7 enkla vanor för att öka sexlusten

Rutin är något av det värsta som finns för sexlusten. Om du vill tända den där elden igen, ta ett steg bort från normen och prova nya saker.
7 enkla vanor för att öka sexlusten

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Sex är inte bara en biologisk nödvändighet, utan stärker även fysiska och känslomässiga band. Det har också många fördelar både för den fysiska och mentala hälsan. Problemet är att vissa saker ibland kan påverka sexlusten och göra det svårt att njuta lika mycket av det.

Det kan bero på hormonella förändringar, humör, kost och vilken kommunikation man har i relationen. Du kan dock som tur är återuppliva passionen och öka sexlusten genom att ändra på några vanor.

Vill du lära dig hur?

Träna regelbundet

par i parken

Fysisk aktivitet är fördelaktigt för din sexuella hälsa på många sätt, men många är omedvetna om det. Det förbättrar din cirkulation, vilket stärker din förmåga att bli upphetsad oavsett om du är man eller kvinna.

Det förbättrar även ditt humör, vilket ökar din kropps utsöndring av hormoner som serotonin och endorfiner. Träning hjälper även till att främja en bra balans av könshormoner, vilket är en avgörande faktor för att undvika problem i sexlivet. 

Det förbättrar vidare ditt utseende och din självkänsla, som faktiskt också påverkar sexlusten.

Ät en hälsosam kost

Att äta bra leder inte bara till fysisk hälsa, utan har även fantastiska fördelar för sexlusten.  Mat med mycket fett sänker din libido och påverkar könshormonernas aktivitet, medan vissa frukter, grönsaker och spannmål främjar ett bättre sexliv.

Det är för att de hjälper till att reglera hormoner, vilket också ger dig mer energi. Det innebär mer långvarigt och njutbart sex.

Kontrollera stress

kvinna med huvudvärk

Oro inför jobbet och andra stressiga situationer kan vara direkt kopplade till en lägre libido. Det kan leda till fysisk utmattning och hormonell obalans som gör att du inte njuter av sex. Det är därför viktigt att anamma vanan att använda avslappningstekniker och stressa ner med roliga aktiviteter som hjälper dig att balansera dina hormoner.

Det minskar mängden kortisol i kroppen och ger dig mer intresse av att njuta av er relation.

Gå ut tillsammans

Många problem med folks sexliv har att göra med att sitta fast i en rutin. Vi säger inte att du måste göra något annorlunda varje dag, men det är en bra idé att bryta rutinen ibland för att njuta av nya upplevelser.

Istället för att stanna inne som vanligt är det hälsosamt att prova en ny plats där båda känner er bekväma. Planera en kväll ute på en speciell plats; det kan vara den perfekta lösningen för att återuppliva relationen.

Rök inte

Sluta röka

Det har visat sig att de giftiga substanserna i cigaretter också kan ha en direkt påverkan på din libido och sexuella prestationsförmåga.  De påverkar blodflödet i genitalområdet och snabbar upp åldringsprocessen i dina artärer.

Rökning påverkar dessutom hormonutsöndringen, vilket sänker sexlusten ordentligt.

Förbättra er kommunikation för att förbättra sexlusten

Att ha bra kommunikation med ens partner är nyckeln till att njuta av bättre sex. Det innebär att ni går igenom det ni gillar och inte gillar med sex. Själva samtalet anses dessutom vara något av ett afrodisiakum när saker inte går så bra i sängen.

Välj en lämplig atmosfär

En bra atmosfär

Att försöka förbättra känslan i sovrummet (eller var ni nu föredrar att det går hett till!) är ett enkelt sätt att tända gnistan igen. Det kan vara lika enkelt som att tända några ljus, få rummet att lukta bra eller sätta på lite musik.

Som du kan se behövs bara några enkla ändringar för att få ett bättre sexliv.

Prova själv och se vad som händer!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.