Att stärka magen under postpartumperioden: vi lär dig hur

Magsvaghet efter graviditet är ett problem som oroar många kvinnor. Även om det kan vara svårt att korrigera så är det ändå möjligt att återfå din figur genom att följa några enkla tips.
Att stärka magen under postpartumperioden: vi lär dig hur

Senaste uppdateringen: 16 september, 2022

Att återfå sin fasthet efter förlossningen är ett fysiskt mål som många kvinnor oroar sig över. Att stärka magen under postpartumperioden har dock mycket att göra med livsstil både under graviditeten och efter förlossningen, samt vissa medicinska tillstånd.

Logiskt sett leder magens tillväxt för att rymma barnet till efterföljande slapphet. Vissa mammor återfår sin figur på kort tid. Andra möter dock en process som kan ta månader, där en kombination av behandling och träning är att rekommendera.

Varför uppstår buksvaghet efter förlossningen?

Gravid kvinna stretchar med band.
Magen sträcker sig under graviditeten för att rymma ditt barn. Efter förlossningen behöver musklerna och huden tid på sig för att återgå till sin vanliga form.

Under graviditeten genomgår magens hud en hel del. Den vidgar ut sig för att rymma bebisen och produktionen av fett- och bindväv ökar, vilket också ökar kroppsvolymen, hävdar en publikation av tidningen Offarm.

När kvinnan börjar återhämta sig möter hennes kropp ofta störningar som ibland gör det svårt att återgå till den vikt som hon hade före graviditeten; likaså kan det vara svårt att återfå samma fasthet vid magen.

Man tror att ett tillstånd som kan påverka återhämtningen i vissa fall är abdominell rektusdiastas. Enligt forskning publicerad i British Journal of Sports Medicine är detta separationen av rectus abdominis-muskeln. Ett sådant tillstånd kan uppstå under graviditeten eller efter förlossningen. Diastas i rectus abdominis uppstår när vävnaderna som förbinder bukmusklerna försvagas, vilket orsakar en utbuktning. Detta är dock inte en permanent skada. Sjukgymnastik kan hjälpa till i återhämtningen.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också skulle tycka den här är intressant: Högt blodtryck vid graviditet: symtom och behandlingar

Vikten av träning under graviditeten

I motsats till vad vissa människor antar, är absolut vila under graviditeten inte tillrådligt, såvida det inte är en högriskgraviditet. Så länge som gynekologen godkänner det så ger träning i detta skede fördelar som till exempel:

  • Förhindrar överdriven viktökning
  • Minimerar ryggsmärtor
  • Träning under graviditeten bibehåller muskeltonen
  • Främjar uthållighet och styrka
  • Främjar sömn
  • Träning under graviditeten gör dig på bättre humör
  • Minskar risken för ett kejsarsnitt

Dessutom bidrar träning till en positiv graviditet, och underlättar även förlossningen och tiden efter förlossningen, enligt ett reportage i tidskriften Aghatos. Om kvinnan bibehåller god fysisk kondition under graviditeten är det också större sannolikhet att magen håller sig fastare efter förlossning och det är lättare att stärka området.

Rekommendationer för att stärka magen under postpartumperioden

kvinna stretchar under en promenad.
Att ta en promenad varje dag är en bra övning för att återställa magen efter förlossningen.

Det finns magband framtagna för just postpartumperioden vilket är ett av de många alternativen för att platta och stärka magen under denna period. Det är dock ett kontroversiellt ämne eftersom inte alla läkare anser att det är en bra ide att använda dessa. Med den debatten i åtanke bör följande förslag omsättas i praktiken för att nyblivna mödrar lättare kan stärka magen under postpartumperioden.

Drick mycket vatten

En av de främsta orsakerna till en slapp buk efter förlossningen är vätskeretention. Tvärtemot vad många tror kan man minska en uppblåst mage genom att dricka tillräckligt med vatten. Se till att dricka minst 2 liter (minst 6 till 8 glas) vatten om dagen.

Att stärka magen under postpartumperioden med promenader

En så pass enkel övning som att gå motverkar bukslapphet efter förlossningen. Ägna ungefär 20 minuter åt en promenad, även om den är inomhus, så kommer du att se hur du kontrollerar vätskeretention i både mage och ben. Allt eftersom tiden går kan du, om möjligt, byta ut aktiviteten mot jogging eller någon annan aerob aktivitet.

Återfukta huden

Efter förlossningen behöver magen intensiv återfuktning för att tona musklerna. Krämer och oljor främjar omstruktureringen av huden. En lotion med shea-, jojoba-, argan- och sötmandeloljor är alternativ för att strama upp överflödig hud efter förlossningen.

Ät hälsosamt för att stärka magen under postpartumperioden

Matintaget måste vara balanserat, både under och efter graviditeten. Att äta en hälsosam och balanserad kost förhindrar vätskeretention och stimulerar musklerna. Inkludera alltid frukt, gröna bladgrönsaker, spannmål och livsmedel som innehåller omega-3 i din meny.

Amning

Amning bidrar faktiskt till att din kropp återhämtar sig fortare. Johnson’s® Newborn Care Guide framhäver att elektrolyter och näringsämnen extraheras genom bröstmjölken när du ammar, vilket får dig att gå ner i vikt. Genom att tappa storlek med denna naturliga process påskyndar du även minskningen av bukvolymen.

Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln: Hur man behandlar cystit under graviditeten med huskurer

Utöva yoga

Discipliner som involverar djup andning och som engagerar magen är utmärkta alternativ för att korrigera din hållning, släppa stress och samtidigt forma din kropp. Yoga och Pilates sticker ut bland alternativen. Slå samman dessa metoder med några aeroba övningar så kommer du allteftersom att lägga märke till förändringarna.

Utför hypopressiva sit-ups för att stärka magen under postpartumperioden

Bland de mest omtalade alternativen för att tona magen efter förlossningen är hypopressiva sit-ups. Denna dynamik är baserad på rytmisk övning av olika ställningar och andningsapné för att återställa tillståndet i bäckenbotten och buken.

Du bör endast göra hypopressiva övningar efter att din läkare har godkänt detta.

Prova Tupler-tekniken

Tupler-tekniken stärker magen om du har fått diagnosen diastas. Denna teknik består av rutiner som blandar djup andning och rörelser för att dra ihop och lyfta de tvärgående musklerna i området. Skaparen av tekniken, Julie Tupler, föreslår att du upprepar övningarna flera gånger om dagen.

Nyckeln till att stärka magen under postpartumperioden är tålamod

Bortsett från alla de föreslagna metoderna så är tålamod viktigt för att återställa fastheten i din mage efter graviditeten. Det är inte alla mammor som gör denna sorts ansträngning, men om du gör det, kom ihåg att buken är ett känsligt område och kräver tid för att återhämta sig.

Även om det finns snabba sätt, som kosmetiska operationer, glöm inte bort det faktum att du kan uppnå en stark och fast buk med lugn och lite disciplin utan att tillgripa en invasiv procedur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.