Basilika: en naturlig huskur mot myggor

Förutom att ge underbar smak och doft till olika maträtter, är basilika faktiskt också en utmärkt naturlig huskur mot myggor. I den här artikeln ska vi berätta på vilka sätt du kan använda basilika som ett naturligt myggmedel.
Basilika: en naturlig huskur mot myggor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Basilika är en populär växt i köket, och många använder den vid matlagning. Med sin distinkta och utsökta doft passar den väldigt bra i pastarätter, på pizza och i aromatiska oljor. Men visst du att du också kan använda basilika som en naturlig huskur mot myggor?

Den naturliga avstötande funktionen är en av många egenskaper hos denna aromatiska kryddaI den här artikeln får du lära dig hur du kan använda den som myggmedel hemma.

Basilikans egenskaper

Basilikan har sitt ursprung i Asien och med tiden har folk börjat odla den över hela världen. Idag vet vi att det finns mer än 40 olika arter, där den söta basilikan Ocimum basilicum är mest känd.

Det är en flerårig örtväxt vars blad är breda och har en intensiv, grön färg.  Den kan bli ungefär 30-40 cm hög och det är bladen som doftar. Vanligtvis blommar den under sommaren, med små grupper av vita och lila blommor.

Växten är känd för sitt höga innehåll av eteriska oljor som kan skryta med olika medicinska egenskaper. Bland dessa kan vi notera att den används för problem med magen, luftvägarna och urinvägarna.

Enligt en studie publicerad i the Cuban Journal of Pharmacy, använder man basilika inom medicinen för att behandla följande:

 • Störningar i mag-tarmkanalen så som diarré och parasiter
 • Sjukdomar i luftvägarna så som bronkit
 • Vanliga hudproblem
 • Höjdsjuka: då basilika innehåller eugenol har den också antikoagulerande egenskaper som förbättrar blodcirkulationen
 • Basilikans eteriska olja har svampmotverkande egenskaper och är således effektiv att använda mot bakterier och svampar
Huskur mot myggor: Basilika på ett skärbräde
Basilika har kulinariska och medicinska egenskaper men fungerar också som ett effektivt insektsmedel.

Vad gör basilika till en naturlig huskur mot myggor?

För att förstå varför den här örten skyddar mot myggor, är det viktigt att vi förstår hur de här insekterna hittar sitt byte. Förutom att de kan klia och göra ont, kan myggbett också föra med sig allvarliga sjukdomar. Som du kanske redan vet, ligger myggor bakom epidemier av denguefeber och gula febern, genom Aedes aegypti. 

Den här insekten använder termiska och kemiska sensorer som gör att de kan upptäcka sin mat. Varje del av dess lilla kropp arbetar för att lokalisera nästa offer:

 • Dess ben noterar skillnaden i temperatur mellan bytet och omgivningen.
 • Dess antenner känner vattenavdunstningen och koldioxiden som uppstår varje gång vi andas ut. Dessutom sänder vår hud ut vissa ämnen så som mjölksyra genom svetten, vilket också drar till sig myggorna.

När vi använder ett insektsmedel med kemiska ämnen, så attackerar vi egentligen myggans naturliga sensorer. Det här gör att myggan förlorar sin förmåga att upptäcka byten, vilket tvingar myggan att ge sig av för att återfå förmågan. Basilika innehåller fyra ämnen som är naturliga insektsmedel: estragol, citronellol, limonen och trans-nerolidol.

Du kanske också är intresserad av: Vetenskapligt bevisade hälsofördelar med citronellolja

Hur kan vi använda basilika som en naturlig huskur mot myggor?

Basilika är en växt som erbjuder oss ett hållbart, enkelt och ekonomiskt sätt att hålla myggorna borta. Genom att helt enkelt placera en liten växt på ditt fönsterbräde, din balkong eller i din trädgård kan du minska förekomsten av insekter. Nedan följer fler tips på hur du kan använda den.

För att skapa ett naturligt insektsmedel baserat på basilika, behöver du följande ingredienser:

 • 1,2 dl vatten
 • Basilikablad
 • 1,2 dl vodka eller 96%-ig alkohol

Förbered ett te med bladen och vattnet och sila bort bladen. Blanda vätskan som blir kvar med vodka eller den alkohol du har valt, och häll blandningen i en sprayflaska. Senare kan du spraya dina växter när det är nödvändigt.

Ett annat alternativ är att köpa kroppsolja med eterisk basilikaolja. Förutom att den fungerar som en parfym och återfuktar huden, håller den också myggorna borta. Du kan också använda oljan för att ge hemmet en trevlig doft.

Myggor kan överföra allvarliga sjukdomar som denguefeber.
Myggor kan överföra allvarliga sjukdomar som denguefeber.

Med basilika som huskur mot myggor kan du undvika syntetiska produkter

De syntetiska produkter som vi använder som myggmedel är inte alltid så effektiva som vi tror. Till exempel har studier visat att endast de som innehåller minst 25% DEET (N, N-dietyl-3-metylbenzamid) är effektiva.

Vad gäller eteriska oljor och att använda dem som insektsmedel, måste vi komma ihåg att de avdunstar lättare. Av den anledningen varnar farmaceuten Beatriz Badilla att vi måste komma ihåg att spraya med eteriska oljorna oftare eftersom effekten avtar efter en ganska kort tid. 

Slutligen, förutom att använda naturliga huskurer så som basilika, kan vi också vidta en del extra åtgärder för att hålla myggorna på avstånd:

 • Använd myggnät på dina fönster och dörrar, och över babyvagnen eller babysängen.
 • Läs etiketterna på de produkter som du har tänkt använda för att se om de är syntetiska eller naturliga. Här bör du också kunna se hur länge de är effektiva, och vilken ålder och hudtyp de lämpar sig för.
 • Skaka din pyjamas innan du kryper till sängs och kontrollera att det inte finns några myggor i sovrummet.

Testa gärna att använda naturliga myggmedel som basilika när du vill bli av med dessa surrande irrirationsmoment. Vi hoppas att våra rekommendationer hjälper dig att hålla insekterna långt borta från ditt hem och din familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales23(2), 39-42.
 • Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
 • Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
 • Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas110(3), 328-332.
 • Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico58, 472-475.
 • Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.