest efterlängtade delikatesserna i Colombia: buñuelos, eller colombianska frityrbollar med ost. Dessa ostbollar är små bollar av friterad deg, krispiga på utsidan och fluffiga på insidan. Och de passar utmärkt för att värma kroppen och själen med under vinterns kalla dagar!

Vi ska berätta hur du tillagar dessa colombianska frityrbollar för att avnjuta med din familj och vänner. Du ska också få veta varför dessa godsaker är en så viktig del av den colombianska gastronomiska kulturen.

Ursprung och betydelse i Colombia

Hur man gör colombianska frittor
I Colombia är frityrbollar med ost ett traditionellt recept som har funnits i hundratals år.

Även om colombianerna kan tillaga buñuelos när som helst på året, äter man dem oftast på jul- och nyårsafton. Ursprunget till dessa frityrbollar sträcker sig många århundraden tillbaka i tiden. De uppstod i Mellanöstern på 1100-talet e.Kr., fördes sedan till Spanien och kom slutligen till Amerika under den spanska koloniseringen.

I Colombia är frityrbollar med ost ett traditionellt recept som har funnits i hundratals år. Historiskt sett har man förknippat dessa ostbollar med festligheter. I en artikel från 1856 beskriver den colombianske historikern José Manuel Groot att det i Bogotá under julen nästan var obligatoriskt att skicka buñuelos glaserade med sockerrörshonung till vänner.

Från 1930-talet innebar industrialiseringen en ökad försäljning av mjöl och även frityrbollar och andra produkter. Idag är de en symbol för tradition och jul i detta land.

Colombianska frityrbollar med ost: Vilka ingredienser behöver du?

Så hur tillagar man då dessa colombianska frityrbollar med ost? Du behöver följande ingredienser:

 • En nypa salt
 • 2 vispade ägg
 • ½ dl socker
 • 2,5 dl majsstärkelse
 • 2,5 dl kassavamjöl
 • ½ dl varm mjölk
 • 1 tsk bakpulver
 • 5 dl malen costeñoost eller cotijaost
 • 2 tsk osaltat smält smör
 • Rapsolja eller vegetabilisk olja lämplig för fritering

Så tillagar du colombianska frityrbollar med ost

När du har alla ingredienser du behöver är det dags att börja tillaga ostbollarna. Följ bara instruktionerna nedan. Och om du vill tillaga receptet på det mest traditionella viset, försök att noga följa varje steg för att få till de runda, perfekta och gyllene bollarna som hänför oss till traditionella colombianska buñuelos. Du kan även kika på detta klipp på spanska så ser du hur det går till. Låt oss börja jobba!

 1. I en skål, lägg i majsstärkelse, kassavamjöl och socker. Blanda försiktigt med en slev.
 2. Tillsätt bakpulver, salt, varm mjölk och de två vispade äggen. Fortsätt blanda.
 3. Nu är det dags att tillsätta resten av ingredienserna: det smälta smöret och osten.
 4. Blanda tills smeten är slät.
 5. När du fått en slät och fin konsistens är det dags att börja knåda bollar med händerna.
 6. Värm vegetabilisk olja till 165 °C i en djup kastrull. Den perfekta temperaturen är när du lägger in en degboll och den lägger sig på botten en stund och sedan stiger upp till ytan och flyter.
 7. Lägg försiktigt i alla bollarna och sänk värmen till medelhög.
 8. Fritera tills bollarna har en gyllene färg. Det är viktigt att kontrollera dem regelbundet för att förhindra att de blir brända.
 9. Ta försiktigt upp dem från oljan och låt dem rinna av på en plåt med absorberande papper för att få bort oljeöverskottet.
 10. Det är allt! Servera och njut av dessa läckra traditionella colombianska frityrbollar tillsammans med familjen.

Tips för att få till de bästa ostbollarna

Här är några extra tips du bör tänka på när du lagar dina frityrbollar:

 • Frityrbollar ska vara salta, så den idealiska osten för detta recept är en salt, hård och torr ost, som riven costeño. Om du använder en annan ost kan frityrbollarna bli för söta.
 • Om du när du tillagar blandningen kanske märker att den börjar bli för torr, tillsätt lite mjölk. Om konsistensen är för rinnig (detta kan hända om du har väldigt stora ägg), tillsätt mer mjöl.
 • Du kan själv välja hur stora frityrbollar du vill göra, men det är bäst att inte göra dem för stora, eftersom de då inte blir helt tillagade inuti. Det är också viktigt att alla bollar har samma storlek så att tillagningen blir jämn.
 • Oljan ska värmas upp på hög temperatur i början, men sedan sänkas till medelvärme så att smeten inte bränns och frityrbollarna inte spricker.
 • Lämna tillräckligt med utrymme mellan bollarna under friteringen. Detta säkerställer en jämn tillagning. Vänd och flytta runt på dem under tillagningen.
 • Om du vill kan du köpa färdigblandad frityrsmet för att snabba på hela tillagningsprocessen. Följ i dessa fall instruktionerna på förpackningen.
 • Den krispiga konsistensen på ytan är som bäst när de precis är nytillagade, så vänta inte för länge innan du äter.

Colombianska frityrbollar med ost: Ett typiskt colombianskt julrecept

Buñuelos de queso costeño, alltså colombianska frityrbollar med ost, serveras traditionellt med vaniljsås. Det är en del av julens olika bröd, amasijos, och är favoriten under denna högtid i Colombia. Detta traditionella recept har gått från generation till generation och är en bidragare till värmen och äktheten i detta lands gastronomi.

Som du kan se är tillagningen inte alls svår om du följer den steg för steg. Så samla gärna ihop de nödvändiga ingredienserna och testa detta goda frityrrecept för att överraska din familj och dina vänner under vintersäsongen. Smaklig måltid, eller buen provecho!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.