Brottas du med svartsjuka i förhållandet?

När du är svartsjuk får det ofta till följd att du agerar på konstiga sätt. Människor som brottas med svartsjuka försöker kontrollera alla aspekter av partnerns liv så att denne inte ska kunna vara otrogen. Har ni problem med svartsjuka i ert förhållande?
Brottas du med svartsjuka i förhållandet?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Brottas du med svartsjuka i förhållandet?

Att uppleva svartsjuka någon gång ibland är okej i ett förhållande. Men när det går överstyr kan det påverka den emotionella hälsan hos båda personerna.

Därför är det viktigt att lära sig att identifiera det med tanke på att du kanske inte alltid märker det. Att vara medveten om hur svartsjuka växer och vidta åtgärder för att hantera det är avgörande för att slippa drabbas av konsekvenserna.

Tecken som tyder på att du brottas med svartsjuka i förhållandet

Svartsjuka härrör från rädsla för att förlora din älskade. Men det tar denna rädsla till nästa nivå och kan orsaka konflikter i ert förhållande.

Det värsta är att det tenderar att bli värre med tiden. I själva verket kan det orsaka ett påtagligt problem att leva tillsammans, samt att respektera och älska varandra.

Låt oss ta en titt på några vanliga tecken på svartsjuka i förhållandet.

Du försöker kontrollera din partners privatliv

Svartsjuk partner

Svartsjuka människor respekterar inte sin partners integritet. De känner ofta att det är deras “rätt” att veta allt om hans eller hennes privatliv.

De kan också bli mycket oroliga för att det finns en annan person i deras partners liv. Detta gör att de ständigt kontrollerar dennes telefon, sociala nätverk och all annan typ av kommunikation som kan tänkas finnas.

I själva verket har detta allvarliga konsekvenser. Något så oskyldigt som att se ett “hej” eller konversationer med vänner kan göra dig galen och få dig att känna dig hotad.

Du misstror din partners kollegor

Det är sant att det kan finnas situationer med vänner eller kollegor där lite svartsjuka är motiverat. Men om du inte vet hur du kontrollerar den här känslan, kan du börja uppleva att saker händer som i verkligheten inte gör det.

Då börjar du tolka all uppmärksamhet på eller sympati för någon av motsatt kön som en flirt. Detta leder till att du blir arg, även om din partner bara varit trevlig.

Du begränsar din partners sociala liv

Vill ha kontroll över partnerns sociala liv

Svartsjuka gör att man ofta vill kontrollera sin partners sociala liv. Personer som brottas med svartsjuka gör vanligtvis detta när deras partner vill tillbringa tid med sina vänner eller familj, eller bara ringa någon.

De kan ställa ständiga frågor om hans/hennes sociala liv, till exempel: Vem pratar du med? Varför skrattade du åt det din vän sa? Vart ska du? Hur länge kommer du att vara borta?

Faktum är att människor som brottas med svartsjuka ibland inte ens vill att deras partner ska tillbringa tid med sina vänner. Ibland kan de till och med be partnern att ställa in sina planer och att hitta på något som ett par istället.

Du ringer konstant

Det är en sak att ringa ett par gånger om dagen för att fråga hur allt går. Det är en annan sak att ständigt ringa för att ha koll på allt som din partner gör.

Människor som brottas med svartsjuka i förhållandet kan också vilja kolla upp att deras partner är på platsen han eller hon skulle till. Detta är något som kan skapa stress och oro.

Du ser otrohet som inte existerar

Brottas med svartsjuka i förhållandet

Ibland kan svartsjuka gå riktigt överstyr. Detta händer när människor börjar föreställa sig att deras partner är otrogen bara för att denne inte är i närheten hela tiden.

Detta kan få personen som brottas med svartsjuka att se otrohetsaffärer som inte har ägt rum. Ofta kan de inte skilja sin rädsla och sina påhittade scenarier från verkligheten.

Människor som brottas med svartsjuka i förhållandet ändrar sin livsstil

Många tror att de kan förhindra otrohet om de bara tillbringar mer tid med sin partner. Faktum är att de ofta till och med ändrar sin livsstil så att de blir mer tillgängliga för sin partner så att de kan spendera mer tid tillsammans.

Detta är ett försök av den svartsjuka partnern att kontrollera så mycket som möjligt av sin partners tid. För detta ändamål kan de till och med skapa sina partners scheman i ett försök att ta upp all deras fritid.

De känner sig obekväma med sin partners klädstil

Uppgiven man

Svartsjuka i förhållandet kan också utlösas av något så enkelt som din partners klädstil. Du kanske känner dig irriterad när din partner klär upp sig fast det inte är du som ska gå ut med honom eller henne.

Det är vanligt att höra fraser som: Varför fixar du håret om du inte ska gå ut? Varför sminkar du dig? Vad har du för anledning att sminka dig om du bara ska träffa dina vänner? Hur kommer det sig att du är borta så mycket?

Människor som brottas med svartsjuka i förhållandet förväxlar sitt beteende med kärlek

Detta är förmodligen den huvudsakliga egenskapen hos människor som brottas med svartsjuka. De rättfärdigar alltid sitt beteende genom att säga att de gör det för att de älskar sin partner.

Svartsjuka människor förklarar ofta att all kritik och frustration bara beror på att de bryr sig om personen de älskar. På det sättet fortsätter de att manipulera den andra personen.

Naturligtvis är detta inte kärlek, eftersom sann kärlek innebär tillit och frihet.

Brottas du med svartsjuka i förhållandet? Känner du att din eller din partners svartsjuka gått överstyr? Var observant! Även om det är normalt att känna svartsjuka ibland, är det viktigt att vara uppmärksam så att det inte påverkar ditt förhållande negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Harris, C. R. (2003). A review of sex differences in sexual jealousy, including self-report data, psychophysiological responses, interpersonal violence, and morbid jealousy. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0702_102-128
  • Muise, A., Christofides, E., & Desmarais, S. (2009). More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy? CyberPsychology & Behavior. https://doi.org/10.1089/cpb.2008.0263
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.