Symptom på och behandling av nackspärr
Nackspärr är en sammandragning som sker i nacken och vanligtvis orsakas av dålig sömnställning. Smärtan kan vara svår, och idag vill vi därför tala om behandling av nackspärr såväl som dess symptom.
Som rapporten Update on acute mechanical cervicalgia påpekar kan nackspärr även inträffa om man utsatt sig för drag eller häftiga rörelser. Därför måste man vara försiktig för att undvika detta tillstånd.
Kongenital muskulär torticollis
Innan vi talar om symptomen på vanlig nackspärr vill vi introducera termen kongenital muskulär torticollis. Detta refererar till närvaron av detta tillstånd från födseln.
Studier indikerar att det kan orsakas av en viss deformitet vid födseln, där muskeln sternocleidomastoideus är kortare än den borde.
Den enda lösningen i dessa fall är att genomgå en kirurgisk operation så snart som möjligt. Detta eftersom kroppen kommer försöka kompensera för den nedkortade muskeln, vilket kan leda till problem med ryggraden.
När den nyfödda växer kommer huvudet bli snedare och snedare mot ena sidan, och om det försöker räta på det kommer det resultera i motstånd och smärta.
Det går att undvika kirurgi i vissa fall, men oftast är det den enda lösningen när barnet föds med detta tillstånd. Det är alltid viktigt att följa läkarens instruktioner så att barnet utvecklas så bra som möjligt.
Symptom på nackspärr
Nu när vi tala om denna medfödda variant så vi ta en titt på symptomen på den mer vardagliga variant som många drabbas av. Vi ska även titta på behandling av nackspärr så att du kan tackla detta problem om du drabbas.
Begränsad rörelseförmåga för huvudet
Nackspärr är när du kliver upp ur sängen på morgonen och känner en intensiv smärta i nacken när du rör den lite. Kanske är huvudet lutat åt ena sidan eller så rådet försämrad rörelseförmåga i området.
Om du vidrör området där det gör ont kommer du märka hur stel muskeln är:
- I dessa fall ska du undvika plötsliga rörelser och värma up nacken för att kontrollera temperaturen i området.
- Du kan ge dig själv en varsam massage för att minska obehaget (även om det oftast bara kommer vara en temporär lindring).
Du kanske även vill läsa: Enkla övningar mot ont i nacken: tips och kurer
Behandling av nackspärr: huvudvärk
Nackspärr kan även orsaka huvudvärk, speciellt om du är benägen att få ont i huvudet. I dessa fall bör du vara speciellt försiktig med att undvika plötsliga rörelser, och du kan försöka immobilisera området.
Om det inte är möjligt och du måste röra på huvudet i arbetet kan du använda en nackkrage. Du ska börja använda den omedelbart, men den får under inga omständigheter förvärra din smärta.
Värme är som sagt också bra, så du kan med fördel använda en uppvärmd vetekudde för att behandla området som gör ont.
Axlar i olika höjd
Avslutningsvis är ett karaktäristiskt symptom på nackspärr att en axel är högre än den andra. Detta på grund av den intensiva sammandragning som sker i muskeln och tvingar huvudet åt ena sidan.
I detta fall bör du utföra en väldigt varsam och kontrollerad stretchövning för att lindra obehaget, utöver att undvika plötsliga rörelser. Det bästa du kan göra är att vila, men glöm inte att även röra på nacken varsamt.
Om du väljer att använda en nackkrage ska du komma ihåg att inte spänna den för hårt. Det är inte en bra idé att nacken förblir stelare än den redan är, eftersom det är viktigt att varsamt röra den.
Kom ihåg att din nackspärr kommer bli bättre i takt med att dagarna går; vanligtvis varar den bara i runt tre dagar. Med rätt vård kommer den försvinna snabbare än du tror.
Att bibehålla god hållning medan du sover såväl som att skaffa en bra kudde kan minska risken för att drabbas av nackspärr. De flesta drabbas dock någon gång i livet, och du behöver inte oroa dig över det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 39(1), 46-49.
- Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
- González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología, 15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
- Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.