Låt inte inre konflikter skapa externa problem

Det finns tillfällen då vi går emot våra önskningar för att undvika konflikter med andra. Det är dock viktigt att komma ihåg vikten av att uttrycka sig för att bli av med inre spänning.
Låt inte inre konflikter skapa externa problem

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin stannat upp för att tänka på de möjliga konsekvenserna av att undvika inre konflikter? Det kan handla om att undvika en diskussion eller att inte säga “nej” trots att du inte vill göra något. Om så är fallet är det viktigt att komma ihåg att det kan skapa ännu fler problem.

Du kanske försöker undvika att starta en diskussion, men det betyder inte att den inte kommer äga rum. Det kommer bara bli värre ju längre du skjuter på det.

Att undvika inre konflikter skadar dig

kvinna med stängda ögon

Du ville inte säga “nej” eftersom du var rädd för hur den andra personen skulle reagera. Men det börjar påverka dig negativt. Du kommer kämpa för att säga “ja” och “nej” i ditt huvud. Du kommer kämpa över de känslor du har när du känner att du är på den förlorande änden.

Det finns inget värre än att göra något som man verkligen inte känner för. Du kommer känna dig dålig och väldigt ledsen. Men vet du vad? Det beror på att du innerst inne vet att du bedrar dig själv.

Det är ett enkelt sätt att skada dig själv. Du vill aldrig svika andra. Du vill inte heller att de sviker dig. Men i verkligheten har du inte samma respekt för dig själv.

Att undvika inre konflikter är inte värt det. Du måste ge dig själv den prioritet du förtjänar. Gör dig av med rädslan för vad som händer, vad andra kommer att säga och hur arga andra kommer att bli.

Det är inte ditt problem. Du måste lyssna på ditt hjärta. Säg vad du verkligen vill ha. Om du inte gör det blir det ett konstant problem. Då börjar du lura dig själv igen.

Undertrycka känslor

målning av kvinna

Känslor spelar en viktig roll i att undvika inre konflikter. Vi undertrycker dem starkt. Vi begraver dem så att de inte kommer ut.

Att göra det betyder dock inte att dina känslor inte kommer ut. Som du vet kan du försöka hålla dem inne, men de börjar alltid ta sig ut på ett eller annat sätt. Förr eller senare börjar du förlora kontrollen.

Det kan bero på flera saker: att inte säga vad du verkligen vill säga, inte uttrycka din åsikt eftersom du är rädd för hur andra kommer att se dig eller att inte säga vad som stör dig till din partner, vän eller bror, etc. Du kommer bara fortsätta packa dina känslor i en väska. Du fortsätter fylla den tills den är helt full.

Alla dessa känslor är negativa. När de börjar flöda över så exploderar väskan. Det händer när du minst anar det, i den värsta situationen och på det värsta sättet.

Att svälja så mycket gör att du till slut tappar kontrollen. En liten meningsskiljaktighet kan plötsligt leda till kaos. Har någon någonsin sagt till dig “det är inte så illa”? Eller till och med sagt, “ta det inte så, du överdriver”? Kanske är det ett tecken på att din emotionella väska har exploderat!

Förgifta inte dig själv

Målning av person som skriker

Att hålla dina känslor inom dig kan få din kropp att skrika. Du kan även få stark, oförklarlig huvudvärk eller magont. Allt detta är en produkt av att undertrycka dina känslor.

Din rädsla uppmuntrar dig att inte visa vem du egentligen är. Du blir ditt eget gift. Du kommer att känna dig otrogen mot dina principer och vad du vill ha.

Sluta hålla med alla för att undvika konflikter. Den negativa reaktionen kanske inte ens kommer. Det kan bara vara något du fått för dig.

Eller så kommer den negativa reaktionen för att alla andra vet att du aldrig säger nej. Skada inte dig själv längre. Var inte rädd för hur andra kommer att reagera. Ditt välbefinnande borde vara det viktigaste. Det gäller också för din lycka och vad du vill ha.

målning av kvinna med inre konflikter

Lär dig att sätta dig själv först en gång för alla. Gör inte något du inte vill göra och säg inte något du inte vill säga. Tänk inte så mycket. Oroa dig inte så mycket. De värsta stormarna händer i våra fantasier.

Illustrationer av Agnes Cecile.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Feixas, G., Montesano, A., Compañ, V., Salla, M., Dada, G., Pucurull, O., … Guàrdia, J. (2014). Cognitive conflicts in major depression: Between desired change and personal coherence. British Journal of Clinical Psychology.
  • https://doi.org/10.1111/bjc.12050
  • Feixas, G., Saul, L. A., & Avila-Espada, A. (2009). Viewing cognitive conflicts as dilemmas: Implications for mental health. Journal of Constructivist Psychology.
  • https://doi.org/10.1080/10720530802675755
  • Inzlicht, M., Bartholow, B. D., & Hirsh, J. B. (2015). Emotional foundations of cognitive control. Trends in Cognitive Sciences.
  • https://doi.org/10.1016/j.tics.2015.01.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.