Behåll vikten i sommar med dessa matvanor

Behåll vikten i sommar genom att följa en serie riktlinjer som att dricka mycket vatten och äta mycket frukt och grönsaker. En ordentlig kost är viktigt för att hålla sig i form under sommaren och njuta av semestern.
Behåll vikten i sommar med dessa matvanor
Marta Guzmán

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Guzmán.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Behåll vikten i sommar genom att tänka på vad du äter. Detta är säsongen där de flesta av oss är som mest bekymrade över vårt utseende. Ironiskt nog är det också den svåraste säsongen att hålla fokus på våra hälsovanor. Det varma vädret under semestern tillåter oss att tillbringa mer tid hemifrån och det kan definitivt påverka vårt sätt att äta.

Det är dock inte omöjligt att hålla jämna steg med de goda vanor du har under resten av året. När det gäller kost finns det sätt för att äta hälsosamt även under sommaren för att behålla vikten. Vill du veta vilka de är? Fortsätt läs!

Behåll vikten i sommar

Ät grönsaker som huvudrätt

Det är mycket lättare att äta färskt under sommaren, såsom sallad eller soppa. Att äta grönsaker som huvudrätt kommer göra dig mätt och belåten. Därmed kommer du äta mindre av den andra delen av måltiden vilket är bra eftersom den ofta innehåller fler kalorier.

Målet är att den fiberrika måltiden ska mätta och minska ditt glykemiska index, och därmed bromsa din matsmältningsprocess. Därmed är grönsaker en viktig del för att behålla vikten under sommaren.

Behåll vikten med frukt och grönsaker.
Färska grönsaker under sommaren hjälper dig att känna dig mätt och förhindrar att du äter för mycket. Därmed är det nyckeln till att behålla vikten.

Ät säsongsfrukt

Bortsett från att vara aptitretande på grund av deras vackra färger och söta smak, är sommarfrukten även väldigt uppfriskande. Dessutom är den rik på vätska och innehåller få kalorier. Några exempel på sommarfrukt:

 • Aprikoser
 • Persikor
 • Nektariner
 • Äpplen
 • Plommon
 • Melon

De orangea och gula färgerna på dessa frukter betyder att de är rika på karotener och karotenoider. Dessa är grunden till vitamin A och deras funktion är att stärka kroppens försvar och upprätthålla optimal syn och frisk hud.

Det finns också röda frukter såsom vattenmelon, körsbär och röda plommon. Och dessa innehåller mycket magnesium och lykopen vilka är ämnen som bidrar till ditt hjärtas välbefinnande.

Ät dem som mellanmål mellan måltiderna och ta med dem vart du än går. Eller så kan du äta dem som en efterrätt. I motsats till vad de flesta tror är fruktsockret inte fettbildande. Det är däremot det raffinerade sockret i kommersiellt bearbetade godsaker som bara innehåller massa kalorier och noll näringsämnen.

Behåll vikten genom att vara selektiv på restauranger

Om du åker till kusten; ät gärna nyfångad fisk. Det är mest hälsosamt att äta grillad fisk och kombinera med lätta såser. Du kan också äta alla typer av skaldjur. Dessa, precis som fisk, är packade med högkvalitativa proteiner och de flesta av dem är fettsnåla. De är också rika på mineraler och vitaminer.

Var dock försiktig med dessa eftersom de har högt kolesterolvärde. Bläckfisk och räkor har den högsta koncentrationen.

Sök gärna efter restauranger som erbjuder färsk mat om du reser utomlands. På det sättet kan du hålla dig borta från snabbmat.

Behåll vikten genom att ta med egna mellanmål

När vi är på semester tillbringar vi vanligtvis hela dagarna på sightseeing. Så ta gärna med hälsosamma mellanmål för att säkerställa att du inte äter det första du stöter på. Nötter (råa eller rostade), skuren frukt, fullkornskex och andra hälsosamma mellanmål är bra alternativ.

Men vad händer om du vill äta glass? Du kan alltid göra din egen glass, eller åtminstone en som innehåller färre kalorier. Att äta hälsosamma mellanmål är ett bra sätt för att behålla vikten i sommar.

Behåll vikten med torkade frukter och nötter.
Nötter är det perfekta mellanmålet för att stilla hungern under sommaren och behålla vikten. Men tänk på att äta måttliga portioner.

Drick vatten

Det är mycket viktigt att dricka vatten vid höga temperaturer. Vanligtvis behöver en person cirka 8 glas vatten om dagen. Lägg till ett glas för varje grad över 35 grader.

Gör det till en vana att bära med en vattenflaska i väskan eller ryggsäcken så att du kan dricka vatten hela dagen. På det sättet slipper du använda dig av kommersiella alternativ som inte är lika hälsosamma.

Minimera ditt alkoholintag

Det finns många uppfriskande, alkoholfria drycker du kan dricka. Även om alkoholhaltiga drycker ofta förekommer vid fester och sommarfirande, är det bättre att undvika dem så mycket du kan för att behålla vikten.

Du kanske undrar vilka de alkoholfria alternativen är? Naturligtvis är det bäst att dricka vatten. Men du kan också välja bubbelvatten, kalla infusioner och te, smoothies, saft eller tomatjuice.

Behåll vikten med dessa rekommendationer

 • Slutligen bör du öka din dagliga energiförbrukning för att behålla vikten. Om du besöker en ny stad kan du planera in vandrings- eller cykelutflykter. Eller om du ska till stranden eller bergen kan du prova att inkludera en aktivitet.
 • Boka boende med kök; på det sättet kan du kontrollera vad du äter.

Är du orolig för att gå upp i vikt i sommar? Om så är fallet, använd dessa tips.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jesús Román Martínez. Carlos Iglesias Rosado. El libro blanco de la hidratación. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. 2006.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de bebida e hidratación para la población española.” Nutr Clin Diet Hosp 28 (2008): 3-19.
 • Ochoa C, Muñoz Muñoz G. Hambre, apetito y saciedad. RCAN Rev Cubana Aliment Nutr 2014;24(2):268-279.
 • CECOPESCA. Gobierno de España. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.  “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.