Att äta middag tidigt kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förebygga diabetes
Har du någonsin hört att det att äta middag tidigt kan hjälpa till att förhindra diabetes och hjälpa dig att gå ner i vikt? Även om vissa tror att middagen är den största fienden när det gäller att bli av med dessa extra kilon, är sanningen att problemet ofta inte är vad du äter, utan hur mycket och när du äter.
Inom ramen för en hälsosam kost rekommenderar nutritionister att vi bör äta fyra huvudmåltider varje dag. De föreslår också att det är en god idé att äta middag tidigt, eller åtminstone inte gå och lägga sig direkt efter att ha man har ätit.
Ät enligt din biologiska klocka
Matvanor och nivån på fysisk aktivitet är direkt relaterade till vikt och utveckling och förebyggande av metaboliska sjukdomar. Förutom våra matvanor, vad har våra måltider att göra med dem, och vad säger vetenskapen?
Under lång tid har forskare menat att människokroppen fungerar i enlighet med en biologisk klocka som reglerar sömncykeln baserat på tiden på dygnet. Faktum är att experter har kommit fram till att det inte bara finns en, utan många biologiska klockor, i olika organ.
Baserat på denna upptäckt har experter insett att vår ämnesomsättning följer en rytm. Denna innebär att enzym- och matsmältningssystemet är redo att ta emot mat vid vissa tider på dygnet. Helst bör därför våra ätmönster och sömnmönster vara baserade på denna rytm.
Därför tror experter att det att äta en tidig middag kan hjälpa till att förhindra diabetes såväl som att hjälpa oss att upprätthålla en hälsosam vikt samt förhindra fetma.
Den här artikeln kan intressera dig: Tio livsmedel att undvika för en sund glukosbalans
Att äta en tidig middag kan förhindra diabetes och fetma
Vissa studier tyder på att personer som äter middag strax före sänggåendet är mer benägna att utveckla metaboliskt syndrom. Däribland de sjukdomar som vi nämnde i föregående avsnitt.
I en studie som publicerades i Nutrients Magazine jämförde man effekterna av en kost bestående av tre huvudmåltider och ett mellanmål i två grupper av unga vuxna.
Dessa måltider administrerade man under dagen till den första gruppen och på kvällen och natten i den andra. Det visade sig att de som åt uteslutande på natten utvecklade indikatorer på insulinresistens. Detta innebär en ökad risk att utveckla diabetes.
En annan studie utförd på en grupp studenter visade också liknande resultat. Å ena sidan blev hälften av deltagarna instruerade att anpassa sig till en livsstil som var aktiv på dagtid. Detta inkluderade att äta under dagen och äta middag så tidigt som möjligt. Å andra sidan var resten av deltagarna tvungna att äta på natten.
Personerna i den första gruppen visade glukosnivåer inom normala parametrar. Dessutom var leptin och insulinhormoner också normala. Dessa är ansvariga för lipid- och kolhydratmetabolismen. Dessa unga vuxna kunde bränna fett bättre och var mindre benägna att utveckla diabetes.
Det är dessa resultat som nutritionister hänvisar till när de rekommenderar att vi bör äta en tidig middag. När det är möjligt bör vi äta middag minst två timmar innan vi lägger oss.
Ta en titt på den här artikeln: 5 enkla steg för att effektivt gå ner i vikt vid frukost och middag
Förutom att äta middag tidigt bör du alltid äta frukost
Det är inte så att vår kropp inte kan smälta näringsämnen på natten, och bara kan göra det under dagen. Det är helt enkelt ett faktum i livet att vår biologiska klocka fungerar på ett visst sätt. Denna biologiska klocka är inställd för en livsstil där vi mår bäst av att äta på regelbundna tider och inte hoppa över måltider.
Fler bevis som stödjer detta kan vi hitta i artikeln “Food during the night is a factor leading to obesity“ (Nattätande är en fetmainducerande faktor). Här upptäckte forskare att råttor efter den första måltiden hade startat sina dagliga rytmer igen. Det höll dem i linje med den information som deras biologiska klocka skickade dem under dagen.
Å andra sidan upplevde de som inte åt frukost en försening i sina metaboliska cykler jämfört med den andra gruppen. Dessutom förlorade de sin inre synkronisitet, vilket innebar att kroppens signaler i början av natten också ändrades. Man såg även förändringar i absorptionen av lipider och en större disposition för ackumulering av fettvävnad.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Yoshida, J., Eguchi, E., Nagaoka, K., Ito, T., & Ogino, K. (2018). Association of night eating habits with metabolic syndrome and its components: a longitudinal study. BMC Public Health, 18(1), 1366.
- Blume, C., Garbazza, C., & Spitschan, M. (2019). Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood. Somnologie, 1-10.
- Buijsb, R. M., Bautista, E. N. E., Ángeles-Castellanos, M., & Escobar, C. (2020). La comida por la noche como factor inductor de obesidad. Revista mexicana de trastornos alimentarios, 7(1), 78-83.
- Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 11(11), 2624.
- Jain Gupta, N., & Khare, A. (2020). Disruption in daily eating-fasting and activity-rest cycles in Indian adolescents attending school. Plos one, 15(1), e0227002.