5 övningar för att hantera ångestsyndrom

Har du ångest? Lär dig några fantastiska övningar som kan hjälpa dig!
5 övningar för att hantera ångestsyndrom

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ångest är ett emotionellt tillstånd som för med sig känslor av oro och rädsla. Individer påverkade av ångest känner sig hopplösa i situationer där de känner att de inte har kontroll. Det inkluderar situationer som får dem att känna sig utsatta för fara. Att hantera ångestsyndrom är inte lätt för dem som lider av det. Det kan verka löjligt eller harmlöst när vi ser det från utsidan, men sanningen är att det är svårt att kontrollera.

Det slutar vara normalt när dessa känslor fortskrider i över sex månader. I detta fall behöver du behandla det som en sjukdom och söka hjälp från en specialist. Du måste hantera ångestsyndrom för att verkligen kunna njuta av livet. Vi kommer här att prata lite mer om detta tillstånd och ge dig några övningar för att hantera det.

Symptom på ångest

Ängslig kvinna

Här är en lista på de vanligaste symptomen:

 • Bröstsmärtor och hjärtklappningar
 • Yrsel
 • Illamående och magproblem
 • Överdriven svettning eller frossa
 • Svårigheter med att andas eller skakningar
 • En avdomnad känsla
 • En känsla av brist på kontroll och att man håller på att bli galen
 • Rädsla (allmänt, och speciellt i relation till upplevda faror)

Ångest är ett emotionellt tillstånd som är svårt att kontrollera, m en det kan behandlas även om det inte uppstår regelbundet. Du behöver inte heller få det diagnostiserat.

Andning för att hantera ångestsyndrom

Sätt undan en tid under dagen då du inte har några aktiviteter eller ansvar.

Under denna tid ska du se till att det inte finns något som stör dig. Lova också dig själv att du inte ska hetsa. Det är viktigt att du tar den tid som behövs för att slappna av.

 • Gör det så bekvämt som möjligt. Du kan ligga ner eller sitta.
 • När du har hittat din favoritposition, stäng dina ögon och fokusera all din uppmärksamhet på din andning.
 • Fokusera på hur luften sakta går in och ut.
 • Börja andas mer sakta. Andas djupt så att luften går ner i de lägre delarna av dina lungor. Andas sakta genom din näsa. Håll inne luften i några sekunder. Låt den sedan sakta komma ut igen.

Fortsätt i flera minuter. Övningen hjälper dig att hålla konstant kontroll, men den hjälper dig även att hantera den ångest som uppstår från ingenstans.

Ta en promenad

promenera dagligen

Att gå är det enklaste sättet att hantera ångestsyndrom. Du behöver inte gå till gymmet, köpa speciella kläder eller anlita en tränare. Det är en så bra träningsform att om du gör den på morgonen, förblir effekterna med dig resten av dagen.

Se till att inkludera en promenad i din dag. Ta en liten promenad när ångesten kommer igång.

Spring

En annan övning du kan använda för att hantera ångest är att springa. Det hjälper dig också att gå ned i vikt.

När du bränner kalorier släpper du ut mer serotonin, vilket gör dig på bättre humör och ger dig bättre mental hälsa. Om du springer lite oftare kommer du märka att det även förbättrar kvaliteten på din sömn och den vila du får.

Dansa

dansa med dina vänner eller ensam

Att dansa hjälper din kropp med att släppa ut endorfiner. Det är bra eftersom dessa hormoner hjälper dig med att hantera ångestsyndrom och stress. Du främjar även hjärtats hälsa på samma gång. Det enda du behöver göra är att sätta på lite musik och börja röra på dig lite. Du kommer att se hur snabbt tiden går när du börjar känna dig bekväm och kommer in i rytmen.

Även om du inte dansar så ofta, uteslut det inte. En del av att hantera ångest är att lära sig att göra nya saker. Prova det!

Lär dig att skjuta din oro åt sidan

Även om det här inte riktigt är en fysisk övning är det väldigt viktigt för att hantera ångest. Det är viktigt att du lär dig att hantera situationer så att de inte tar över ditt liv.

Tänk på att majoriteten av problemen som stressar dig för det mesta inte är lika jobbiga som du tror. Ditt sinne är väldigt kraftigt och det kan fokusera mycket uppmärksamhet på omöjliga situationer bara för att du gör dem viktiga.

Acceptera att det inte hjälper dig att känna ångest om något som är orealistiskt. Om du inte kan komma bort från dessa tankar, försök att distrahera dig med något större: gör någon aktivitet eller prata med någon.

Grundläggande steg om du har en ångestattack

Om du får en ångestattack är det väldigt troligt att du inte vet vad du ska göra eller hur du ska reagera. När det händer, kom ihåg:

 • Identifiera anledningen till varför du har denna ångestattack.
 • Hitta ett sätt att lindra dina spänningar. Det kan vara genom att andas eller med fysiska aktiviteter.

Även om det kan verka svårt så kan du lära dig att hantera ångestsyndrom. Du kommer gå lite snabbare varje gång.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.