Behandla feber: rekommendationer och tips
Det är mycket viktigt att behandla feber för att undvika påföljande hälsokomplikationer. Feber innebär att kroppens temperatur är högre än den brukar vara. I genomsnitt bör kroppstemperaturen landa på mellan 36 till 37,8 °C. En variation på upp till en grad under dagen är normalt och är inte nödvändigtvis synonymt med sjukdom.
Faktorer som kost, motion och väder är några anledningar till att kroppens temperatur ibland ökar. Man säger att en person har feber när temperaturen överstiger 38 °C.
Vad är feber?
Feber är en indikation på att kroppen reagerar positivt på eventuell sjukdom. Du måste dock vara försiktig. Hos spädbarn, särskilt de som ammar, är 38 °C en mycket hög temperatur. I dessa fall måste du behandla febern, och barnet kan även behöva en sjukhusvistelse eller åtminstone en barnkonsultation hos en läkare.
Feber är nästan alltid förknippat med andra symtom:
- Ihållande huvudvärk som omger hela skallen; en känsla av stramhet
- Frossa och svettningar
- Muskelsmärta med en stickande känsla
- Uttorkning, torr hud, en mindre mängd tårar och urinretention
- Aptitlöshet
- Generell svaghet
Feberkramper kan uppträda hos barn mellan sex månader och fem år. I dessa fall rekommenderar läkare att man lägger barnet ner och skyddar barnet så att han eller hon inte skadar sig själv. Efter episoden bör man självklart kontakta en läkare.
Fortsätt läsa för att lära dig mer: Kroppstemperatur och feber: vad är förhållandet?
Orsaker för feber
Kroppsdelen som är ansvarig för att reglera temperaturen är lokaliserad i hjärnan och kallas hypotalamus. Hypotalamus fungerar som en termostat. Av olika skäl kan detta organ dock öka referensgränsen. Det är då kroppen håller fast vid en högre kroppstemperatur.
Smittsamma ämnen, såsom virus och bakterier, kan orsaka feber. Andra orsaker till feber är inflammatoriska sjukdomar, som till exempel reumatoid artrit och tumörer. Feber kan även uppstå som en bieffekt av läkemedel och alla typer av vacciner.
Hur du kan behandla feber
För mild feber kommer en läkare förmodligen inte att ordinera en specifik behandling, särskilt om det inte finns några ytterligare symtom. I själva verket är mild feber ett tecken på att kroppen reagerar och försöker bekämpa ett virus eller en bakterie. En förhöjd temperatur kan till och med bidra till att reducera de mikroorganismer som orsakar sjukdomen.
När feber orsakar ytterligare obehag, eller är hög, kräver det dock behandling. I det här fallet kan en läkare ordinera receptfria läkemedel som till exempel ibuprofen eller paracetamol. Du får bara ta de rekommenderade doserna. Det är mycket viktigt att du inte överskrider rekommenderade doser, eller tar dessa läkemedel under långa perioder, eftersom de kan orsaka njur- och leverskador.
Om dessa läkemedel inte minskar febern kan din läkare undersöka orsaken för att avgöra om det är en bakteriell infektion, som till exempel tonsillit eller lunginflammation, och om det finns ett behov av antibiotika. Om det är en virusinfektion kommer antibiotika inte att hjälpa.
När det gäller barn bör du konsultera en barnläkare om barnet fortfarande har feber efter den första dosen. Du bör inte ge barn aspirin, eftersom det kan leda till Reyes syndrom, som, även om det är sällsynt, faktiskt kan vara dödligt.
Andra rekommendationer för att behandla feber
När det gäller spädbarn, särskilt om de är yngre än 28 dagar gamla, är sjukhusvistelse det bästa alternativet för att behandla feber. Nyfödda barn är känsliga för allvarliga sjukdomar och kan kräva intravenösa läkemedel och särskild vård.
Du kan prova några hemåtgärder för att behandla feber, så länge det inte är förknippat med ytterligare obehag. Vid uttorkning måste du dricka vatten och, ännu bättre, orala återfuktande drycker. Det senare är inte bara bra för att återfukta kroppen, utan innehåller också elektrolyter, vilka är viktiga komponenter för korrekt kroppsfunktion.
Dessutom hjälper det att vila, liksom att använda tunna kläder, hålla rumstemperaturen låg och att sova med bara ett lakan. Det är också tillrådligt att applicera kompresser doppade i varmt vatten på pannan, i armhålorna, på ljumskarna eller fotsulorna.
För att minska feber kan du även prova att ligga i ett bad med varmt vatten. Avkok och teer gjorda på vitlök, basilika, ingefära, timjan och kamomill kan vara effektiva. Du bör dricka dem mellan två till tre gånger om dagen, och kan med fördel söta med lite honung.
Du kanske också är intresserad av: Lär dig att effektivt sänka feber hos barn
Saker att tänka på
Du bör konsultera en läkare när febern når 39 °C hos spädbarn eller 40 °C hos vuxna. Det är extremt viktigt att söka läkarvård om febern åtföljs av huvudvärk, kräkningar, irritabilitet, buksmärta, hudutslag eller om den förhöjda temperaturen är ihållande.
Du måste agera lugnt men ihärdigt för att behandla feber. Annars kan komplikationer som kramper och medvetslöshet uppstå. Allt detta försämrar patientens tillstånd och kan till och med äventyra deras liv. Det är därför det är mycket viktigt att träffa en läkare vid allvarlig feber.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
- Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
- Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
- Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
- Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
- Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
- Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
- Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).