6 åtgärder mot artrit som kan lindra dess inverkan

6 åtgärder mot artrit som kan lindra dess inverkan

Senaste uppdateringen: 29 januari, 2019

Artrit drabbar en stor del av befolkningen och är vanligare bland kvinnor. Den orsakas av inflammation i en eller flera leder och åtföljs ofta av nedbrytning av brosket. Det är smärtsamt och påverkar livskvaliteten till stor grad. Varför inte lära sig några enkla åtgärder mot artrit som kan lindra tillståndet?

Specialister säger att det finns mer än 100 typer av artrit, men dessa två är utan tvekan de vanligaste: artros och ledgångsreumatism. De är smärtsamma sjukdomar som orsakar en hel del lidande, inflammation, rodnad och stelhet… faktorer som långsamt kan bli kroniska. Men kan artrit botas? Sanningen är nej – just nu finns inget botemedel mot artrit, men vi kan minska dess symtom och få bättre livskvalitet. Vi förklarar hur nedan.

Vad orsakar artrit?

artrit

Många av orsakerna är fortfarande okända idag, men det finns några faktorer som kan snabba upp utvecklingen av artrit och de är värda att ha i åtanke:

 • Genetisk ärftlighet från föräldrar.
 • Ett fel i immunsystemet leder till att kroppen förstör lederna och brosket, snarare än att skydda dem.
 • Kroppen angriper sin egen vävnad, vilket påverkar lederna, i stället för att försvara sig mot infektioner.
 • Det kan också bero på en viss defekt i brosket, och även på grund av skador eller trauma som har inte läkts ordentligt.
 • Övervikt och fetma är också en avgörande faktor, särskilt när det gäller påverkan på knäna.
 • Svaga muskler är en avgörande faktor. Om de inte är i god form kan de inte skydda lederna, vilket leder till en risk för större slitage och även till skador.
 • Att göra repetitiva rörelser med samma led är också en faktor. Ibland kan repetitivt arbete leda till artrit med tiden.

Vilka åtgärder mot artrit kan jag ta?

1. Ignorera inte smärtan.

smärta

Forskning har visat att de två första åren är avgörande när det kommer till åtgärder mot artrit. Om du känner hetta eller en brännande smärta i knän, händer eller någon annan led, och den varar längre än två veckor, borde du kontakta din läkare. Att uppleva plötslig svullnad är normalt; exempelvis att fingrarna somnar och blir inflammerade och röda. Ignorera det inte. Ju tidigare du börjar behandla artriten desto bättre.

2. Skaffa en diagnos

Doktor

Som tidigare nämnts finns det mer än 100 typer av artrit. Du kan ha drabbats av reumatoid eller artros, som är de vanligaste sorterna. Men med tanke på alla de olika typerna är det viktigt att du får en klar diagnos för att veta vilken typ av behandling som är bäst för dig.

3. Håll koll på din vikt

vikt

Artrit sitter ofta i knän, höfter och även anklarna, på grund av övervikt. Våra ben och brosk lider när vi bär på övervikt och orsakar ofta problem. Försök a tt hålla koll på din vikt för att förhindra artrit.

4. Bra kost

jordgubbar

Det finns en mängd livsmedel som kan bidra till att minska utvecklingen av artrit. De fungerar som beskyddare att brosket och hjälper till att återbilda det. Det är viktigt att du inkluderar följande livsmedel i din kost:

 • Omega 3-fettsyror: väsentliga för att skydda celler mot inflammation och enzymer som eroderar ledbrosk. Olivolja, fet fisk, lax, soja… alla är mycket bra.
 • Vitamin C: anti-inflammatorisk och grundläggande för behandling av artrit. Glöm inte att äta kiwi, papaya, jordgubbar, citroner, apelsiner, ananas, brysselkål och paprika…
 • Betakaroten: livsmedel med betakaroten skyddar mot inflammatorisk artrit. Inkludera orange eller gula frukter och grönsaker i din kost, som morötter, pumpa, cantaloupemelon, aprikoser, persikor och mandariner…
 • Livsmedel med bioflavonoider: förhindrar ledinflammation. Du hittar dessa i blåbär, lök, purjolök och svarta vinbär…

5. En halvtimmes motion om dagen

stretchövningar

En halvtimmes motion om dagen är ytterligare en av våra utmärkta åtgärder mot artrit. Vad du än gör, försök att härda ut, men tvinga inte din kropp att göra för mycket. En promenad med en vän, simning, cykling och även en mild session av yoga… allt detta ger dina leder rörlighet och hindrar dem från att hårdna. Det är mycket viktigt.

6. Var försiktig med din hållning samt dina vanor och rörelser

lyft

 

 • Planera dina dagar så att du kan göra flera olika saker. Undvik att göra samma sak med samma led. Annars kommer du med tiden känna effekterna av det. Om du behöver hålla samma position på grund av ditt jobb kan du försöka göra små övningar regelbundet för att undvika överbelastning.
 • När du lyfter tunga föremål, försök till exempel att hålla föremålet nära kroppen och flytta enligt anvisningarna på ritningen. Se upp med din hållning, hur du sover, och även hur du använder datorn. Varje rörelse du gör på ett repetitivt sätt kan orsaka slitage.
 • Undvik muskelspänningar, eftersom det gör lederna trötta och orsakar smärta.
 • Avsluta dagen med ett varmt bad för att lindra muskelspänningar och ledvärk. Massage är också mycket fördelaktigt.

Vad tycker du om dessa åtgärder mot artrit?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.