Colombianskt ris med kyckling: Ett hälsosamt, gott och ekonomiskt recept

Vi visar dig hur du tillagar ett utsökt colombianskt ris med kyckling hemma. En rätt som är rik på bland annat proteiner med högt biologiskt värde.
Colombianskt ris med kyckling: Ett hälsosamt, gott och ekonomiskt recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att laga till ett utsökt colombianskt ris med kyckling är väldigt enkelt. Det är ett recept som ger dig en betydande mängd viktiga näringsämnen, oumbärliga element för att säkerställa att människokroppen fungerar korrekt.

Innan du börjar är det viktigt att notera att för att äta en hälsosam kost måste du se till att den är balanserad och varierad. Det är alltid bäst att matcha antalet kalorier som du får i dig med de som du förbrukar under dagliga aktiviteter.

En väldigt näringsfylld rätt

Colombianskt ris med kyckling är en rätt som är idealisk för speciella högtider och fester. Dessutom innehåller denna rätt animaliskt protein, grönsaker och kolhydrater, och därför är den en väl balanserad rätt som är komplett och hälsosamt.

Vi ska berätta hur du lagar denna goda rätt hemma och hur du gör för att inkorporera en smak av detta latinamerikanska land i varje munsbit.

Colombianskt ris med kyckling.
Med väldigt få ingredienser kan du svänga ihop den här rätten med ris och kyckling.

Recept på colombianskt ris med kyckling

Ingredienser:

För att förbereda ett utsökt colombianskt ris med kyckling behöver du följande ingredienser:

 • 4 kycklingbröst, kokta och skurna i små bitar
 • 3 matskedar extra virgin olivolja
 • 3 stora paprikor, hackade: 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 medelstor lök, hackad
 • 7 dl ris
 • 12 dl vatten
 • 5 dl blandade grönsaker, tärnade i små bitar
 • 1 kycklingbuljongtärning
 • 1 litet paket saffran
 • Salt efter smak

Så här gör du:

 1. Börja med att hälla oljan i en stor stekpanna med höga kanter på låg värme.
 2. Fräs sedan den finhackade paprikan tillsammans med vitlök och lök. Det är viktigt att röra om för att förhindra att de små bitarna bränns eller fastnar och på så sätt uppnå en gyllene färg och att löken är lätt genomskinlig.
 3. Tillsätt riset och fortsätt att röra så att allt blandas väl.
 4. Häll i vattnet tillsammans med de tärnade grönsakerna.
 5. Tillsätt sedan kycklingen, buljongtärningen och saffran.
 6. Smaka av med salt, rör om lite och låt puttra på medelhög värme i ca 15 minuter.
 7. Efter denna tid bör riset ha absorberat allt vatten och rätten bör vara mer eller mindre torr.
 8. Täck nu pannan med ett lock och fortsätt att koka i 10 minuter på mycket låg värme för att uppnå en perfekt konsistens.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen:  Lär dig mer om kopaivaolja: användning, fördelar och kontraindikationer

Fördelar med colombianskt ris med kyckling

Detta recept på colombianskt ris med kyckling kan ge flera hälsofördelar om det ingår i en varierad och balanserad kost. Det är nödvändigt att undvika brister på viktiga näringsämnen i vår kost för att säkerställa att kroppen fungerar korrekt.

Kyckling med ris.
Colombianskt ris med kyckling är en rätt som bidrar med proteiner av högt biologiskt värde. Därför är det en god idé att inkludera den i din kost.

Först och främst är denna maträtt en källa till proteiner med högt biologiskt värde. Dessa näringsämnen har alla essentiella aminosyror och är i denna kombination lätta att smälta och tillgodogöra kroppen.

Proteiner behövs för att musklerna ska fungera bra över tid. På så sätt kan man förebygga sjukdomar som sarkopeni, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Research.

Samtidigt är det en rätt som även innehåller komplexa kolhydrater. Dessa element är energisubstratet för högintensiva aktiviteter.

Kolhydrater är också nyckeln i återhämtningsprocessen. Faktum är att det har visat sig att när man äter detta näringsämne efter träning, tillsammans med en betydande andel proteiner, sker en mycket effektiv glykogenpåfyllning.

Man bör inte glömma att denna maträtt har ett högt innehåll av vegetabiliska produkter. Dessa ingredienser innehåller fytokemikalier med antioxidantegenskaper.

Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ackumulering i kroppsvävnaderna. Tack vare denna effekt minskar risken för att utveckla komplexa sjukdomar, vilket framgår av forskning publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Ramen med kyckling – 3 recept på japansk nudelsoppa

Prova att laga colombianskt ris med kyckling hemma

Som du har sett är det väldigt lätt att laga colombianskt ris med kyckling hemma. Detta recept kan inkluderas i samband med en hälsosam kost, men är också särskilt fördelaktigt för idrottare.

Idrottare kommer att kunna dra stor nytta av intaget av dessa ingredienser som ger komplexa kolhydrater och proteiner av högt biologiskt värde. På så sätt förbättrar och påskyndas återhämtningsprocesserna efter intensiva påfrestningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.