Upptäck fördelarna och användningarna för rosmarin

Rosmarin är en symbol för öppenhet och god tro, och spelar en viktig roll i flera Medelhavskulturer. Sedan antiken har den använts som en stimulant och blodrenare. I denna artikel tar vi en titt på de otroligt fördelarna med rosmarin.
Upptäck fördelarna och användningarna för rosmarin

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 23 september, 2022

Fördelarna och användningarna för rosmarin är många, och du kan använda dem i ditt dagliga liv.

Rosmarin är en aromatisk buske som tillhör genuset Rosmarinus. Den är även medlem i myntafamiljen Lamiaceae, tillsammans med örter som oregano, timjan, basilika och lavendel.

Den växer i olika typer av jord, men framförallt i Medelhavsområdet.

Rosmarin innehåller fenolsyror, flavonoider och triterpensyror och alkohol. Tack vare detta kan denna växt inte bara används kulinariskt, utan även för att utöva naturmedicin.

Det är en utmärkt källa för järn, kalcium och vitamin B6.

Det är en växt med många fördelar, och idag ska vi ta upp några av användningarna för rosmarin.

Fördelarna och användningarna för rosmarin

Både bladen och blommorna hos rosmarin används för att bereda huskurer. Man använder den normalt sett som en torkad ört eller i form av ett pulverextrakt, men man kan även göra teer på färska eller torkade blad.

Man kan dessutom köpa den som en eterisk olja som är rik i aktiva ingredienser, eller som en aromatisk alkohol.

Rosmarin används traditionellt sett för att behandla muskelsmärtor, stärka immun- och cirkulationssystemen, främja hårtillväxt samt förbättra minnet.

Användningarna för rosmarin mot ledsmärta

Färsk rosmarin

De antiinflammatoriska egenskaperna hos rosmarinalkohol är effektiva för att minska inflammation i vävnader som kan leda till svullnad, smärta och stelhet.

De hjälper även till att lindra inflammation och smärta hos personer med ledgångsreumatism och artros, eller osteoartrit.

Den bäste metoden är att massera lederna med rosmarinolja eller alkohol.

Du kanske även vill läsa: Otroliga naturliga botemedel mot ledsmärta

Rosmarin förebygger och behandlar luftrörsproblem

Kvinna med hosta

“Läkning är en fråga om tid, men ibland även en fråga om möjlighet.” – Hippokrates

Rosmarins effekt på luftvägarna är utmärkta mot hosta. Att lukta på oljan lindrar även halsont och hjälper till att behandla allergier, förkylningar och till och med influensan.

Dess antiseptiska verkan gör även rosmarinolja användbar för infektioner i luftvägarna.

Tack vare dess antispasmodiska egenskaper är den dessutom användbar för att behandla symptom på astma i bronkerna. Vissa säger till och med att man kan lindra astma genom att bränna rosmarinblad.

Teet från denna växt är effektivt slemlösande, vilket i sin tur lindrar matsmältningsproblem.

Den skyddar mot degenerativa sjukdomar

De olika syrorna i rosmarin är kraftfulla antioxidanter. Därför kan konsumtionen av denna ört hjälpa till att skydda mot cellskadan som associeras med degenerativa sjukdomar som Alzheimers.

Forskare rapporterar även att karnonsyra främjar ögonhälsan eftersom den skyddar hornhinnan mot försämring och gifter.

Vidare säger en rapport som publicerades i Journal of Food Science att rosmarinextrakt i köttfärs minskar bildningen av carcinogener vid tillagning.

Att inkludera färsk rosmarin i köttfärs eller sallader låter dig njuta av dess antioxidativa egenskaper varje dag!

Den förbättrar hälsan hos hud och hår

Eterisk rosmarinolja

Rosmarin ökar hudens elasticitet och minskar därför hängighet och åldersrelaterade fläckar. Eftersom rosmarin har naturligt antiseptiska egenskaper är det ett perfekt desinfekterande medel för hud och hår.

Eterisk rosmarinolja främjar inte bara en frisk och återfuktad skalp, utan förebygger även gråa hår i förtid.

Ett te på rosmarin och nässelblad är en utmärkt örtsköljning för håret. Den eliminerar mjäll och accelererar hårväxten. Applicera den efter varje tvätt.

Vidare bör du veta att eterisk rosmarinolja har antimikrobiella, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Du kan gagnas av dess många fördelar för att läka sår, minska akne, etc.

Nu när du vet vad rosmarin kan göra för din hälsa kan du börja nyttja dess många fördelar. Din kropp kommer tacka dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.