Körsbärstomater: näring, fördelar och tillagning

Körsbärstomater har ett stort kulinariskt värde, och de det dig också många hälsofördelar. Läs mer om deras näringsvärde och användningsområden här!
Körsbärstomater: näring, fördelar och tillagning
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 25 december, 2022

Körsbärstomaten är också känd som cocktailtomat. Liksom andra sorter av denna grönsak passar den bra i en mängd olika recept. Även om körsbärstomater innehåller samma näring som vanliga tomater, är deras särskilda kännetecken att de har en sötare och mindre syrlig smak än traditionella tomater.

Det är bland annat en dekorativ ingrediens för maträtter, tack vare dess tilltalande färger. Just på grund av dess pigment är den också en riklig källa till antioxidanter. Vill du veta mer om egenskaperna hos körsbärstomater? Nedan berättar vi om dem i detalj.

Körsbärstomatens egenskaper och ursprung

Körsbärstomaten (Lycopersicum pimpinellifolium ) är en variant av den klassiska tomaten som får detta namn på grund av dess likhet med körsbäret.

Det är en frukt vars färger varierar från rött till grönt, till orange, gult, blått eller svart. De mäter mellan en och tre centimeter i diameter och väger från 10 till 15 gram.

Dess form är rund eller oval, beroende på sorten. Och trots att den är fast på utsidan är den väldigt saftig på insidan. Bland annat är dess smak övervägande söt med en lätt syrlig touch. Några välkända sorter är följande:

 • Mexican honey
 • Santam sunrise
 • Tiny Tim
 • Chocolate cherry
 • Black cherry
 • Tigrino
 • Gardeners delight
körsbärstomat
Körsbärstomater är en riklig källa till polyfenoler, vitaminer och mineraler.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur man kan odla tomater med bara fyra skivor tomater

Ursprung

Körsbärstomaten anses vara en trolig förfader till den traditionella tomaten. Den upptäcktes först i Anderna. Även om det var i Peru där man första gången odlade den, tror andra att den redan fanns hos det aztekiska Mexiko. Det ecuadorianska och chilenska köket använder den också som en del av sina kulinariska traditioner.

Med den spanska erövringen fördes den till den europeiska marknaden. Till en början använde man den som prydnadsväxt, men från 1700-talet och framåt började man använda den som födokälla. Nuförtiden har sorterna förbättrats för att modifiera dem i storlek, smak och motståndskraft.

Näring i körsbärstomater

Oavsett storleken på körsbärstomaten är dess näringsvärde lika viktigt som den traditionella tomatens. Den anses vara en lågkalorifrukt med högt vätskeinnehåll och 100 gram eller cirka 7 tomater ger knappt 18 kalorier och mer än 90 gram vatten.

Dess fett- och proteinvärden är mycket låga och ligger under 0,5 gram. Innehållet av kolhydrater är nära 4 gram per 100 gram. Av dessa är 2,6 gram enkla sockerarter som fruktos, sackaros och glukos.

Detta innebär en snabb absorption i tarmen, vilket gör dem till en god energikälla. Övriga kolhydrater är av kostfibertyp, med 1,2 gram per 100 gram körsbärstomat.

Bland vitaminerna utmärker sig vitamin C med 26 milligram per 100 gram och vitamin A med 82 mikrogram retinol. Det rekommenderas att äta hela frukten för att få ut det mesta av dessa näringsämnen.

När det gäller mineraler är denna tomat en av de bästa livsmedlen för kalium. En portion på 100 gram ger 296 milligram.

Näring i körsbärstomater: Bioaktiva föreningar

Körsbärstomater med alla dess färger har skjutit i höjden i popularitet på gourmetmarknader tack vare dess tillgång på bioaktiva föreningar. Ju mörkare skal på tomaten, desto högre halt av antocyaniner, fenolföreningar och andra antioxidanter som gör dem till en fördel för hälsan.

De flesta av dessa egenskaper gäller deras förmåga att svara på fria radikaler. Dessa ämnen genererar stora skador inuti cellerna.

Bland dessa föreningar finns polyfenoler, såsom naringenin, klorogensyra, quercetin och kaempferol. Andra ämnen är flavonoider, såsom katekin och antocyaniner, som ger tomaten röda, blåa eller lila nyanser.

Dessutom har karotenoiderna i denna tomat, såsom lykopen, en antioxidanteffekt. Dessa stimulerar immunförsvaret och har antitumöraktivitet.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 7 anledningar att äta tomater dagligen

Fördelarna med körsbärstomater

Fördelarna med körsbärstomater är förknippade med närvaron av bioaktiva föreningar och deras rikliga koncentration av näringsämnen. Vi nämner de mest framstående nedan.

Främjar god syn

Karotenoiderna i dess massa har provitamin A-aktivitet, vilket hjälper till att förbättra synen och förhindra vissa synsjukdomar. Till exempel minskar de risken för nattblindhet och okulär degeneration.

Motverkar cellulär oxidation

Fenolföreningarna i körsbärstomater hjälper till att neutralisera fria radikaler som produceras av reaktiva syrearter i kroppen. Bland annat har fenoler följande egenskaper:

 • Antiinflammatoriskt
 • Leverskyddande
 • Hjörtskyddande
 • Hypoglykemiskt
 • Antimikrobiellt

Tack vare dessa egenskaper har konsumtionen av körsbärstomater ett positivt samband med förebyggande och minskning av skador orsakade av degenerativa sjukdomar.

Det kan vara en del av en viktminskningskost

Dess höga vattenhalt och låga fetthalt gör körsbärstomater till en favoritingrediens vid viktminskning. En portion på 100 gram ger endast få kalorier och passar därför utmärkt som ingrediens i olika rätter.

Hjälper till att förebygga för tidigt åldrande

Oxidativ stress orsakar skador på cellmembranen och kan påskynda utvecklingen av åldrande. Lykopen kan stoppa dessa processer på grund av sin antioxidantaktivitet.

Det skyddar också huden från skador på ultravioletta strålar. Det rekommenderas att krossa körsbärstomater och koka dem med olivolja för att utnyttja lykopenet på bästa sätt.

Mer näring i körsbärstomater: Källa till kalium och C-vitamin

C-vitaminet i körsbärstomater kommer till sin fulla rätt när du äter dem färska. Detta näringsämne underlättar absorptionen av järn, stärker immunförsvaret och ökar kollagensyntesen bland annat.

Samtidigt gör dess höga kaliumvärden tomaten till en idealisk ingrediens för att upprätthålla balansen i och utanför cellerna. Det är också en del av nervöverföringen och kolhydratmetabolismen.

Så använder du körsbärstomater i maten

Det är vanligt att äta körsbärstomater i dess naturliga form, som en del av sallader, smörgåsar och bara som snacks. Men man kan också laga såser och grytor på den. Det är ofta en gourmetingrediens i pastarätter och på pizzor.

Detta livsmedel är överraskande för sin mångsidighet i mat. Du kan till exempel äta den som mellanmål, i pajer, som sylt, i puréer och i soppor. Dessutom passar den bra både som varm, kall, rå och mosad.

pasta med körsbärstomater
Tack vare sin smak och mångsidighet passar körsbärstomaten utmärkt i en mängd olika rätter.

Kort om körsbärstomater, näring och tillagning

Körsbärstomaten innehåller näringsämnen och fördelar lika intressanta som den klassiska tomaten. Det är ett livsmedel med ett brett utbud av antioxidanter som lykopen, polyfenoler, antocyaniner och flavonoider.

Det bästa är att äta dem hela och färska för att kunna dra fördel av all deras C-vitamin. Men för att få bäst tillgång till dess lykopen bör du tillaga dem med olivolja. Denna lilla tomat är ett bra alternativ för att smaksätta eller att garnera olika rätter. Den ger en lite söt smak som man inte kan undgå att älska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.