Blindtarmsinflammation eller gaser: Hur känner man skillnad på smärtan?

Smärtan från blindtarmsinflammation och gaser kan vara väldigt lika varandra. Vi berättar hur du kan skilja mellan de två tillstånden.
Blindtarmsinflammation eller gaser: Hur känner man skillnad på smärtan?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2023

Buksmärtor kan orsakas av en mängd olika sjukdomar. Ofta orsakas obehag i buken av ansamling av gaser, men det kan dock också vara ett varningstecken för blindtarmsinflammation. Vill du veta hur man tar reda på om det är blindtarmsinflammation eller gaser som orsakar smärtan? Vi berättar hur.

Blindtarmsinflammation är ett vanligt gastrointestinalt tillstånd. Det är en inflammation och infektion i blindtarmen, vilket är en liten påse fäst vid blindtarmen i nedre högra delen av buken.

Å andra sidan kan gasansamling i tarmen också orsaka bukbesvär. Detta kan bero på oavsiktlig sväljning av luft när du äter eller dricker eller från överdriven gasproduktion av tarmbakterier.

Symtom på blindtarmsinflammation

Akut blindtarmsinflammation är den vanligaste orsaken till icke-traumatisk bukkirurgi över hela världen. Det är vanligast i 20-årsåldern, med en liknande prevalens hos män och kvinnor.

Svår buksmärta är det vanliga symtomet på blindtarmsinflammation och kan ibland misstas för gaser. Studier uppskattar att 50 till 60 % av alla patienter upplever krampartig värk i den övre delen av buken eller runt naveln, som senare vandrar nedåt till mot höger sida.

Samtidigt är följande symtom vanliga:

Symtomen är mer påtagliga i senare stadier av sjukdomen. Det är normalt att den drabbade ligger på sidan med böjda lår. Smärtan blir vanligtvis mer intensiv när man hostar, nyser eller trycker på buken.

Blindtarmsinflammation ärr.
Vid blindtarmsinflammation kan kirurgi behandla tillståndet.

Symtom på en brusten blindtarm

En av de allvarligaste komplikationerna av akut blindtarmsinflammation är bristning eller perforering. Denna situation är vanlig när det finns en fördröjning i behandlingen.

I de flesta fall sker bristning av blindtarmen 36 till 72 timmar efter tillståndets början. Denna tidsperiod kan dock variera från person till person.

Det är vanligt att patienter upplever en viss smärtlindring precis när perforeringen inträffar. Emellertid orsakar denna situation läckage av tarmmaterial in i bukhålan, vilket riskerar infektion av bukhinnan eller bukhinneinflammation, peritonit.

Peritonit är ett allvarligt medicinskt tillstånd som kräver akut behandling. Några av de associerade symtomen är följande:

 • Ömhet i buken
 • Illamående och kräkningar
 • Hög feber och frossa
 • Ökad hjärtrytm
 • Blekhet i huden och svettning
 • Svår buksmärta som förvärras vid tryck och rörelse

Blindtarmsinflammation hos barn

Blindtarmsinflammation hos små barn är en stor utmaning. Det kännetecknas av svåra magsmärtor som förhindrar aktivitet.

Andra vanliga symtom inkluderar följande:

 • Kräkningar
 • Hög feber
 • Irritabilitet
 • Minskad eller förlust av aptit
 • Buken är öm vid beröring

Studier uppskattar att mer än 50 % av alla barn har över 15 000 leukocyter och ett CRP på över 20 milligram per milliliter (mg/ml). Om du misstänker blindtarmsinflammation, tveka inte att söka medicinsk hjälp, eftersom barn inte alltid kan beskriva symptomen särskilt bra.

Blindtarmsinflammation under graviditeten

Ibland kan man utveckla blindtarmsinflammation under graviditeten. De kliniska manifestationerna liknar de som förekommer hos icke-gravida personer. Men i dessa fall sitter blindtarmen högre upp, varför smärtan kan sitta i den övre högra kvadranten.

Du kanske också är intresserad av: Vilka är de huvudsakliga symptomen på en graviditet?

Symtom på gaser i buken

I de flesta fall kan de initiala symtomen på blindtarmsinflammation misstas för en ansamling av gaser i buken. Studier visar att denna ansamling främst kommer från tre källor:

 1. Svald luft
 2. Tarmproduktion
 3. Diffusion från blodet

Ansamlingen av gaser orsakar vanligtvis utvidgning av tarmarna och i sin tur bukbesvär. Smärta av gaser kan dock kännas var som helst i buken, till skillnad från vid blindtarmsinflammation.

Faktum är att vissa människor kan uppleva obehag i bröstet, tillsammans med frekventa rapningar, flatulens, uppblåst mage och magkramper. Smärta som uppstår av gaser kan vara från ett par minuter till flera timmar och försvinna utan behandling.

När ska man söka läkarvård?

Akuta buksmärtor är ett varningstecken på att något är fel i tarmarna. I de flesta fall är gasbesvär tillfälliga, men det är viktigt att vara vaksam om de sitter i längre än 24 timmar.

Det är också tillrådligt att söka läkarvård i fall som besvär i buken åtföljs av blodig avföring, viktminskning, förstoppning, diarré eller ihållande kräkningar. Dessa manifestationer är förknippade med kroniska matsmältningssjukdomar eller tumörer.

Å andra sidan är blindtarmsinflammation i sig en situation som kräver omedelbar professionell uppmärksamhet. Tillståndet bör misstänkas om smärtan börjar i övre delen av buken och sedan förflyttar sig nedåt mot höger sida.

Hur diagnostiserar man blindtarmsinflammation?

Diagnosen blindtarmsinflammation är klinisk och stödjer sig på laboratoriemetoder . Läkaren utför vanligtvis en detaljerad fysisk undersökning med tonvikt på buken.

Det är vanligt att läkaren trycker på vissa punkter i buken för att leta efter tecken på blindtarmsinflammation. Om buksmärtan förvärras när läkaren utför ett tryck mot nedre höger sida, kan det bero på att blindtarmen är inflammerad. Vissa patienter har dessutom ofta stel buk på grund av tarmarritation.

Läkaren kan också beställa ett blodprov för att utvärdera antalet vita blodkroppar, blodplättar och röda blodkroppar. Ibland är abdominalt ultraljud en effektiv metod för att analysera tillståndet i tjocktarmen.

Medicinsk behandling av blindtarmsinflammation

Den terapeutiska behandlingsplanen för blindtarmsinflammation innebär ett kirurgiskt avlägsnande och extraktion av den inflammerade blindtarmen. Denna procedur går till på följande sätt:

 • Öppen operation: Detta utförs genom ett snitt i den nedre högra kvadranten av buken. Det kan utföras vid perforerad blindtarmsinflammation med risk för peritoneal infektion.
 • Laparoskopisk kirurgi: Detta är den vanligaste metoden eftersom den är mindre invasiv. Det utförs med hjälp av ett flexibelt rör med en kamera, ett så kallat laparoskop.

En omfattande studie publicerad i Cochrane som jämför dessa två procedurer visar på flera fördelar med laparoskopisk kirurgi. Hos vuxna är dessa är bland annat en lägre smärtintensitet den första dagen, lägre förekomst av sårinfektioner, kortare sjukhusvistelse och kortare tid innan man kan återgå till arbetet.

Båda typerna av blindtarmsoperationer kräver behandling med antibiotika för att minska risken för infektion. Patienten kan återuppta sin normala livsstil efter ett par veckor.

Smärtstillande medel vid gaser

I de flesta fall är det kostvanor som ligger bakom gasansamling och smärta. Därför är det viktigt att göra koständringar för att minska dessa besvär. För att göra det, är det lämpligt att konsultera en dietist.

Broccoli, blomkål, bönor, mejeriprodukter, kolsyrade drycker och fetter är några av de livsmedel som är relaterade till gasbesvär. Att dricka pepparmyntste, kamomillte och äppelcidervinäger utspätt i vatten kan vara till hjälp för att lindra dessa obehag.

Lite broccoli.
Broccoli kan öka gasproduktionen i tarmen, liksom andra korsblommiga grönsaker

Blindtarmsinflammation eller gaser: Två gastrointestinala tillstånd med markanta skillnader

Smärtor i buken liknar ofta det obehag som uppstår i början av blindtarmsinflammation. Utvecklingen av dem är dock väldigt olika. I denna mening är gassmärta vanligtvis generaliserat och försvinner efter några timmar, medan blindtarmsinflammationssmärta intensifieras och upplevs i den nedre högra delen av buken.

Blindtarmsinflammation åtföljs vanligtvis av illamående, kräkningar och feber. Därför, om du har dessa symtom, tveka inte att söka professionell hjälp så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.