Varför du ska lägga svartpeppar i tvättmaskinen

Svartpeppar har användningsområden som går utöver att förbättra smaken på dina rätter. Visste du att du kan lägga svartpeppar i tvättmaskinen? Här ser du hur det hjälper att ta hand om dina kläder.
Varför du ska lägga svartpeppar i tvättmaskinen

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du varit med om att färgerna på dina nya klädern sakta bleknar efter bara några tvättar? Detta är emellertid ett problem som vanligtvis varierar beroende på typ av tyg och hur du tar hand om plaggen. Så med det i åtanke berättar vi här varför du bör lägga svartpeppar i tvättmaskinen!

Enligt många populära råd kan du lägga denna krydda i din tvätt för att bevara färgen på dina kläder och textilier. Så om det inte har fungerat att vända plaggen ut och in eller om de specifika produkter du provade var effektiva, varför inte testa detta alternativ? Vi berättar mer om det i artikeln som följer.

Varför ska du lägga svartpeppar i tvättmaskinen?

Under många år har människor använt svartpeppar som ett sätt att avlägsna smuts och fläckar från textilier. Anekdotiska bevis visar att denna krydda fungerar som ett “sandpapper” inuti tvättmaskinen. Därför kan det förutom att man använder det som krydda också vara ett bra alternativ för klädvård.

I synnerhet sägs det att egenskaperna hjälper till att bibehålla den ursprungliga tonen i färgade plagg. Det finns till och med de som hävdar att det förhindrar att kläder blir så skrynkliga. Du bör vara medveten om att nyanser som gynnas mest av denna ingrediens är mörka nyanser, som blått eller svart. Så är du redo att prova detta lilla trick?

Du bör komma ihåg att det är ett gammalt husmorstips, och det finns därför inga garantier på att det kommer att fungera. Pröva det ändå gärna nästa gång du tvättar en färgtvätt. Kom dock ihåg att undvika att använda den på vita eller tunna kläder, eftersom det kan orsaka oönskade fläckar.

svartpeppar i tvättmaskinen
Många menar att man genom att tillsätta svartpeppar i tvättmaskinen hjälper till att ta bort smuts inuti maskinen. Dessutom att det ska hjälpa till att bevara färgen på mörka kläder.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Fem produkter som kan ta bort fettfläckar från kläder

Hur ska du använda svartpeppar i tvättmaskinen?

Med detta sagt är du förmodligen nyfiken på att prova detta intressanta tvättknep. Du måste dock göra det på rätt sätt för att undvika eventuella problem. Så i följande avsnitt ska vi ge dig instruktioner, om hur du, steg för steg, använder den här metoden på det mest effektiva sättet.

  • Beredning av ingrediensen: Först och främst måste du mala svartpepparn så fint som möjligt. Med andra ord, se till att den är helt pulveriserad. Eller så kan du naturligtvis köpa peppar som redan finns i pulverform.
  • Preparera kläderna med kryddan: När kryddan är klar lägger du in den i tvättmaskinen. Cirka två matskedar rekommenderas per tvätt.
  • Beredning av tvättmaskinen: Och slutligen behöver du bara sätta på tvättmaskinen. Välj program som vanligt. Eventuella rester kommer att sköljas bort när du tvättar. När du är klar kan du torka kläderna som du brukar göra.

Du kan också läsa den här artikeln: Fettförbrännande kryddor som du antagligen redan har

Fler rekommendationer för att bibehålla färgen på dina kläder

Att lägga svartpeppar i tvättmaskinen är inte det enda sättet att få färgen på dina kläder att hålla längre. Faktum är att man tillverkar tvättmedel och produkter just för detta ändamål. Men om du föredrar att välja naturliga metoder finns det flera andra intressanta knep du kan prova. Ta dig en närmare titt på dessa!

  • För att bevara färgerna på dina favoritplagg, tillsätt 30 gram salt per liter kallt vatten. Lägg sedan i plaggen och låt dem dra i saltlösningen över natten. Tvätta därefter som vanligt.
  • Kom ihåg att alltid läsa etiketterna på varje plagg. Beroende på typ av tyg rekommenderar tillverkaren olika tvättprogram och rutiner kring klädvård. Om du tar hänsyn till dessa rekommendationer kommer du att kunna behålla färgen på dina plagg en längre tid.
  • Om kläderna har en tendens att färga av sig, tvätta dem för hand, separat från resten av dina kläder. Blötlägg dem också i lite vatten och ättika innan du tvättar dem. Försök att tvätta dem i kallt vatten, eftersom varmt vatten kan orsaka att vissa typer av plagg tappar färg.
  • För att ta hand om både tygernas färg och kvalitet, tillsätt 15 gram bikarbonat i tvättcykeln. Denna ingrediens har en liknande funktion som svartpeppar. Och om du också vill ha en mjukgörande effekt  kan du välja att tillsätta 250 ml ättika.
svartpeppar i tvättmaskinen: korgar med tvätt
Ättika, bikarbonat och salt är andra produkter som kan hjälpa till att ta hand om kläder vid tvätt.

Vad ska du komma ihåg om dessa tvättknep?

Både svartpeppar och andra naturliga ingredienser verkar vara användbara hjälpmedel när det gäller tvätt av kläder. Du bör dock komma ihåg att det här är husmorsråd och huskurer, och det finns därför ingen garanti för att de fungerar. I vilket fall som helst kan du prova dem genom att följa instruktionerna vi har gett ovan.

Om du väljer att lägga svartpeppar i tvättmaskinen, kom ihåg att göra det bara när det är dags att tvätta mörka kläder. Man rekommenderar inte detta för vita plagg och ljusa kläder, eftersom det kan orsaka fläckar. Prova och låt oss gärna veta hur det går!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Escuela Agrícola Panamericana. Pimienta negra. Honduras 1998.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.