Åtta sätt att bli kär i sin partner igen

Det är möjligt att åter bli kär i sin partner. Detta innebär att du ändrar attityden inför och betydelsen av ert förhållande, särskilt om ni går igenom en kris. Här är några riktlinjer som hjälper dig.
Åtta sätt att bli kär i sin partner igen

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Det finns flera skäl till varför en relation kan kännas misslyckad. Därför är det viktigt att hitta sätt att bli kär i sin partner igen för att förhindra ett uppbrott om ni verkligen bryr er om varandra.

Att återuppliva känslor för sin partner innebär att ändra den nuvarande attityden och ge relationen en ny mening. Detta kräver engagemang, förståelse och kärlek. Det måste också finnas transparens och öppenhet, eftersom det gör att du kan ompröva dessa övertygelser som orsakar problem.

Det är inte en lätt uppgift att bli kär igen. Det kräver faktiskt att ni båda tittar på problemet objektivt och löser det som ett team. Ibland är detta svårt eftersom den känslomässiga laddningen kring konflikten kan återuppliva motsättningar.

Det är inte omöjligt, och här kan du läsa om hur ni kan göra det.

Tips för att bli kär i sin partner igen

Du måste först överväga om du vill fortsätta i ett förhållande när du inte längre känner attraktion till den andra personen, vare sig det är fysiskt eller intellektuellt. Finns det god kommunikation, glädje, samhörighet och passion?

Om svaret är “nej” måste du ompröva ditt förhållande. Här är några riktlinjer för att göra det.

1. Identifiera problemet

Först och främst måste ni båda inse att förhållandet inte mår bra och ni måste kunna prata om det. Det är viktigt att identifiera vad problemet är för att lösa det.

Detta kräver att du både uttrycker dina tankar och känslor om förhållandet och sedan letar efter alternativ som gör att du kan bli kär i din partner igen.

De vanligaste problemen brukar vara brist på kommunikation, ingen närhet och intimitet, få gemensamma intressen och i allmänhet ett mindre aktivt sexliv. Att identifiera källan till konflikterna hjälper er att räkna ut vad ni verkligen behöver.

par har allvarlig konflikt
Det är omöjligt att ens börja ta itu med en konflikt utan ordentlig dialog.

Du kanske också vill läsa den här artikeln: Vad gör man om ens partner försvinner då och då?

2. Tillbringa tid tillsammans, bara ni två

Se till att tillbringa lite tid tillsammans, bara ni två, minst en dag i veckan. Detta eftersom att arbete, ta hand om barn och andra uppgifter ofta hindrar par från att hitta tid för sig själva, och detta leder ofta till att de driver längre ifrån varandra.

Stämmer det här in på er? Planera då in en tid varje vecka för att vara tillsammans, bara ni två. Tillaga och ät en romantisk middag, titta på en film, besök någon ny plats eller bara prata. Håll er till planen när ni har lagt upp den och gör det till en vana.

3. Skriv in er på nya aktiviteter som ni kan göra som ett par

Kom fram till vilka aktiviteter ni båda tycker om och gör dem tillsammans. Kanske ni gillar att dansa eller laga mat eller träna yoga eller lära er ett språk eller… Helst bör ni vara engagerade i aktiviteten för att verkligen njuta av den medan ni är i varandras sällskap. Du kanske inte har tänkt på det, men att dela gemensamma intressen stärker banden mellan två människor och bygger upp förtroende och tillit.

4. Bli kär i din partner igen genom att vara omtänksam

Gulliga små detaljer är ett sätt att visa kärlek. Det handlar inte bara om materiella gåvor utan också om små handlingar som gör er båda tacksamma för att ni är tillsammans.

Du kan till exempel överraska din partner med frukost på sängen.

Det är viktigt att hitta de saker som gör just din partner lycklig. Betydelsen av de små, omtänksamma detaljerna ligger i de handlingar som kan stärka bandet mellan er, även när ni går igenom en kris.

5. Gör roliga aktiviteter tillsammans

Psykologen och psykiatern José Díaz Morfa rekommenderar att man skapar situationer där man kan skratta tillsammans. Dessa ögonblick är ett måste i kampen mot vardagens tristess. Att ha kul kommer också att hjälpa er att dela nya saker.

6. Öppna upp för passion igen

Du måste definitivt ta hänsyn till ert sexliv för att bli kär i din partner igen. Prova nya saker för att aktivera det, som att experimentera med andra platser, testa nya positioner och kanske till och med inkludera några erotiska leksaker.

Den här typen av saker kan tända gnistan och låta er lära er nya sätt att njuta av varandra.

7. Bli kär i din partner igen genom att ge varandra utrymme

Som vi sa ovan är det viktigt att tillbringa tid tillsammans. Men var och en av er behöver också utrymme. Stunder där ni kan växa som individer, ägna er åt era hobbyer och upprätthålla era vänskaper.

Med andra ord, att ha personligt utrymme är ett sätt att tillgodose dina egna behov. För finns det en frustration över att inte kunna tillgodose dina personliga behov, bidrar detta inte till en hälsosam relation.

8. Optimera kommunikationen

Detta är en av hörnstenarna i varje förhållande. Försök därför alltid att upprätthålla tydlig, ärlig och ömsesidig kommunikation där du kan sätta dig själv i den andras skor och komma fram till överenskommelser och kompromisser.

På samma sätt måste du prioritera din respekt för din bättre hälft genom att aktivt lyssna, kontrollera aggressiva känslor och acceptera annorlunda åsikter.

kär i din partner igen: par kramas
Par som gör nya saker tillsammans förstärker ofta bandet till varandra.

Vardagliga vanor för att bli kär i din partner igen

Okej, så du vill bli kär i din partner igen, men vet inte var du ska börja. Här är en lista över vardagliga saker som kan hjälpa dig att uppnå det.

 • Gör rutiner som blandar in roliga aktiviteter. Spela till exempel er favoritmusik medan ni städar ert hem.
 • Ta tid att berätta om saker ni tycker om varje dag. Prata om vad som hände på jobbet, vad du drömde natten innan. Var också uppmärksam på vad din partner säger och lyssna aktivt.
 • Stäng av era mobiltelefoner när ni pratar med varandra.
 • Packa era resväskor spontant och åk på en romantisk weekendresa – nu!
 • Gör varje dag speciell. Fira de små sakerna varje dag har att erbjuda. Det hjälper er att uppskatta de stunder ni har tillsammans.
 • Gör var sin lista över gemensamma intressen och kombinera dem. Lägg gärna till att prata om olika ämnen du kanske brinner för.
 • Koppla av, meditera, gör andningsövningar, ge varandra massage. Kort sagt, hitta ett sätt för er båda att hantera stress och spänningar.
 • Flörta, ge varandra komplimanger, överraska varandra med oväntade gåvor eller med en romantisk gest.
 • Arbeta med dig själv genom att ta hand om ditt utseende och sätta upp mål för dig själv.
 • Respektera varandras integritet och tid på egen hand.
 • Parterapi kan hjälpa er att bli kära i varandra igen.

Avslutande tankar om att bli kär i din partner igen

I vissa fall är parterapi det bästa alternativet, särskilt när förhållandet har försämrats mycket. Denna typ av professionell hjälp kan ge er de nödvändiga verktygen och stödet ni behöver för att övervinna eventuella inkompatibiliteter.

Du har provat allt det här och kan ändå inte bli kär igen?

Ibland är det bästa du kan göra att bli kär i dig själv och välja att avsluta förhållandet. För faktum är att inte alla par har vad som krävs för att hålla ihop hela livet, och det är ok det med!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.