Allt du behöver känna till om myggbett

Myggbett är mer än bara en olägenhet. De kan faktiskt vara en fara för din hälsa. Lär dig mer om varför myggbett svider, varför myggor föredrar vissa personer och hur man förhindrar stick.
Allt du behöver känna till om myggbett

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Myggbett är en olägenhet. De är ilsket röda, kliar och kan vara för evigt. Även om myggor kan verka som om de är mest irriterande, kan de faktiskt också överföra många sjukdomar. Läs vidare om allt du bör känna till om myggbett i den här artikeln.

Dengufeber, malaria, zikavirusinfektion, West Nile-feber och chikungunyafeber är bara några av de insektsburna sjukdomar som myggor kan sprida till människor. I den här artikeln ska vi ta upp alla detaljer om myggbett: Varför myggor sticker, vem de helst suger blod från och hur man minimerar risken för myggbett.

Varför sticker myggor?

Innan vi börjar bör vi säga att inte alla myggor sticks. Det finns cirka 3 500 typer av myggor, och bara tre typer av dem suger blod: Anopheles, Cules och Aedes.

Antalet minskar dessutom ännu mer när vi tar hänsyn till att endast honmyggor sticker. Honorna behöver protein för att producera och lägga ägg, och de suger blod för att kunna tillgodose sina näringsbehov.

I allmänhet kan en honmygga lägga mellan 30 och 300 ägg efter en enda måltid. För att producera fler ägg måste hon dricka mer blod.

Hanmyggor sticker inte eftersom de får sin näring från nektar och andra vätskor från växter. Honor kan leva utan att dricka blod, men de tre arter som vi har nämnt ovan måste ha blod för att reproducera sig.

mygga på hud
Endast honmyggor sticker eftersom de behöver de näringsämnen som finns i blodet för att reproducera sig.

Varför kliar myggbett?

När en mygga sticker dig tränger den in genom huden med en vass sugsnabel som sitter i munnen och injicerar saliv i stinget. Detta hindrar blodet från att koagulera och gör att myggan kan suga ut blodet mer effektivt. Ditt immunsystem reagerar på kemikalierna i insekts saliv, vilket kan orsaka olika reaktioner som rodnad, svullnad och klåda.

Även om dessa symptom är några av de vanligaste, tenderar barn, personer med försvagat immunförsvar och vuxna som aldrig har blivit stuckna av myggor tidigare, att ha starkare reaktioner på myggbett. Dessa allvarligare symptom kan inkludera feber och kroniska nässelfeber.

Allt du behöver känna till om myggbett: Föredrar myggor vissa personer framför andra?

Hur orättvist det än kan verka är svaret ja, myggor har preferenser. Vissa studier tyder på att 20% av befolkningen är oemotståndliga för myggor. På samma sätt har entomologer upptäckt andra faktorer som kan göra en person mer attraktiv för dessa insekter.

Nedan kan du läsa om några av de vanligaste faktorerna som kan göra dig till en myggas favoriträtt.

1. Färgen på dina kläder

Myggor använder sin syn för att lokalisera sitt byte. Studier har visat att de lockas mer av mörkare färger som svart, grönt och rött. Med andra ord, om du bär dessa färger kommer du sannolikt att bli offer för många fler myggor.

2. Det är bra att känna till att din blodgrupp påverkar risken för myggbett

Som vi har nämnt ovan är honmyggor beroende av de proteiner som finns i blod för att producera ägg, så det är inte så förvånande att de föredrar vissa blodtyper.

I en studie observerade entomologer att personer med blodtyp O är dubbelt så attraktiva för myggor som personer med blodtyp A, medan personer med blodtyp B är minst omtyckta av myggor.

3. Koldioxid i utandningsluften

Myggor kan känna lukten av den koldioxid som vi släpper ut när vi andas ut. Ju mer vi andas ut, desto mer mottagliga blir vi för myggbett. Detta kan förklara varför vi blir anfallna av en myggsvärm när vi går en promenad eller löprunda utomhus.

Det är därför vi får stå ut med dessa insekters oupphörliga surr runt huvudet. De lockas dit av våra andetag!

4. Kemisk sammansättning på vårt blod och vår kroppstemperatur

Myggor kan också upptäcka sitt byte genom att känna lukten av mjölksyra, urinsyra, ammoniak och andra komponenter i blodet som frigörs genom svett. Dessutom föredrar dessa insekter människor med högre kroppstemperatur.

På så sätt kan du när du tränar utomhus faktiskt bli mer mottaglig för myggbett på grund av större mängder mjölksyra i blodet och en högre kroppstemperatur. Det finns dock även genetiska faktorer som spelar en roll, oavsett hur mycket urinsyra och andra komponenter som utsöndras i blodet.

5. Bakterier på huden

Vetenskapliga studier har visat att typen och mängden bakterier som finns på huden kan göra oss mer mottagliga för myggbett. Det mest oemotståndliga bytet för myggan är det som har en större mängd av vissa typer av mikrober på huden.

Detta kan hjälpa till att förklara varför så många myggor flockar sig till fötterna och fotlederna, då detta område är en grogrund för bakterier.

6. Graviditet kan öka risken för myggbett

Studier visar att gravida kvinnor är mer benägna att bli stuckna av myggor än kvinnor som inte är gravida. Detta beror på att kvinnor under graviditeten släpper ut cirka 21% mer koldioxid och att deras kroppstemperatur är betydligt högre.

7. Dricker du öl gör det dig mer mottaglig för myggbett

En studie från 2002 kopplade alkoholkonsumtion till myggbett. Forskare drog slutsatsen att människor som drack öl var mer benägna att bli stungna än de som inte drack öl.

känna till om myggbett på barn
Lär dig allt du bör känna till om myggbett så att du kan skydda dig själv och din familj bättre.

Allt du behöver känna till om myggbett: Kan man förhindra myggbett?

Även om det finns några saker man bara inte kan ändra på för att undvika att bli sönderstucken av myggor, finns det några saker man kan göra för att begränsa hur mycket de stör en. Och det kan också minska risken för att bli smittad av en myggburen sjukdom. Här är några snabba tips för att undvika myggbett:

  • Använd insektsmedel.
  • Använd långärmade tröjor, byxor och strumpor när det är möjligt.
  • Välj kläder i ljusa färger.
  • Undvik att vara ute vid gryningen och skymningen, eftersom det är vid dessa tidpunkter som myggorna är som mest aktiva.
  • Håll din uteplats fri från platser där myggor kan lägga ägg, som exempelvis stillastående vatten.
  • Försök att förhindra att myggor kommer in i ditt hem.

Det är bra att känna till att vissa människor är mer mottagliga för myggbett än andra

Av de 3 500 typerna av myggor som vi känner till suger bara tre blod. Dessutom är det bara honmyggor som sticker, vilket de gör för att få den näring de behöver för att producera och lägga ägg.

Vissa människor är mer attraktiva för myggor än andra. Bland dessa grupper hittar vi gravida kvinnor, personer som dricker öl, personer med blodtyp O, personer som tränar och personer med vissa typer av bakterier på huden. Även om vissa av dessa faktorer inte är så lätta att ändra på, kan man följa ovanstående råd för att minska risken för myggstick.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.