Borde du dricka te under graviditeten?

Att dricka te är vanligt, dock kan det innebära en risk att göra det under graviditeten. Läs vidare för att ta reda på effekterna av vissa växtbaserade infusioner.
Borde du dricka te under graviditeten?
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Det är vanligt för kvinnor att dricka te under graviditeten, eftersom de försöker lindra vissa obehag som är typiskt för detta tillstånd. Det är dock viktigt att vara medveten om de negativa biverkningarna som vissa växtbaserade infusioner kan ha på en gravid kvinna.

Människor har utnyttjat medicinska växter i form av växtbaserade infusioner i århundraden. Många av de gravida kvinnorna som dricker dessa infusioner är dock ofta omedvetna om vilken effekt en viss växt kan ha på dem. Vissa örter har endast liten inverkan, men det finns också vissa växter man måste vara försiktig med.

Kan du dricka te under graviditeten?

Att avnjuta en kopp te är i sig inte skadligt för en gravid kvinna. Det faktum att man dricker en infusion någon gång då och då har inte särskilt många konsekvenser. Att ofta dricka te gjort på medicinska växter, och i överskott, kan dock utgöra en risk under graviditeten. Enligt uppskattningarna av en studie brukar upp till 55% av alla gravida kvinnor dricka örtinfusioner. Det läskiga med detta är dock att de flesta av dem inte är medvetna om effekterna som dessa växter kan ha på det växande embryot.

Graviditeten

En kvinnas kropp genomgår tillfälliga förändringar under graviditeten på grund av uppkomsten av nya organiska strukturer, såsom placentan. Således är alla ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan förändra de fysiologiska processerna i detta steg strikt kontraindicerade. Det är viktigt att påpeka att konsumtionen av te under graviditetens första trimester är det vi i huvudsak fokuserar på här. Detta eftersom att fosterutvecklingen är mest känslig för påverkan av miljöfaktorer under detta stadium.

I detta avseende kan alla läkemedel, kemiska ämnen, metaboliter från medicinska växter eller någon sjukdom påverka och skada fostrets normala utveckling under perioden från den andra veckan till den tredje graviditetsmånaden. Detta, tillsammans med egenskaperna hos de olika aktiva metaboliterna, leder till många rubbningar.

Teratogen, cytotoxicitet, genotoxicitet och andra termer hänvisar till de skadliga förändringar som cellerna i embryona genomgår under sin bildning. Gravida kvinnor behöver känna till de ämnen som är mest associerade med dessa processer. Precis som att alkohol eller tobak är kemikalier som stör fosterutvecklingen, kan medicinska växter också ha en negativ inverkan på den. Det grundläggande här är att vidta försiktighetsåtgärder när man konsumerar växtbaserade infusioner.

Gravid kvinna på ultraljud.
Den första trimestern av graviditeten är särskilt känslig eftersom embryot fortfarande är under utveckling.

Vilka typer av te kan gravida kvinnor dricka?

Växtbaserade produkter har bredare terapeutiska effekter och färre biverkningar än syntetiska. Tyvärr har detta faktum bidragit till uppfattningen att allt som är naturligt inte är skadligt. Och många av dessa växter har heller inte någon negativ inverkan på en gravid kvinnas hälsa. Bland dem hittar vi:

 • Spearmint. Denna växt har länge använts för att lindra kolik och är särskilt användbar under graviditeten eftersom den förbereder brösten för amning.
 • Ingefära. Denna rhizom är utmärkt för att lindra illamående och kräkningar.
 • Rosmarin. Denna växt kan lindra halsont, sömnlöshet och stress.
 • Vänderot. Människor har använt denna ört som ett muskelavslappnande medel i århundraden.
 • Citronmeliss. Denna växt hjälper till med matsmältningsbesvär och kan också användas som ett muskelavslappnande medel.

Det finns många andra örter som också är säkra under graviditeten, men de som vi just nämnde är de som är mest använda. Det finns alltså inga kontraindikationer och gravida kvinnor kan ta dem – om inte deras läkare anger något annat.

Örtteer som INTE rekommenderas

Precis som att vissa teer är säkra att dricka under graviditeten, finns det växter som du inte bör konsumera under den här tiden. De följande är de mest relevanta:

 • Kamomill och fikon kan inducera förlossning och kan i höga doser vidga livmoderhalsen.
 • Polejmynta kan framkalla sammandragningar.
 • Vinruta kan inducera förlossning och är associerad med livmodersinvolution och svullnad – det är abortframkallande.
 • Aloe vera kan orsaka blödning i livmodern, och därför anses denna växt vara ett abortframkallande medel.
 • Malört kan leda till spontan abort genom att aktivera livmoderns blodflöde.
 • Ett av de aktiva ämnena i boldo är tujon, vilket kan leda till spontan abort.
Aloe vera dricka
Aloe vera har aktiva metaboliter som i stora doser kan framkalla abort.

Saker att tänka på om du dricker te under graviditeten

De flesta tror att medicinska växter är säkra eftersom människor har använt dem sedan urminnes tider. Tänk dock på att “naturligt” inte nödvändigtvis betyder säkert och hälsosamt. Kvinnor som vill dricka växtbaserade infusioner bör rådfråga sin vårdpersonal före, under och efter graviditet samt under amning. Detta beror på att många av växternas effekter på graviditeten fortfarande är okända, inklusive de goda.

Tack för att du läser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
 • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
 • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
 • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
 • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
 • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
 • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
 • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.