Är det dåligt att tugga tuggummi?

Att tugga tuggummi kan hjälpa till att hålla munnen ren och även till att slappna av från stress. Men att tugga alltför ofta kan orsaka käksmärta eller orolig mage. Hur bör du ställa dig till ditt tuggummituggande?
Är det dåligt att tugga tuggummi?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2024

Ha du funderat över om det är dåligt att tugga tuggummi eller om det tvärtom är en fördelaktig praxis? Du är inte ensam. Många uppfattar det som ett ofarligt sätt att fräscha upp andedräkten och stimulera salivproduktionen, så det är bra att känna till att komponenterna i tuggummi och en frekvent konsumtion kan orsaka vissa problem.

Tuggummin har funnits så länge vi kan minnas, och detta lilla gummi som vi tuggar utan att svälja är något som vi har behållit genom århundradena. Moderna tuggummin, som består av en syntetisk gummibas, sötningsmedel och smakämnen, har hittills ansetts vara säkert för mänsklig konsumtion.

Men vissa av ingredienserna kan ha oväntade effekter på våra kroppar. Och att tugga konstant kan orsaka obehag eller munhälsoproblem. Ta reda på allt du behöver veta om den här produkten innan du tuggar ditt nästa tuggummi.

Effekter på käken av att tugga tuggummi

För att förstå hur tuggummi påverkar munhälsan, är det viktigt att känna till funktionen hos käklederna. De sitter precis framför vardera öra och består av ben, en disk och ett nätverk av muskler och ligament, som förbinder underkäken med skallbasen och låter munnen öppna, stänga och röra sig.

Den vanliga funktionen för dessa strukturer är att tugga mat, en process som är nödvändig för matsmältningen. Men när man tuggar tuggummi utförs en onödig repetitiv rörelse, som inte är relaterad till någon oral funktion, varför det anses vara en “parafunktion”.

En frekvent användning av tuggummi och det därav följande överdrivna tuggandet utsätter käkleder, muskler och tänder för överansträngning, obalans och snedställning, vilket orsakar markant stress. Detta kan orsaka:

  • Tandfrakturer
  • Käksmärta
  • Smärta i öron och nacke
  • Begränsade munrörelser
  • Knäckande eller klickande ljud i en eller båda käklederna

Studier tyder på att det finns ett nära samband mellan vanan att tugga tuggummi varje dag och störningar i käklederna. Hos dem som redan lider av detta tillstånd kan tuggummi förvärra tillståndet och öka besvären. Men det är inte det enda. Nedan presenterar vi andra symtom som är förknippade med att tugga tuggummi.

Huvudvärk kan komma av att tugga tuggummo

Det finns studier som tyder på att att det att tugga tuggummi varje dag kan vara förknippat med kronisk huvudvärk. Dessa symtom är vanliga, särskilt hos personer som lider av migrän och spänningshuvudvärk.

Även om mer forskning behövs för att bekräfta dessa fynd, rekommenderas det att personer som lider av dessa problem tänker på att begränsa sin tuggummikonsumtion.

Gastrointestinala syndrom

Vissa tuggummin innehåller sockeralkoholer, såsom xylitol, sorbitol, mannitol och erytritol. Dessa sötningsmedel kan orsaka gastrointestinala symtom hos vissa människor.

På grund av sin förmåga att leda vatten till tarmen och jäsa bakterier kan det orsaka diarré och gasbildning. Dessutom har sockeralkoholer förknippats med irritabel tarm, ett tillstånd som orsakar matsmältningsbesvär som buksmärtor, uppblåsthet och förändringar i tarmrörelserna.

Vad bör man känna till om ingredienserna: är de säkra?

Livsmedelsmyndigheter anser att tuggummi allmänt är säkert för de flesta. Vissa typer innehåller dock kontroversiella ingredienser, men i mängder som ofta är mycket lägre än de nivåer som myndigheterna bedömt vara skadliga.

Det här är några av de mest kontroversiella komponenterna:

  • Livsmedelsfärger: Vissa konstgjorda färger, som red 40, blue 1 och yellow 5, har förknippats med hälsoproblem, även om de är godkända av amerikanska livsmedelsverket, FDA. Däremot förbjuder Europeiska unionen vissa tillsatser och kräver varningar på produkter som innehåller dem.
  • Aspartam: Detta konstgjorda sötningsmedel är mycket kontroversiellt. Vissa studier tyder på att det kan vara cancerframkallande hos gnagare. FDA säger dock ännu idag att det är säkert i rekommenderade mängder, förutom för personer med fenylketonuri, ett tillstånd som kräver begränsande av fenylalanin, en komponent i aspartam.
  • Butylerad hydroxitoluen (BHT): är en livsmedelstillsats som används för att förhindra att fetter i livsmedel härsknar. Även om det anses säkert för konsumtion i doser som blivit godkända av hälsomyndigheter i olika länder, finns det oro för dess säkerhet i höga doser, eftersom det tillskrivs en potentiell cancerframkallande effekt.
  • Titandioxid: Används för att bleka och strukturera produkter, och har kopplats till cancer, skador på nervsystemet och andra organ i djurstudier. Trots dessa fynd är den säkra dosen fortfarande inte väldefinierad och mer forskning krävs för att exakt bestämma ofarliga exponeringsnivåer.

Även om ingredienserna och doseringarna i tuggummi i allmänhet anses vara säkra av hälsomyndigheter, och att de inte ska utgöra några större risker, är det viktigt att vara informerad om vad ditt tuggummi innehåller, särskilt om du har specifika hälsoproblem.

4 fördelar med att ibland tugga tuggummi

Att tugga tuggummi varje dag och för ofta kan påverka dina käkar eller orsaka huvudvärk. Men att tugga tuggummi någon gång ibland, och att göra det medvetet, kan ha vissa hälsofördelar.

1. Mindre hål i tänderna

Att tugga sockerfritt tuggummi stimulerar salivproduktionen, vilket hjälper till att rengöra tänderna naturligt och minska risken för hål. Denna vätska i munnen eliminerar matrester och neutraliserar de syror som produceras av bakterier, vilka kan avmineralisera tänderna.

Dessutom blir inte de konstgjorda sötningsmedel som finns i sockerfritt gummi, såsom xylitol och sorbitol, fermenterade av de orala bakterierna. Detta innebär att de inte bidrar till bildandet av håligheter. Faktum är att vissa studier visar att xylitol kan hämma tillväxten av bakterier som bidrar till bildandet av karies och gingivit.

Sockerfritt tuggummi kan vara ett effektivt alternativ för att rengöra munnen när du inte har tillgång till en tandborste. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte ska ersätta borstning och tandtråd.

Vad gäller tuggummi med socker?

Effekten som motverkar hål gäller endast för sockerfritt tuggummi. Tuggummi som innehåller socker har motsatt effekt och kan öka risken för hål i tänderna.

När vi äter socker bryts detta ner av bakterier i munnen, vilket producerar syror som skadar tandemaljen och skapar en miljö som främjar utvecklingen av hål. Regelbunden konsumtion av sockersötat godis främjar ackumulering av plack och orsakar med tiden tandförsämring.

2. Att tugga tuggummi kan lindra muntorrhet

Tuggummi kan vara till hjälp för att lindra muntorrhet eller xerostomi. Detta är ett tillstånd som uppstår när munnen inte producerar tillräckligt med saliv. Denna brist på fukt kan orsaka dålig andedräkt och med tiden öka risken för hål i tänderna.

Som vi nämner ovan så stimulerar tuggummi salivproduktionen. Men att den ofta blir stimulerad av tuggummituggande är inte det bästa sättet att behandla muntorrhet. Att hitta orsaken till tillståndet, dricka tillräckligt med vatten och i allvarliga fall ta mediciner för att behandla tillståndet är mer effektiva och hälsosammare metoder på lång sikt.

3. Förbättrar dålig andedräkt

Tuggummi kan vara ett effektivt sätt att minska dålig andedräkt, speciellt om det innehåller specifika ingredienser som bekämpar de föreningar som är ansvariga för dålig lukt. Tuggummin med probiotika som lactobacillus, zinkacetat, magnoliabarkextrakt eller eukalyptus, till exempel, har visat sig vara effektiva vid behandling av halitos.

Dessa ingredienser kan hjälpa till att neutralisera bakterier som producerar svavelföreningar, som anses vara den främsta orsaken till dålig andedräkt. Dessutom stimulerar tuggummituggande salivproduktionen och främjar den naturliga rengöringen av munnen.

Tuggummi kan vara en effektiv åtgärd för att fräscha upp munnen efter att du har ätit starkt luktande mat. Detta är dock en tillfällig strategi och ersätter inte god munhygien.

4. Tuggummituggande kan minska stress

Tuggummituggande har förknippats med förbättringar i hjärnans funktion, inklusive en ökning av vakenhet, minne, förståelse och beslutsfattande. Studier tyder på att denna praxis kan hjälpa till att minska depression, ångest och stress, och kunna ge omedelbar lindring i stunder med hög mental påfrestning.

Även om fördelarna med tuggummi verkar vara tillfälliga och endast vara medan man tuggar, kan det vara en bra metod i situationer som kräver koncentration eller att man snabbt kan koppla av. Det är dock viktigt att notera att man inte bör betrakta denna praxis som en långsiktig lösning på stresshantering.

Tankar om att tugga tuggummi

Att stoppa ett litet tuggummi i munnen kan verka som en harmlös handling. Men om du gör det för ofta eller konsumerar produkter som innehåller socker kan konsekvenserna bli negativa.

Tuggummi rekommenderas inte för alla eller i alla situationer och det finns vissa faktorer som är viktiga att beakta:

  • Välj sockerfritt tuggummi: välj alltid sockerfritt tuggummi, helst sötat med xylitol, eftersom tuggummi med socker kan bidra till bildandet av hål i tänderna.
  • Rengör munnen: tuggummi ska inte ersätta borstning och tandtråd. Att tugga tuggummi kan vara ett komplement efter måltider, men du måste upprätthålla en fullständig rutin för din munhygien.
  • Begränsa frekvensen: även om du inte har problem med käkarna bör du inte tugga mer än ett tuggummi per dag och tiden i munnen bör inte överstiga 15 minuter, för att undvika eventuella obehag eller tandproblem.
  • Välj säkra produkter: Leta efter tuggummi som är godkända av American Dental Association (ADA) eller ditt lands tillsynsorgan, vilket indikerar att produkten har uppfyllt säkerhets- och effektivitetsstandarder.
  • Var uppmärksam på dina käkar: om du lider av någon dysfunktion i käklederna, upplever ljud när du öppnar eller stänger munnen, eller om du ofta har ont i dina käkar, öron eller huvudet, är det bäst att undvika att tugga tuggummi. Om dessa symtom är nya, kontakta din tandläkare för korrekt diagnos och behandling.
  • Ta hand om din tarm: sockerfritt tuggummi innehåller fermenterbara ämnen som kan orsaka matsmältningsproblem hos personer med irritabel tarm (IBS). Kontrollera ingredienserna för att undvika äta något du har intolerans mot, och rådfråga din läkare om du får magont eller om du får diarré efter att ha tuggat dem.

Besök din tandläkare

Nu när du vet att det att tugga sockerfritt tuggummi ibland kan ge vissa fördelar för munhälsan, som att förhindra hål i tänderna och förbättra andningen, så kom också ihåg att överdrivet tuggummituggande eller att välja produkter som innehåller socker kan ha negativa effekter på dina tänder och i dina käkleder.

För att säkerställa bästa möjliga munhälsa, besök din tandläkare. En tandläkare kan utvärdera dina specifika behov, svara på eventuella frågor om användningen av dessa produkter och ge dig personliga rekommendationer för hur du kan hålla din mun frisk och fräsch.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.