Bloody Mary: En läcker cocktail med tomatjuice

Vi visar dig hur du gör den populära och fantastiska cocktailen Bloody Mary, både med och utan alkohol.
Bloody Mary: En läcker cocktail med tomatjuice

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2023

Bloody Mary är en av de mest kända cocktails som finns. Den kan tillagas med alkohol, men även utan det, vilket ger resultat med ett högt antioxidantinnehåll som kan klassificeras som en hälsosam dryck. Vi ska ge dig de två alternativen, vill samtidigt påminna dig om att du måste tänka på att ju mindre alkohol i kosten, desto bättre.

Innan vi börjar vill vi också understryka att det bästa verktyget för att säkerställa ett gott tillstånd av återfuktning av kroppen är naturligt mineralvatten, vilket du i Sverige får direkt från kranen. Hur som helst, och med måtta, kan du även inkludera andra vätskor i kosten då och då. Det är dock tillrådligt att undvika en hög förekomst av läsk eller juice, främst på grund av förekomsten av stora mängder enkla sockerarter.

Så gör du en Bloody Mary

Bloody Mary.
Bloody Mary är en traditionell cocktail som kan dekoreras på väldigt speciella sätt.

Upptäck nedan den traditionella versionen med alkohol. Ingredienserna du behöver för att förbereda en utsökt Bloody Mary är följande:

Gör så här:

 1. Tillsätt vodkan tillsammans med Perrinssåsen, Tabascon och citronsaften i en shaker.
 2. Krydda med lite salt, buljong och nymalen peppar.
 3. Skaka sedan allt väl så att ingredienserna integreras. Du kan också utföra denna process med en cocktailomrörare.
 4. Tillsätt till sist tomatjuicen.
 5. När den är klar ska du “skapa” den i glaset. Detta gör du genom att först krossa isbitarna och sedan lägga dem i ett stort glas. Du kan också använda kuberna som de är, men resultatet blir inte lika bra. När glaset är väl kylt, häll i dryckblandnignen och garnera med en selleristjälk och en citronskiva som dekoration.

Bloody Mary utan alkohol

Naturligtvis kan du också tillaga en alkoholfri version av den klassiska cocktailen. Ingredienserna du behöver för 4 personer i det här fallet är följande:

 • 600 ml tomatjuice
 • 4 tsk citronsaft
 • 8 droppar Perrinssås
 • 12 droppar Tabasco
 • En nypa salt
 • EN nypa svartpeppar
 • En nypa sellerisalt
 • Isbitar
 • 4 kvistar selleri till garnering

Gör så här

 1. Häll tomatjuice, citronsaft, Tabasco, Perrinssås, salt, svartpeppar och sellerisalt i mixerglaset.
 2. Skaka väl och häll upp i ett glas med isbitar eller krossad is, efter individuella önskemål.
 3. Som avslutning, garnera med selleristjälken och du är klar.

Fördelarna med denna cocktail

Bloody Mary.
En alkoholfri Bloody Mary kan ge olika fördelar för din kropp.

Konsumtionen av den alkoholfria versionen av Bloody Mary kan vara fördelaktigt för din hälsa om du dricker den med måtta och den ingår i en varierad och balanserad kost. Förekomsten av lykopen i cocktailen bör noteras. Denna antioxidant som finns i tomater har visat kunna hjälpa till att förhindra utvecklingen av kardiovaskulära sjukdomar.

Dessutom kan samma substans förhindra överdrivet främjande av oxidativa processer, vilket minskar förekomsten av andra typer av komplexa patologier. Enligt forskning publicerad i tidskriften Biomedicine & Pharmacotherapy är en regelbunden konsumtion av detta ämne förknippad med en minskning av markörer relaterade till prostatacancer.

En annan positiv punkt med denna alkoholfria cocktail är att den inte innehåller något tillsatt socker. Det finns studier som visar att denna typ av näringsämnen kan öka inflammation och oxidation inne i kroppen. De har också en betydande effekt på bukspottkörtelns hälsa genom att öka sannolikheten för typ 2-diabetes under åren.

Enkelt att göra din egen Bloody Mary

Som du har sett finns det väldigt enkla sätt att förbereda en Bloody Mary hemma, en av de mest kända cocktails som finns. Vi rekommenderar dock alltid den alkoholfria versionen, eftersom den är mycket säkrare för din hälsa på medellång sikt. Även om det tills öfr inte allt för länge sedan påståtts motsatsen, så är alkohol ett giftigt ämne för kroppen, oavsett mängden som konsumeras.

Slutligen, kom ihåg att när målet är att förbättra din hälsa räcker det inte att bara upprätthålla en bra kost. Det är mycket viktigt att vara särskilt uppmärksam på vad du dricker och kroppens vätsketillstånd. Du bör till varje pris undvika drycker som innehåller stora mängder enkla sockerarter, eftersom de har en betydande negativ inverkan på bukspottkörteln och det metabola systemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Przybylska, S., & Tokarczyk, G. (2022). Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases. International journal of molecular sciences23(4), 1957. https://doi.org/10.3390/ijms23041957
 • Mirahmadi, M., Azimi-Hashemi, S., Saburi, E., Kamali, H., Pishbin, M., & Hadizadeh, F. (2020). Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie129, 110459. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110459
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.