Camu-camu: en exotisk frukt med många hälsofördelar

Camu-camu: en exotisk frukt med många hälsofördelar

Senaste uppdateringen: 02 april, 2023

Camu-camu(Myrciaria dubia) är en vanlig frukt från Amazonasregionen som har ett högt C-vitamininnehåll. Faktum är att det är en av de exotiska frukterna med den högsta koncentrationen av detta näringsämne. Den finns främst i de södra länderna på den amerikanska kontinenten och är en frukt med utsökta organoleptiska egenskaper.

Det är viktigt att komma ihåg att väldigt olika typer av frukt kan hittas på olika kontinenter. Tack vare logistiska framsteg är det idag möjligt att köpa dessa nästan var som helst på planeten.

Med det sagt är det alltid bäst att åka till ursprungslandet för att få njuta av en autentisk smak. I vilket fall som helst, när vi hittar dem frysta får vi vanligtvis också en produkt med bra bevarad smak.

Näringsvärdet i camu-camu

Ur näringssynpunkt är camu-camu en frukt med mycket lågt energiinnehåll. Den innehåller endast 24 kalorier per 100 gram, och eftersom det mesta är vatten.

När det gäller makronäringsämnen är enkla sockerarter de huvudsakliga, med 4 gram per 100 gram frukt. Trots det, tack vare dess fiberinnehåll kommer dessa inte att skapa alltför höga höjningar av blodsockret när du äter dem.

Det bästa kommer när vi analyserar mikronäringsämnena. 100 gram camu-camu ger en hög mängd kalcium, fosfor och vitamin C. Faktum är att det dagliga behovet av detta ämne är mer än täckt med bara 20 gram av frukten.

Till allt detta måste vi lägga till antioxidanterna i form av polyfenoler. Dessa är föreningar som kan neutralisera bildandet av fria radikaler och ge oss hälsofördelar.

Framför allt sticker antocyaniner ut, som också är karakteristiska för blåbär, björnbär och auberginet. Dessa föreningar har visat sig minska förekomsten av neurodegenerativa sjukdomar.

De innehåller också tanniner, antiinflammatoriska föreningar som också är typiska för druvor. De är effektiva för att skydda mot förändringar i det kardiovaskulära systemet, vilket framgår av forskning publicerad i tidskriften Mini Reviews in Medicinal Chemistry.

Arándanos.
Blåbär är också rika på antocyaniner. Färgen är vad som indikerar deras rikedom på antioxidanter.

Fördelarna med camu-camu

Först och främst bör det noteras att camu-camu är en mycket hälsosam frukt för immunsystemet. Detta beror på närvaron av vitamin C.

Detta näringsämne stimulerar det medfödda och det adaptiva försvaret, enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients. Som ett resultat blir kroppen mindre mottaglig för virusinfektioner. Vitamin C är också viktigt för att förbättra upptaget av järn, ett mineral som inte är lika lättillgängligt, och har du brits på detta ämne i kroppen leder det till anemi.

Antioxidanterna i detta livsmedel kan bidra till att fördröja åldrandeprocessen och utvecklingen av många relaterade sjukdomar. Det är därför viktigt att säkerställa närvaron av grönsaker i den dagliga kosten. Speciellt exotiska frukter, som kan bidra med många polyfenoler.

Fördelarna med fiber bör också nämnas. Det hjälper inte bara till att förebygga förstoppning, utan fungerar också som ett energisubstrat för bakterierna som lever i matsmältningskanalen. Tack vare fiber förbättras mikrobiotans täthet, vilket är nyckeln till en god matsmältning och upptaget av näringsämnen.

Camu-camu och fetma

I detta avseende är viss forskning lovande. även om den hittills bara har utförs på djur. Studierna visar att camu-camu har förmågan att modifiera mikrobiotan till det bättre.

Denna modifiering ökar energiförbrukningen i organismen och minskar ackumuleringen av lipider i inre organ. Båda funktionerna är viktiga när man vill gå ner i vikt.

Resultaten är dock endast i ett begynnande stadium, och behöver bekräftas hos människor. För tillfället kan camu-camu i sig inte betraktas som en frukt för viktminskning.

Forskare menar dock att att camu-camu kan minska förekomsten av komplexa patologier associerade med fetma. Detta beror framför allt på dess koncentration av antioxidanter.

Du kanske också är intresserad av: Jackfrukt: Frukten som är en vinnare bland veganer

Hur konsumerar man det?

Du kan konsumera camu-camu färsk eller i form av juice. Ett enkelt sätt att förbereda frukten är att lösa upp 50 gram fruktkött i en liter vatten och sedan mixa.

Det går också att hitta denna frukt i pulver- eller tablettform. Denna presentation gör det väldigt lätt att tillsätta det som en ingrediens i juicer smoothies.

Camu camu pulver.
Camu-camu-pulver är lättare att distribuera än färsk frukt.

En av de bästa källorna till vitamin C

Camu-camu är en av de bästa källorna till vitamin C som du kan inkludera i din kost. Det är inte vanligt i alla länder, men tack vare tekniken brederr dess försäljningsområde ut sig.

Du kan alltid ta till frysta eller pulveriserade versioner, som fortfarande innehåller många av fördelarna. Det är ett mer koncentrerat alternativ, så var noga med att inte överdriva konsumtionen.

Så om du vill öka ditt intag av vitamin C i din kost, tveka inte att tillsätta camu-camu i det format som passar bäst för dig. Du kan även hitta frukten under andra namn, som carnu carnu.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.