Behandlingen av Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en komplex patologi som orsakar ofrivilliga och repetitiva rörelser eller läten. Även om det inte finns något botemedel finns det behandlingar som gör att dessa individer får lättare att leva med sin sjukdom.
Behandlingen av Tourettes syndrom

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Behandlingen av Tourettes syndrom är kanske inte en fråga man talar om dagligen, eftersom denna neurologiska störning endast drabbar 1 av 100 personer. Det kännetecknas av uppkomsten av tics (tvångsmässiga ofrivilliga störningar) som utvecklas till repetitiva rörelser eller oönskade läten.

Detta tillstånd har en stor inverkan på livet för dem som lider av den, och sjukdomen påverkar både personens sociala liv och yrkesliv. Tyvärr finns det inget botemedel ännu. Det finns dock olika tillvägagångssätt som kan förbättra situationen. I den här artikeln går vi igenom det som är den vanligaste behandlingen av Tourettes syndrom idag.

Vad är Tourettes syndrom?

Tourettes syndrom består, som vi just nämnde, av uppkomsten av ofrivilliga rörelser eller läten som inte går att kontrollera av personen. I de flesta fall börjar denna patologi att manifestera sig i barndomen eller i tonåren, före 15 års ålder.

Orsaken till denna störning är okänd, men experter tror att både genetiska och miljömässiga faktorer spelar en roll. Faktum är att det är vanligare hos personer som har en släktingar som lider av Tourettes syndrom. Vidare är det mer vanligt förekommande bland män än bland kvinnor.

Tics är rörelser eller plötsliga och korta ljud och kan delas in i två kategorier: enkla och komplexa. Den första är de som involverar små muskelgrupper, till exempel blinkningar. Å andra sidan inkluderar komplexa tics flera muskelgrupper.

Många tänker på Tourettes syndrom som sjukdomen som gör att folk skriker ut svordomar eller förolämpningar vid olämpliga och okontrollerade tillfällen. Men manifestationerna kan variera kraftigt och inkluderar inte nödvändigtvis detta symptom.

behandlingen av Tourettes syndrom
De ofrivilliga rörelserna som kallas tics är ett klassiskt tecken på Tourettes syndrom.

Vi tror att denna artikel kanske skulle intressera dig: Fakta om stereotyp rörelsestörning (SMD)

Den medicinska behandlingen av Tourettes syndrom

Många människor behöver ingen behandling för denna patologi. Det beror på att symptomen i vissa fall är milda och inte påverkar personens vardag. Icke desto mindre kan symptomen också vara handikappande och begränsande, varför olika metoder för att lindra tics kan användas. En av dem är med hjälp av läkemedel.

En översiktsartikel publicerad i National Institute of Neurological Disorders and Stroke säger att vissa neurotransmittorer, såsom dopamin, är inblandade i utvecklingen av denna patologi. Därför innefattar medicinsk behandling av Tourettes syndrom läkemedel som blockerar eller minskar dopamin.

Läkare kan exempelvis ordinera haloperidol och risperidon. Å ena sidan verkar dessa läkemedel hjälpa till att minska tics. De utgör dock en hög risk för sekundära effekter, såsom viktökning.

Ett annat alternativ är att injicera botox i muskeln som genererar tics. För närvarande pågår forskning om användning av läkemedel mot krampanfall, som topiramat.

Samtidigt är det viktigt att poängtera att Tourettes syndrom vanligtvis förekommer tillsammans med andra patologier. Några av dessa inkluderar ångest, depression och tvångssyndrom. Därför ordinerar läkare ofta antidepressiva och ångestdämpande läkemedel för att lindra dessa symptom.

Du kanske också är intresserad av: 5 övningar för att hantera ångestsyndrom

Beteendeterapi som del av behandlingen av Tourettes syndrom

Beteendeterapi är en typ av psykologisk terapi som syftar till att utbilda patienter så att de kan lära sig att kontrollera sina tics. Tanken är att när en patient identifierar de tecken som kommer före de ofrivilliga rörelserna, kan denna välja att utföra en annan reaktion som motverkar eller är inkompatibel med dem.

Denna typ av terapi består av olika strategier. Även om det är en metod som kan hjälpa till att minska antalet och intensiteten av tics, är det inte ett definitivt botemedel mot Tourettes. Dessutom är det inte effektivt för alla människor.

Terapi för att vänja sig av med vanor

En av teknikerna inom beteendeterapi är vänja sig av med vanor. Enligt en studie publicerad av University of Miguel Hernández, innebär detta en möjlighet att effektivt behandla Tourettes syndrom utan att ta till läkemedel.

Denna metod består av olika stadier och innebär en ökad medvetenhet om tics för att kunna identifiera dem. Därifrån lär individen sig att välja ett svar som är oförenligt med dennes tics.

Låt oss till exempel säga att en typ av tics består av att röra vid huvudet med händerna. Så det första steget skulle vara att bli medveten om den här rörelsen och när den är på väg att hända. Då skulle ett nytt beteende kunna vara att placera händerna någon annanstans, till exempel på knäna, för att undvika att göra den specifika gesten som personen har som tics.

behandlingen av Tourettes syndrom
Psykologiskt stöd är en form av behandling som syftar till att vara så fri från mediciner som möjligt.

Holistiska interventioner för tics (CBIT)

En annan typ av beteendeterapi för behandling av Tourettes syndrom är kognitiv beteendeterapi, CBIT (Cognitive Behavioral Intervention). I det här fallet innefattar det inlärning av nya vanor, avslappning och utbildning om personens egna tics för att minska symptomen på störningen.

Denna typ av strategi riktar sig inte bara direkt till patienter utan involverar också andra människor i deras närmiljö för att förstärka förbättringen. Till exempel, om det är ett barn som går i skolan, kommer behandlingen också att involvera pojkens lärare.

Vad du bör komma ihåg om behandlingen av Tourettes syndrom

Behandlingen av Tourettes syndrom är komplex och sjukdomen har stor inverkan på dem som lider av det. Även om det inte finns något botemedel mot denna patologi, finns det olika strategier för att förbättra symptomen.

Beteendeterapi är en lovande strategi för att förbättra livskvaliteten för dessa människor och kan göra att de slipper ta till läkemedel. Det är mycket viktigt att betona att psykologiskt stöd är viktigt när det gäller att hantera patologin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • ¿Qué es el síndrome de Tourette? – Tourette Association of America. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://tourette.org/about-tourette/overview/espanol/medicos/que-es-el-sindrome-de-tourette/
  • Tratamientos | Síndrome de Tourette (ST) | NCBDDD | CDC. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/tourette/treatments.html
  • Síndrome de Tourette : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/sindrome_de_tourette.htm
  • Síndrome de Gilles de la Tourette: espectro clínico y tratamiento – Dialnet. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=326433
  • Gonzálvez, M. T. (2016). Tratamiento cognitivo-conductual de un niño con Síndrome de Tourette. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes (Vol. 3). Retrieved from www.revistapcna.com
  • Yang, C. S., Zhang, L. L., Zeng, L. N., Huang, L., & Liu, Y. T. (2013). Topiramate for Tourette’s syndrome in children: A meta-analysis. Pediatric Neurology, 49(5), 344–350. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2013.05.002
  • Valdés King, Mónica, and Omoruyi Ayodeji Uwagboe. “Síndrome de Gilles de la Tourette.” Revista Cubana de Medicina General Integral 34.1 (2018): 63-70.
  • Ríos-Flórez, Jorge Alexander, and Claudia Rocío López-Gutiérrez. “Enfoque clínico y neurofuncional del Síndrome Gilles de la Tourette.” Psicoespacios 10.17 (2016): 155-167.
  • García-Acero, Mary, and Eugenia Espinosa. “Síndrome De Tourette Familiar: Reporte De Caso Y Revisión De La Literatura.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 87-91.
  • García, D. Macías. “Otros trastornos del movimiento: tics y síndrome de Tourette, temblor, mioclonías y síndrome de piernas inquietas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.73 (2019): 4285-4299.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.