Blir man tjock av kaffe? Upptäck kaloriinnehållet i de olika typerna
Kaffe är inte bara en av de mest konsumerade dryckerna runt om i världen. Denna dryck har också flera fördelar för den fysiska och mentala hälsan. Idag ska vi titta på om man blir tjock av kaffe och hur många kalorier som gömmer sig i en kopp av denna välsmakande dryck. Dricker du kaffe varje dag? Läs då vidare.
En av de stora fördelarna med kaffe är att det kan tillagas på flera sätt – vi kan välja mellan svart kaffe och kaffe med mjölk (antingen komjölk eller vegetabilisk mjölk). Vi kan dricka det utan sötningsmedel för att känna mer av dess bittra smak eller så kan vi tillsätta socker, sirap eller vispgrädde och göra drycken lite sötare i smaken. Dessa egenskaper gör kaffe till en mycket mångsidig dryck som passar alla smaker. Men hur ligger det till med kaloriinnehållet i dessa olika varianter? Blir man tjock av kaffe? Nedan berättar vi mer om detta.
Hur många kalorier innehåller kaffe?
Flera studier har bekräftat att koffein som konsumeras både som dryck och som tillskott kan hjälpa oss att öka våra träningsprestationer med 5% . Eftersom kaffe är en stimulerande dryck så påverkar det nervsystemet, möjliggör frisättning av hormoner och främjar mobiliseringen av kroppsfett. Men regelbunden kaffekonsumtion kan också leda till en viktökning på upp till 3 kilo per år .
Kalorierna i en kopp kaffe bryggt på vatten och utan några tillsatser är praktiskt taget noll. Enligt Spanish Nutrition Foundation (FEN) innehåller 100 gram kaffe 4 kcal. Men när vi tillsätter mjölk, socker, sirap och andra tillsatser ser saker och ting annorlunda ut, och då är det viktigt att vi håller koll på hur mycket vi egentligen konsumerar. En balanserad kost är oumbärlig för en hälsosam livsvtil och att undvika stora intag av socker är avgörande.
När du får i dig mer kalorier än du förbrukar går du upp i vikt. Och när du förbrukar mer än du konsumerar går du ner i vikt. Detta hjälper oss att förstå att det är viktigt att veta hur många kalorier som gömmer sig i dessa läckra kaffedrinkar.
Vi bör ta hänsyn till att rekommendationerna från Världshälsoorganisationen (WHO) som visar att en man som utövar måttlig fysisk aktivitet i genomsnitt behöver mellan 2 000 och 2 500 kcal dagligen och en kvinna mellan 1500 och 2000 kcal.
Läs också: Komjölk; varför du inte borde dricka det
Blir man tjock av kaffe? Så mycket kalorier innehåller de olika typerna
På grund av alla sorters olika kaffemaskiner vi kan hitta idag, har denna dryck nått nya nivåer av konsumtion. Med dessa uppfinningars hjälp har vi upptäckt hur lätt det är att tillaga olika läckra varianter. Till exempel kan vi med dessa maskiner tillaga en rad olika speciella kaffevarianter med skummad mjölk.
Flera koppar kaffe med mjölk och socker varje dag kan visserligen ha en inverkan på kroppsvikten, men om vi unnar oss detta då och då är det ingen större fara. Nedan ska vi titta närmare på hur många kalorier det finns i varje kaffetyp för att hjälpa dig att bli mer medveten om dina mat- och dryckesvanor.
1. Kaffe med vanlig mjölk
Vi vet redan att 1 dl kaffe innehåller 4 kcal, men nu måste vi lägga till kalorierna i ett 2,5 dl glas mjölk. Om det är standardmjölk motsvarar detta 150 kcal; om det är lättmjölk 108 kcal; och om det är minimjölk 88 kcal. Dessutom, om vi sötar kaffet med en sockerbit på 8–10 gram, ökar kalorimängden med 32–40 kcal och, om vi lägger i två, upp till 80 kcal.
Om du använder kondenserad mjölk i ditt kaffe bör du ta hänsyn till att 50 ml av denna delikatess innehåller 160 kcal. Att dricka en 2,5 dl kopp kaffe med standardmjölk och två sockerbitar innebär därför att du får i dig 234 kcal per kopp. För att gå upp ett kilo i vikt av din kaffekonsumtion behöver du 7 200 kalorier.
2. Kaffe med vegetabilisk mjölk
Att använda vegetabilisk mjölk i kaffekoppen innebär vanligtvis ett lägre kaloriintag än om du använder den fetare komjölken. Detta är ett utmärkt veganskt alternativ och kan likväl som komjölk också skummas för att tillaga en välsmakande kaffedryck. I allmänhet kan du använda vilken vegetabilisk mjölk som helst för att uppnå praktiskt taget samma resultat som med komjölk.
2,5 dl mandelmjölk innehåller cirka 60 kcal, 2,5 dl havremjölk 120 kcal; och 2,5 dl sojamjölk 135 kcal. Så om du inte tillsätter något socker är kaffe med vegetabilisk mjölk ett bättre alternativ om du vill minska kaloriintaget i ditt kaffedrickande.
3. Café cortado
I Spanien dricker man ofta café cortado. Denna kaffedryck har bara lite skummad mjölk på toppen, resten är rent kaffe bryggt på vatten. Men trots att det innehåller färre kalorier pga mjölken, är denna typ av dryck en som man vanligtvis dricker med socker. Därför kan en kopp på 60 ml innehålla upp till 50 kcal.
Det är viktigt att betona att studier visar på koffeinets effektivitet för att påskynda den metaboliska processen . Det betyder att om du dricker espresso eller café cortado utan socker, är det möjligt att dra nytta av dessa fördelar.
Sammanfattningsvis, blir man tjock av kaffe?
Även om en kopp 1 dl svart kaffe bryggt på vatten utan socker bara innehåller 4 kcal, är detta inte fallet med kaffe med mjölk och något sötningsmedel. Kanske en enstaka kopp kaffe med fet mjölk och socker då och då inte är så alarmerande, men det kan skapa problem om du dricker flera sådana koppar varje dag.
Så, som svar på den första frågan, så nej, man blir inte tjock av att dricka kaffe i sig. Men beroende på hur vi tillagar det och vad vi tillsätter för att förbättra smaken kan här finnas vissa risker. På grund av detta, så om du försöker hålla dig till en viss diet, är det inte någon bra idé att dricka kaffe med mjölk och socker varje dag om du vill gå ner i vikt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barcelos RP, Lima FD, Carvalho NR, Bresciani G, Royes LF. (2020). Caffeine effects on systemic metabolism, oxidative-inflammatory pathways, and exercise performance. Nutr Res. 2020 Aug;80:1-17. doi: 10.1016/j.nutres.2020.05.005. Epub 2020 May 16. PMID: 32589582. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32589582/
- FEN. (2018). La alimentación española. Fundación Española de Nutrición. Recuperado de: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf
- Hodgson AB, Randell RK, Jeukendrup AE. The metabolic and performance effects of caffeine compared to coffee during endurance exercise. PLoS One. 2013;8(4):e59561. doi: 10.1371/journal.pone.0059561. Epub 2013 Apr 3. PMID: 23573201; PMCID: PMC3616086. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23573201/
- OMS. (2018). Alimentación sana. Datos y cifras. Organización Mundial de la Salud. Recuperado de: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet