7 saker att göra innan du dricker din första kopp kaffe för dagen

Upptäck några saker du bör göra innan du dricker din första kopp kaffe på morgonen, som förbättrar effekterna av denna dryck på din hälsa.
7 saker att göra innan du dricker din första kopp kaffe för dagen

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2023

Tro det eller ej, det finns några saker du bör göra innan du dricker din första kopp kaffe som hjälper dig att ha en bra dag. Vissa av dem hjälper dig att koda din hjärna utan att du behöver någon form av stimulans innan och andra är å sin sida mycket hälsosamma för din kropp.

Kom ihåg att din morgonrutin har stor inverkan på hur resten av din dag kommer att se ut, och kaffe, även om det är gott, kan ge en överbelastning av energi, viss ångest och lite stress, om du inte konsumerar i det exakt rätta ögonblicket. Har vi fått din uppmärksamhet? Fortsätt då läsa!

Innan du dricker din första kopp kaffe för dagen, gör detta

De flesta människor vaknar och stiger upp och det första de gör är att dricka en rykande varm och välsmakande kopp kaffe. Vi rekommenderar dock att du ta en paus just här för att göra vissa saker innan den första kaffekoppen.

Detta är inte bara för att möjliggöra bättre absorption och matsmältning av denna naturliga stimulans, utan också för att få en känsla av energi, vitalitet och gott humör från andra källor. I artikeln nedan ska vi berätta vad du kan göra.

1. Stretcha

Stretching är viktigt för att förbereda kroppen för att stödja en större träningsrutin eller en stor fysisk ansträngning under hela dagen. Så om ditt jobb innehåller konstant fysisk aktivitet bör du stretcha innan du dricker din första kopp kaffe för dagen.

På så sätt bryter du dig loss från  stelheten som kroppen får under vilan. Det hjälper dig att undvika muskel- och skelettskador och hjälper din kropp att återaktiveras efter timmars vila. Tänk på att detta utrymme direkt på morgonen inte behöver vara långt allt; 5 minuter ger dig de nämnda fördelarna.

2. Meditera

Meditation är en praktik som ger flera fördelar för kropp och själ. Som beskrivs i en studie som delas via Behavioral Brain Research , hjälper denna disciplin till att minska kortisolnivåerna – stresshormonet – och förbättra humöret.

Som om det inte vore nog ökar det dessutom uppmärksamhetsförmågan, främjar cellulär syresättning och ökar energinivåerna. Av denna anledning är det en av dessa aktiviteter som är värda att prova innan du dricker dagens första kopp kaffe.

Notera att kaffe i höga doser (mer än 400 mg per dag) kan framkalla ångest . Därför, ju mer du kan minska din konsumtion, desto bättre.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Snabbkaffe: Är det bra att dricka?

Meditera och sök lugn
Meditation ökar uppmärksamhetsförmågan, främjar cellulär syresättning och ökar energinivåerna.

3. Få en kram innan du dricker din första kopp kaffe för dagen

Många gånger är vardagen allt uppslukande och det är lätt att glömma fördelarna med enkla handlingar som en kram. Så innan dagens rutin kommer över dig och du får kaffekicken, ta några sekunder för att krama dina familjemedlemmar (föräldrar, syskon, din partner, barn, dig själv eller dina husdjur).

Även om du inte har någon hemma, kan du krama dig själv med en famn av kärlek.

I sin bok The Hug Therapy förklarar Kathleen Keating att kramar är viktiga för emotionellt, psykologiskt och kroppsligt välbefinnande. De bidrar nämligen till din självacceptans och hjälper dig att känna dig accepterad av omgivningen.

4. Drick vatten

Vatten är en av de bästa dryckerna för att börja dagen. Och faktum är att det är ett bättre val än en kopp kaffe. Som en publikation i Nutrition Reviews förklarar är denna vätska involverad i många av kroppens funktioner.

Det bidrar inte bara till eliminering av gifter genom urinen, utan det hjälper också till med korrekt tarmpassage. För att inte tala om att det är nyckeln för optimal blodcirkulation och därför för korrekt syresättning av vävnader.

Detta är nyckeln till att få en bra nivå av fysisk och mental energi på morgonen. Du kan dricka ett till två glas direkt på morgonen. Rekommendationen är att kvinnor 2,7 liter om dagen och och män dricker cirka 3,7 liter.

5. Dusch

En av de bästa morgonvanorna för att börja dagen med energi är att ta en dusch, gärna med kallt vatten. En publikation via UCLA Health belyser att kalla duschar har fördelar på immunhälsan, cirkulationen, metabolismen och musklerna.

Dessutom är det kopplat till bättre humör, mer koncentration och ökad produktivitet.

6. Ät frukost innan du dricker din första kopp kaffe för dagen

Att äta en balanserad och hälsosam frukost påverkar inte bara energinivån utan också den allmänna hälsan. Eftersom forskning delas genom International Journal of Environmental Research and Public Health är frukost på morgonen kopplat till flera fördelar.

I synnerhet bidrar det till att upprätthålla ett hälsosamt kroppsmassaindex, högre kognitiv prestation och ökat välbefinnande. Frukosten bör innehålla 20-30 % av det dagliga energiintaget. En bra frukost kan innehålla livsmedel som mejeriprodukter, fullkorn, ägg och färsk frukt.

En hälsosam frukost.
En hälsosam frukost kan innehålla livsmedel som mejeriprodukter, fullkorn, ägg och färsk frukt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Akta dig för morgonvanor som gör dig fet

7. Borsta tänderna innan du dricker din första kopp kaffe på morgonen

Kaffe innehåller syror som kan försvaga tandemaljen med tiden; detta är en annan anledning till att du inte bör dricka alltför mycket. Samtidigt är det inte någon bra idé att borsta tänderna direkt efter att du har druckit kaffe. På grund av dess sura natur kan omedelbar kontakt med tandkräm vara skadligt.

Det är bäst att borsta tänderna innan du dricker kaffe och vänta minst 30 minuter innan du tar din första kopp.

Nu kan du njuta av den första goda kaffekoppen!

Så länge konsumtionen är måttlig ger kaffe en del goda hälsofördelar. Som framgår av en studie publicerad i tidningen Nutrients , minskar dess höga innehåll av fenoliska fytokemikalier risken för kroniska sjukdomar och dödlighet av alla orsaker.

Trots det rekommenderas det inte att kaffe är dagens första dryck. Innan du dricker den första koppen kaffe på morgonen, är det en god idé att dricka vatten, äta frukost, meditera, träna och göra vissa andra små saker som hjälper dig att få en dag med mer energi. Ha detta i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • 6 cold shower benefits to consider. (s. f.). UCLA Health. https://www.uclahealth.org/news/6-cold-shower-benefits-consider
 • Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.x
 • Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International journal of environmental research and public health15(8), 1781. https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
 • Gómez Leyva, B., Díaz Armas, M., Valdés Cabodevilla, R., & Miguel Cruz, M. (2021). Efectos del consumo de café sobre la salud. Medisur, 19(3), 492-502. Recuperado de https://medisur.sld.cu/index.php/medisur/article/view/4951
 • Keating, K. (1983) The Hug Therapy.
 • Kolb, H., Kempf, K., & Martin, S. (2020). Health Effects of Coffee: Mechanism Unraveled?. Nutrients, 12(6), 1842. https://doi.org/10.3390/nu12061842
 • Mallén, J. A. C., Vicente-Rodríguez, G., de Deportes (Espanya), C. S., & EXERNET. (2011). Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales, EXERNET. Consejo Superior de Deportes.
 • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews68(8), 439–458. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
 • Ramírez Prada, Dianna Mayrene. (2010). CAFÉ, CAFEÍNA VS. SALUD REVISIÓN DE LOS EFECTOS DEL CONSUMO DE CAFÉ EN LA SALUD. Universidad y Salud , 12 (1), 156-167. Recuperado el 26 de mayo de 2023, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017&lng=en&tlng=es.
 • Ursa, A. J. (2018) La meditación como práctica preventiva y curativa en el sistema nacional de salud. Medicina naturista, ISSN 1576-3080, Vol. 12, Nº 1, págs. 47-53.
 • Van Walleghen, E. L., Orr, J. S., Gentile, C. L., & Davy, B. M. (2007). Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity (Silver Spring, Md.)15(1), 93–99. https://doi.org/10.1038/oby.2007.506

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.