Thymuskörteln – kontrollerar immunsystemet

november 11, 2018
Vill du förbättra thymuskörtelns funktioner måste du se till att äta nyttigt, träna och ha stressen under kontroll för att immunförsvaret ska fungera bättre.

Thymuskörteln (även känd som tymus), eller brässen, är ett litet men viktigt organ i kroppen som man kanske inte tänker på. Den fyller viktiga funktioner för immunförsvaret, och det är viktigt att man tar hand om den för att försvaret ska fungera.

Thymuskörteln har historiskt spirituella krafter. För många är det ett kraftcenter i kroppen, där det ”fjärde chakrat” finns. Och enligt dessa traditioner står den för hjärtat och förmågan att älska.

Ordet ”thymus” kommer från grekiskans thymos,vilket betyder hjärta, själ, önskan.

Organet sitter dessutom i ett väldigt speciellt ställe i kroppen, mitt i bröstet bakom bröstbenet. Det kan vara därför den haft nästan magisk betydelse för oräkneliga kulturer och seder. Men självklart skiljer sig dessa från den vetenskapliga.

Finns det någon sanning i de gamla traditionerna? Är körteln verkligen så viktig för hälsan och det fysiska och psykiska välmåendet? Ja, med tanke på att det är en körtel har den särskilda och viktiga syften för hälsan, vilket gör den lika viktig som alla andra körtlar. Vad som gör thymuskörteln så viktig är att den har hand om en väldigt viktig typ av celler: tymocyterna.

Dessa celler är viktiga för immunförsvaret,vilket är varför det är så intressant att veta mer om denna framstående körtel som ofta är så missförstådd.

Har thymuskörteln hand om dina positiva känslor?

Sköter thymuskörteln dina positiva känslor?

Läser man en del av det som finns skrivet om thymuskörteln upptäcker man att mycket består av relativt ovetenskaplig forskning.

En del av litteraturen handlar om den andliga världen, vilken menar att thymuskörteln styr över känslorna. Den menar att det är körtelns egentliga funktion, vilket är varför den är så viktig för människans hälsa.

Till att börja med styr thymuskörteln inte dina känslor eller gör dig lyckligare. Vad den däremot gör är att se till så att immunförsvaret fungerar och reagerar på rätt sätt.

Thymuskörtelns funktion

 • Thymuskörteln är inte en enda enhetlig struktur, utan snarare ett organ som är format av två lober i mitten av mediastinumsom sitter precis framför hjärtat.
 • Dess syfte är att ta emot omogna T-celler från ryggmärgen.
 • I den gynnsamma miljön inne i körteln skapar den den mogna formen av dessa viktiga celler, vilka gör att immunförsvaret kan stå emot attacker från främmande celler och patogener.
 • Denna process görs genom positivt urval, vilket innebär att alla T-celler som inte är tillräckligt bra tas bort med en typ av makrofag.
 • När de bästa T-cellerna har blivit färdigutvecklade släpps de ut i blodet för att eliminera patogener.
 • En annan viktig funktion är att körteln aktiverar B-celler och gör att de producerar mer antikroppar och får dem att lagra ”i minnet” hur de har klarat av tidigare infektioner.

Thymus ändras med tiden

Thymuskörteln krymper när man kommer upp i tonåren.

En annan populär föreställning om körteln är att den ibland utvidgar sig och dras ihop beroende på känslor. Det stämmer dock inte. Thymuskörteln är större hos barn, och krymper när man kommer upp i tonåren. Vävnaderna ersätts med tiden med fettvävnad.

Är det någonting negativt? Nej, det är bara en enkel och naturlig process som inte innebär några hälsorisker. Varför inte? Jo, för mognaden av T-cellerna fortsätter hela tiden, och det är det som är den viktiga processen för immunförsvaret.

Vilka sjukdomar associeras med thymuskörteln?

Thymus kan, liksom andra körtlar, bli inflammerad, förlora sin funktion, utveckla cancer eller bilda cystor.

Låt oss titta lite närmare på det.

 • 22q11-deletionssyndromet, eller DiGeorges syndrom, är en ovanlig sjukdom då immunförsvaret är försvagat så att små cystor bildas.
 • Med thymus hyperplasi bildas lymfoida folliklar i thymuskörteln, något som härrör från SLE.
 • Tymom är en typ av tumör som drabbar främst kvinnor. Tumörerna kan vara antingen godartade eller elakartade.

Hur du kan ta bättre hand om thymuskörteln

Du kan ta bättre hand om thymuskörteln.

Som du har sett är thymus relativt okänd och ofta missförstådd, men den utgör en viktig funktion för din hälsa och för ett starkt immunförsvar.

Nedan förklarar vi några enkla saker du kan göra för att förbättra dess funktionalitet:

 • Ät färsk frukt och grönsaker, helst ekologiska.
 • Se till så att din kost är så naturlig som möjligt, undvik färdigmat som innehåller mycket mättade fetter, konserveringsmedel, raffinerat socker, etc.
 • Ät livsmedel som innehåller mycket E-vitamin, till exempel avokado och vetegroddar.
 • Ät också frukt som innehåller mycket C-vitamin.
 • Broccoli, vitlök och lök är bra att ha i kosten.
 • Ät gurkmeja.
 • Grönt te rekommenderas också.
 • Ät sådan fisk som innehåller mycket omega-3-fettsyror.
 • Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med D-vitamin.
 • Utför någon typ av mild träning varje dag för att förbättra syresättningen och cirkulationen.

Sammanfattningsvis kommer du, om du lever nyttigt och följer en hälsosam livsstil där du även undviker stress, oundvikligen förbättra förhållandena för thymuskörteln liksom för hela din kropp.

Det är bara att sätta igång!