10 bra livsmedel när du vill frysa in barnmat

Vet du vilken barnmat du kan frysa in? Vi ger dig några alternativ så att du kan variera ditt barns kost och också spara tid på matlagning!
10 bra livsmedel när du vill frysa in barnmat
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2022

En av de saker som vi föräldrar lägger mycket tid på är att bereda mat till våra barn. Med alla moment av att skala, rensa och ta bort frön, hacka, koka och mixa verkar det som om det aldrig finns tillräckligt med tid att hinna med allt. Därför är möjligheten att frysa in barnmat en praktiskt och tidsbesparande åtgärd för många barnfamiljer.

Att frysa in mat är ett utmärkt sätt att bevara den. Välj bara rätt sorts livsmedel och följ några tips så kan du bevara näringsämnena, smaken och konsistensen i det du lagar.

Saker du behöver för att frysa in barnmat

Innan du ska frysa in barnmat, gör en lista över de saker du behöver. Detta hjälper dig att hålla din frys organiserad så att du kan förvara barnmaten på ett optimalt sätt för säkerhet och näringsinnehåll. Enligt Mercedes Piquera behåller de flesta livsmedel sina ursprungliga egenskaper, näringsvärde, smak och arom efter upptining.

Etiketter och en märkpenna

Vissa livsmedel du lagar kan ha en liknande färg – till exempel morot och persika – och det kan vara förvirrande. Märk därför noga varje behållare med namnet på vad som finns i den och det datum då du fryser in den.

Använd isbitsbrickor för att frysa in barnmat

Isbitsbrickor passar utmärkt att frysa in barnmat i, eftersom de kan hålla portioner som är lagom stora för en baby. Brickor som är lite böjliga är lättare än fasta när det gäller att ta ut små portioner ur frysen.

Om du inte har dessa brickor kan du använda små plastbehållare som är lätta att hantera vid upptining av mat.

Du kan frysa in barnmat i muffinsformar

Muffinsformar fungerar ungefär som isbitsbrickorna. När barnmaten är helt fryst kan du stoppa ner formarna i en fryspåse eller en plastbehållare med lock.

Plåtar och långpannor

Du kan också använda plåtar och långpannor om du vill frysa in barnmat om du först täcker dem med bakplåtspapper. Klicka ut moset eller använd en påse med ett hörn avskuret för att pressa ut små portioner.

att avvänja sitt barn

Fryspåsar

Enligt professor Roberto Massini måste alla frysta livsmedel skyddas från syre i frysen. Annars kan detta fläcka, skada eller torka ut maten.

Fryspåsar är ett utmärkt sätt att skydda små portioner frysta livsmedel. Du kan använda stora påsar för att lagra större mängder. Och naturligtvis, glöm inte att märka påsen med namnet på maten och tillagningsdatum.

Vilka livsmedel kan du använda när du vill frysa in barnmat?

Ett team av ingenjörer i kemiteknik har förklarat att stora, vassa iskristaller bildas under långsam infrysning. Dessa kan försämra strukturen på vissa livsmedel. Därför är det en god idé att mosa eller blanda dem innan du fryser in dem.

1. Pumpa är bra barnmat att frysa in

Du kan använda alla typer av pumpa, till exempel butternut eller hokkaido. Tidskriften Perspectives in Human Nutrition rekommenderar dessa eftersom de är rika på betakaroten, som är en föregångare till vitamin A. Dessutom gillar små barn deras söta smak.

Tvätta, skala, skär i bitar och koka sedan i 5 till 8 minuter. Därefter häller du av vattnet och du kan mosa grönsaken till en puré, manuellt eller med en matberedare.

2. Nötkött, kyckling och fisk

Dessa är de viktigaste proteinkällorna för spädbarn. Du kan koka dem i grönsaksbuljong tills de är mjuka. Mosa dem sedan och tillsätt lite olivolja eller smör för att göra en puré.

3. Blåbär, jordgubbar och körsbär

Dr. Garzón förklarar att dessa bär och frukter är rika på antocyaniner, ett bioaktivt pigment som är känt för den antioxidantiska effekten det har på kroppen. De innehåller också C-vitamin och fibrer som hjälper till att förhindra förstoppning.

Du kan blanda dem färska och frysa dem direkt eller koka dem i 10 minuter först. Om du kokar dem så koncentreras sockret och ger purén en sötare smak. Kom ihåg att tvätta dem ordentligt innan du tillagar dem.

4. Persikor

Enligt Spanish Nutrition Foundation är persikor rika på kalium, C-vitamin, karotenoider och antioxidanter. De har också en behaglig doft som kommer från ett smakämne som kallas kumarin.

Efter att du har tvättat, skalat och tagit bort kärnorna kan du skära dem i bitar och mixa i en matberedare. Koka moset i cirka 15 minuter med lite vatten för att ta fram den naturliga sötman. Låt moset svalna i rumstemperatur, förpacka det sedan och frys in det.

5. Rödbetor och morötter

Två rotfrukter som barn kan börja äta tidigt är rödbetor och morötter. Deras sötma gör dem ofta till en favorit bland familjens yngsta medlemmar.

Morötter innehåller betakaroten, som omvandlas till vitamin A, fiber och kalium. Professor Luis Leiva har listat näringsfördelarna med rödbetor. De innehåller socker, fibrer, folsyra, järn, kalium och antioxidanter.

Du bör koka dem med skalet på för att undvika förlust av fytokemikalier och näringsämnen som annars löses upp i vattnet. När de är helt mjuka är de lätta att skala och mosa. När de har svalnat kan du förvara dem i frysen.

6. Sötpotatis är bra när du vill frysa in barnmat

Sötpotatis är en rotfrukt som är rik på stärkelse, socker och karotenoider. De har ett liknande utseende och konsistens som potatis och är perfekta för att servera som mos.

Tvätta, skala och skär i små bitar. Koka sedan i 15 till 20 minuter, eller tills de är mjuka. Låt dem svalna och mosa dem innan du lägger dem i frysen.

7. Bönor, linser och gröna bönor

Baljväxter är viktiga för ett barns tidiga kost. Dessa bönor är en källa till vegetabiliskt protein, stärkelse och fiber. De är också rika på zink, järn, magnesium, kalcium, fosfor och B-vitaminkomplex.

Koktiden för baljväxter tenderar att variera beroende på om de är torra eller inte. Det är en god idé att blötlägga torra bönor i cirka 8 timmar före tillagning för att mjuka upp dem. Linserna mjuknar på 15 till 20 minuter utan att blötläggas först.

När de är mjuka, lägg dem i din matberedare för att göra dem till mos. Du kan blanda dem med lite vitlök eller lök för att lyfta fram deras smak. De håller länge i frysen.

linser och bönor

8. Majs

Majskorn är ett utmärkt val att mixa till puré och frysa in. Detta spannmål innehåller en försvarlig mängd vatten, fibrer, protein och socker. Du bör låta kornen dra 6 timmar i vatten för att ta bort skalet, vilket är svårt för spädbarn att tugga.

Koka sedan i cirka 45 minuter och låt därefter kastrullen stå och svalna. Mixa sedan i en mixer med lite olivolja och lite kokande vatten. Detta mos måste du passera genom en sil före frysning.

9. Zucchini

Zucchini  är en lättsmält grönsak, och dess milda smak gör den till en favorit bland de minsta i familjen. Den innehåller mycket vatten och fibrer.

Efter att du har tvättat dem skär du dessa grönsaker i bitar och sauterar dem tillsammans med vitlök, lök och purjolök. Du kan blanda zucchini med morot och sötpotatis om du vill. Mixa till en puré och sedan är det klart att frysa in.

10. Blomkål och broccoli är bra när du vill frysa in barnmat

Blomkål och broccoli tillhör samma familj av korsblommiga grönsaker. Enligt Department of Agriculture and Consumer Services innehåller broccoli vitamin A, K och C och folat. Professor Nicolás Pedreros lyfter fram blomkål som en källa till bioaktiva föreningar.

Du kan mjuka upp dem genom att ånga dem i 5 minuter. Mosa sedan och låt allt svalna i rumstemperatur innan du fryser in det.

Mat som inte är bra att frysa in

Alla livsmedel är inte lämpliga för infrysning. Vissa av dem får en mindre attraktiv brun färg eller blir mycket vattniga och tappar smak.

En grupp experter rekommenderar att du tillsätter lite citron eller ångar maten i 3 minuter för att förbättra färgen. Bland dessa livsmedel kan vi nämna följande:

  • Päron
  • Avokado
  • Plommon
  • Aprikoser
  • Gurka
  • Kiwi

Tips för att frysa in barnmat

Här är några tips för säker infrysning som minimerar påverkan av näringsvärdet:

  • Behållare: De måste vara säkra och sluta tätt så att det inte finns några hål. De måste också först desinficeras och tvättas noggrant. Om möjligt bör de steriliseras med varmt vatten. Skriv dessutom datum för infrysning och vad behållaren innehåller.
  • Lämna tillräckligt med utrymme i behållaren: Frysta livsmedel växer i volym i frysen. Av denna anledning är det bäst att inte fylla behållaren du använder hela vägen upp. Moset kan annars läcka ut eller spräcka behållaren under frysprocessen.
  • Tillagning av mos: Maten måste tillagas och mixas ordentligt så att moset inte innehåller några klumpar.
  • Tillsätt inte salt och se till att purén är kall före infrysning. Du kan tillsätta en tesked smör.

Barnmat är säkrare, billigare och mer näringsrik när du lagar den själv hemma. Infrysning i små portioner innebär att du inte behöver laga ny mat dagligen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.