Blandad matning för din bebis: Allt du behöver veta

Blandad matning är när en bebis både ammar och får mjölkersättning. Denna kombiation kan dock ha vissa oönskade effekter. Läs mer i följande artikel.
Blandad matning för din bebis: Allt du behöver veta
Florencia Villafañe

Skriven och verifierad av nutritionist Florencia Villafañe.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Amning är det vanligaste sättet att mata en nyfödd bebis. Men i många fall kan man också kombinera bebisens amning med modersmjölkersättning. I den här artikeln berättar vi om allt du behöver veta om blandad matning för din bebis.

Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation är att mammor ska upprätthålla exklusiv amning upp till 6 månaders ålder, eftersom bröstmjölk har alla de näringsämnen som behövs för bebisens utveckling. Efter denna tid kan föräldrarna påbörja kompletterande matning.

Men i många fall är det inte möjligt att enbart amma i 6 månader, varför blandad matning är ett alternativ. Med andra ord, bebisen både ammar från mammans bröst och får mjölkersättning via nappflaska.

Varför använder man sig ibland av blandad matning för sin bebis ?

Det kan finnas många situationer som leder till att mammor använder blandad matning med sin bebis. Några av dem är följande:

  • Modern ser att bebisen inte får tillräckligt med mjölk i sig och att produktionen är låg. Dessutom är en del också omedvetna om fördelarna med bröstmjölk.
  • Brist på stimulans för mjölkproduktion.
  • Bristande kunskap om korrekt hantering av metoden för att pressa ut mjölk och hålla den ordentligt kyld.
  • Blandad matning är också praktiskt, eftersom amning kräver tid och passande utrymme.
Bebis som ammar.
Blandad matning kan behövas på grund av bristande kunskap om hur man stimulerar produktionen av bröstmjölk.

Du kanske också är intresserad av: Nybliven mamma – så undviker du nybörjarmisstagen

Vilka är fördelarna med blandad matning för din bebis?

I många fall kräver vissa matsmältningsproblem att man använder sig av anpassad mjölkersättning, eftersom den hjälper till att rätta till vissa problem. När det till exempel gäller för tidigt födda barn, eller de som har en tendens att ha reflux, kan mjölkersättning hjälpa till att förbättra symtomen, eftersom den är utformad för att förhindra dem.

Att kontrollera bebisens vikt

När en bebis har vissa svårigheter att gå upp i vikt är det bäst att hålla rätt näring i åtanke, vilket ofta innebär att inkorporera den mest lämpliga ersättningen. Detta eftersom att bebisar behöver tillräckliga mängder vätska, och ersättningen är mycket lämplig för det.

På grund av medicinering

Det finns vissa mediciner som mamman kan ta som har egenskapen att passera över i bröstmjölken. I dessa fall är det bäst att sluta amma och uteslutande använda ersättning tills det att mamman inte längre behöver ta medicinen.

Problemen med blandad matning för din bebis

Blandad matning kan innebära vissa nackdelar. Därför är det bäst att i så stor utsträckning som möjligt bibehålla amningen under den tid som rekommenderas av WHO. Dessutom bör en barnläkare övervaka användningen av ersättning för att undvika komplikationer för barnet. Vilka problem kan att byta ut amning mot ersättning då orsaka?

Bebisen kan få preferenser

I allmänhet avvisar bebisen nappflaska, eftersom amning inte bara ger näring utan också stärker bandet till modern. Däremot kan det motsatta också hända. Efter ett tag kan bebisen börja föredra flaskmatning eftersom att flaskmatning kräver mindre energi från bebisens sida.

I många fall kan bebisen till och med avvisa bröstet helt och hållet eftersom det är svårt för bebisen att amma. För att undvika detta finns konstgjorda bröstvårtor utformade för att göra det lika svårt för barnet att suga från flaskan som det är att amma.

Bebis med nappflaska i handen.
Amningssvårigheter kan få ett barn att vägra bröstet.

Mängden bröstmjölk matchar inte bebisens tillväxt

När barnets behov ökar med tiden är det lättare att öka mängden mjölkersättning istället för att vänta på att bröstmjölksproduktionen ökar. Allt eftersom månaderna går kommer bebisen därför att dricka mindre och mindre bröstmjölk och öka intaget av ersättning.

Lägre bröstmjölksproduktion

Som vi redan nämnt så resulterar mindre amning i mindre stimulering av mjölkproduktionen, och man kan därför behöva avsluta exklusiv amning tidigare än planerat. För att undvika detta bör man ge så lite mjölkersättning som möjligt, och bara använda det vid enstaka situationer.

Munproblem

Flera studier tyder på att bebisar inte lär sig att utföra käkens fysiologiska rörelser när de blir matad via flaska, eftersom de måste kontrollera mängden mjölk de får i sig för att undvika kvävning och för att kunna svälja. Detta händer inte när barnet ammar.

Bristen på korrekt muskulär rörelse minskar stimulansen av tillväxt och formen på munnen, och bidrar därför till uppkomsten av framtida problem.

Blandad matning för din bebis: vad man ska komma ihåg

Vi bör inte glömma att det är viktigt med amning under de 6 första månaderna i livet, inte bara för bebisens tillväxt utan också för de fördelar bebisen får när det gäller skydd mot infektionssjukdomar och luftvägssjukdomar.

Kombinationen av amning med ersättning kan dock ha vissa fördelar, som de som nämns ovan, förutsatt att det används i specifika fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Merino Morras1 E. Lactancia materna y su relación con las anomalías Dentofaciales. Revisión de la literatura. Acta Odontológica Venezolana. 2003;41(2):154-8.
  • Todo lo que necesitas saber sobre la lactancia mixta [Internet]. Natalben. [citado 27 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.natalben.com/lactancia-mixta
  • Velásquez-Barahona G. Comparing the weight gain of premature babies fed exclusively on breast milk (emphasising hindmilk) to that of those receiving mixed breastfeeding and those fed on human breast milk substitutes. Rev FACMED. 2014;62:29-34.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.