10 livsmedel som gör tänderna vitare naturligt

Utöver att äta dessa livsmedel för att göra tänderna vitare och undvika orala problem är det viktigt att ha god munhygien och borsta tänderna varje dag.
10 livsmedel som gör tänderna vitare naturligt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Behandlingar som gör tänderna vitare kommer i många varianter, och bland dem hittar vi dyra besök hos tandhygienisten. Samtidigt finns det otaliga sätt att fläcka tänderna, såsom kaffe, te, läsk, rödvin och tobak. Lyckligtvis finns det vissa frukter, grönsaker och andra livsmedel som gör tänderna vitare naturligt och förebygger sjukdomar.

Detta tack vare näringsämnena, som dessutom stärker immunförsvaret.

1. Ost

Ost kontrollerar pH-värdet

Att äta mejeriprodukter har stor påverkan på hälsan, framförallt för benen. Ost har utöver stora mängder kalcium även egenskaper som hjälper dig att förebygga hål i tänderna. Den reglerar även pH-nivån i munhålan.

Det bästa är att du äta en skiva lättost på 30 gram om dagen; på så sätt håller du tänderna friska utan att du påverkar vikten.

2. Selleri

Selleri är en väldigt nyttig växt med utmärkta medicinska och näringsmässiga egenskaper. Eftersom det är ett knaprigt livsmedel är det utmärkt för att rensa bort placken och polera tänder och tandkött.

 • Att äta selleri ökar produktionen av saliv, vilket skyddar din orala hälsa.
 • Att äta selleri ger dig dessutom vitamin C.

Det låter dig ta hand om tandköttet och bekämpa sjukdomar som gingivit. Samtidigt tar selleri bort matrester som kan orsaka fläckar.

Därför gör selleri tänderna vitare naturligt och med minimal ansträngning.

3. Vindruvor

Den stora mängden äppelsyra i vindruvor gör dem perfekta för att göra tänderna vitare naturligt. Efter att du ätit dem ett tag kommer du märka av en avsevärd minskning av fläckar och missfärgningar. Vindruvor har dessutom antioxidanter som agerar bakteriedödande, vilket gör att de även förebygger inflammation och smärta i munnen.

4. Morötter

Morötter rengör munnen

Morötter är rika på fibrer, folsyra, kalium, kalcium och magnesium. Mängden vitamin A och antioxidanter gör att de står ut från resten av grönsakerna. Den orangea färgen kommer från de stora halterna betakaroten. Du kan äta dem som de är eller gnugga en skiva mot tänderna innan du borstar.

När du äter dem råa kan morötter:

 • Rengöra munnen på djupet
 • Bekämpa bakteriell plack
 • Ge tänderna ett glänsande utseende

5. Jordgubbar

Jordgubbar är rika på antioxidanter, äppelsyra och vitamin C. Det hjälper dem att göra tänderna vita naturligt. Vi rekommenderar att man äter 2-3 jordgubbar innan man borstar tänderna, eller att man gnuggar en mot tänderna.

6. Äppelcidervinäger

Det är ett utmärkt alternativ för att ta bort fläckar eftersom du kan tillsätta det i dina sallader. Ett annat alternativ är att blanda lite äppelcidervinäger med bikarbonat. Det bildar en hemgjord tandkräm. Det är ett utmärkt alternativ för att bleka tänderna. Upprepa dock inte behandlingen mer än en gång per vecka så att du inte sliter på emaljen och får oönskade effekter.

7. Sesamfrön

Sesamfrön bleker tänderna

I antika Egypten användes sesamfrön som mjöl, och romarna använde dem för att göra en blandning som liknade smör till sitt bröd.

Dessa frön hjälper dig att:

 • Minimera risken för att drabbas av cancer
 • Minska kolesterol- och blodtrycksnivåerna
 • Förebygga diabetes
 • Bleka tänderna naturligt

Det sistnämnda beror på det faktum att sesamfrön tar bort plack och dessutom ger kalcium som stärker tänderna.

8. Apelsin

Apelsiner är snåla på fett. De har få kalorier och lite kolesterol, men är rika på fibrer vid namn pektin. Det är ett naturligt laxermedel.

 • Apelsiner ökar din salivproduktion.
 • För att bleka tänderna kan du gnugga den inre delen av skalet på tänderna.
 • Det tar enkelt bort tandsten och ger dig ett mer glänsande leende.

9. Citronsaft

För den här behandlingen måste du vara speciellt försiktig eftersom citronsaft kan påverka dina tänders emalj och skada tänderna om du applicerar den utan att blanda ut med något annat.

 • Blanda lite bikarbonat med några droppar citronsaft tills du fått en jämn smet. Använd denna för att rengöra tänderna.
 • Skölj munnen med mycket vatten efteråt.

10. Valnötter gör tänderna vitare

Valnötter tar bort plack

Att äta livsmedel såsom valnötter ger dina tänder många fördelar. Bland dem hittar vi att de tar bort plack, vilket gör tänderna vitare. Aptitretare med valnötter är dessutom mycket nyttiga för kroppen.

 • Valnötter är ett vegetabiliskt livsmedel med stora mängder omega 3-fettsyror. Dessa är väldigt användbara för att bibehålla hjärthälsan.
 • De ger dig även andra näringsämnen, såsom vitaminer, proteiner, mineraler och antioxidanter.

Ät dessa livsmedel regelbundet

Genom att äta dessa livsmedel regelbundet gör du inte bara tänderna vitare naturligt, utan ger även din kropp ett stort antal näringsämnen som kommer hjälpa dig att hålla dig frisk. Kom bara ihåg att de inte förebygger 100% av alla orala sjukdomar.

Det betyder att du samtidigt måste ha god munhygien. Borsta tänderna två eller tre gånger per dag och besök tandläkaren om du lider av någon form av tillstånd eller smärta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cho, Y., Lee, J.; Mattheos, N.; Nixon, K. Ch., and Ivanovski, S. (2003). “Residual periodontal pockets are a risk indicator for periimplantitis in patients treated for periodontitis”, Clinical Oral Implants Research, 23 (3): 325-333.
 • Kofoid, C. A.; Hinshaw, H. C., and Johnstone, H. G. (1999). “Animal parasites of the mouth and their relation to dental disease”, Journal of the American Dental Association, pp. 1436-1455.
 • Lyons, T. (1989). Introduction to protozoa and fungi in periodontal infections. Publications, Ontario: Trevor Lyons.
 • Nisengard, R. J., and Newman, M. G. (1994). Oral Microbiology and Immunology. Philadelphia: W.B. Saunders, p. 297.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.