Aprikosen: en lite bortglömd frukt som är rik på A-, C- och E-vitamin

Denna frukt är rik på vitamin A, C och E och utmärker sig för sin potential att förbättra hälsan. Vi berättar vad fördelarna med aprikos är.
Aprikosen: en lite bortglömd frukt som är rik på A-, C- och E-vitamin

Senaste uppdateringen: 11 december, 2024

Aprikosen är en frukt som sticker ut i fruktdisken för att vara rik på A-, C- och E-vitamin. Med det vetenskapliga namnet Prunus armeniaca ingår den i familjen Rosaceae, som också inkluderar persika och nektarin. Dess färg varierar från ljusgul till orange, och vissa sorter har röda nyanser.

Den har en något sur smak – liknande den hos lila plommon – och dess fruktkött är endast lite saftigt och har mer av en fibrös konsistens. Den har dock ett högt näringsvärde men är trots det inte lika populär som andra frukter. Men faktum är att aprikosen är en frukt som är väldigt hälsosam, perfekt för alla typer av dieter, med tanke på  att ett regelbundet intag av A-, C- och E-vitamin ger många hälsofördelar.

Vill du veta mer om aprikosens egenskaper och hur du kan variera konsumtionen av den? I följande artikel berättar vi om dess näringsämnen, dess potentiella hälsoeffekter och hur du kan införliva den i din kost.

Aprikosen: en frukt rik på A-, C- och E-vitamin

Aprikosen är också känd som armeniskt plommon. Den liknar persikan, men är mindre.

Aprikosen består av upp till 86 % vatten, men innehåller också viktiga näringsämnen, såsom vitaminerna A, C och E, kostfiber, protein och vissa mineraler.

Mer exakt, och enligt databasen Nutritional Values, ger en portion på 155 gram följande:

  • 17 % av det dagliga behovet av vitamin A.
  • 17 % av det dagliga behovet av vitamin C.
  • 9 % av det dagliga behovet av vitamin E.
  • 4 % av det dagliga behovet av protein.
  • 11 % av det dagliga behovet av fiber.

Likaså ger det ett litet bidrag av mineraler som järn, selen, kalium, fosfor, magnesium och kalcium. Detta, och även andra bioaktiva föreningar som polyfenoler, lutein och zeaxantin, gör denna frukt till ett bra kosttillskott för att upprätthålla god hälsa, i alla dess varianter.

Några olika aprikossorter

Det är som missar denna frukt eftersom de inte känner till dess egenskaper. Trots snarlikheten till utseendet är den inte lika populär som persikor. Faktum är dessutom att det finns flera olika varianter av denna frukt, och den blir allt vanligare förekommande i frukthyllorna. Följa är bland de mest kända:

  • Bulida: Medelstora och med en intensiv orange färg med röda ådror. Fruktköttet är fast och intensivt gult.
  • Canino: Har ett krämgult skal och storleken varierar från medium till stor. Fruktköttet är mer aromatiskt jämfört med Bulida.
  • Currot: Har ett mer rosaaktigt skal. De är minde till storlek och har en surare smak.
  • Galta roja: Saftiga och med en intensiv arom och en söt smak. Orange till färgen och varierar mellan små och medelstora storlekar.
  • Moniquí: Kan vara runda eller lite ovala till formen. De är lite större och skalet är milt gult eller blekt orange.
  • Nancy: Stora, sfäriska och nästan gyllene till färgen med röda ådror. Fruktköttet är något surt.
  • Paviot: Mäter mellan 8 och 9 cm i storlek. Skalet är krämgult och fruktköttet orange.

De potentiella hälsofördelarna med aprikoser

Tittar man på dess näringsmässiga kvalitet är det inte förvånande att denna frukt är förknippad med att kunna ge positiva hälsoeffekter. Naturligtvis så länge den konsumeras inom ramen för en hälsosam och varierad kost. Låt oss titta närmare på dessa effekter.

Hjälper till att bekämpa oxidativ stress

En av aprikosens huvudsakliga egenskaper är att den är rik på antioxidanter, såsom flavonoider och vitamin A, C och E. På grund av detta bidrar en konsumtion av frukten till att hämma de negativa effekterna av fria radikaler, molekyler förknippade med stress, oxidativ stress och en högre risk för kroniska sjukdomar.

Mer specifikt så kan ett kosttillskott med denna färska frukt bidra till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa störningar, typ 2-diabetes, cancer och för tidigt åldrande.

Främjar ögonhälsan

Det finns flera anledningar till varför aprikos är positivt förknippat med ögonhälsan. För det första, dess rika bidrag av A-vitamin, en fettlöslig vitamin även kallad retinol. Denna har visat sig ha positiva effekter på hornhinnan och konjunktivan.

Dessutom, i kombination med vitaminerna C och E, hjälper det till att minska risken för grå starr, försämrad synskärpa och åldersrelaterad makuladegeneration. Lutein och zeaxanthin bidrar också till att ge dessa effekter.

Stöder matsmältningsprocessen

Förutom att vara rik på A-, C- och E-vitamin är aprikosen en frukt som ger kostfiber. Dessa består dessutom av både lösliga och olösliga fibrer.

Därför kan en konsumtion av denna frukt stimulera tillväxten av friska bakterier i tarmen, minska uppblåsthet och hjälpa till att lindra förstoppning.

Aprikosen och dess A-, C- och E-vitamin bidrar till friskare hud

Aprikosens antioxidativa potential bidrar avsevärt till att gynna hudhälsan. Både E-vitamin och C-vitamin hjälper till att skydda huden mot de negativa effekterna av ultravioletta strålar, föroreningar och cigarettrök.

Dessa näringsämnen minimerar uppkomsten av rynkor och bidrar till optimal kollagenproduktion. Dessutom ger antioxidanter som betakaroten (som är ett förstadium till A-vitamin) en skyddande effekt mot brännskador och solfläckar.

Enligt WebMD är en ytterligare fördel dessutom att frukten bidrar till att återfukta huden på grund av dess höga vatteninnehåll. Och även om det generellt räcker med att bara konsumera frukten för att uppnå dessa effekter, är det också en bra idé att använda den externt på huden som en mask.

Bidrar med kalium

Det uppskattas att en aprikos på 70 gram ger cirka 181 mg kalium, det vill säga 4 % av det dagliga behovet. Vi vill lyfta fram denna kvalitet, eftersom detta mineral är nyckeln för nervsignalerna i nervsystemet och hjärnan, kontroll av muskelsammandragningar, vätskebalans och hjärthälsa.

Tips på hur du äter aprikoser

Aprikoser har en mycket behaglig smak som varierar från söt till syrlig. Av denna anledning föredrar många att konsumera dem i deras naturliga form. Denna frukt behöver inte skalas, men det kan vara en smaksak och beroende på dina personliga preferenser.

Men vi ska inte glömma bort att aprikosen även är en väldigt mångsidig frukt i köket. Den passar utmärkt som ingrediens i flera olika typer av recept och rätter, till exempel följande:

När du köper aprikoser, se till att de är mogna, har ett slätt skal och känns fasta. Färgen är vanligtvis gul eller orange. Hemma kan de ligga i rumstemperatur i två till tre dagar.

Om du vill att de ska hålla lite längre kan du lägga dem i nedre delen av kylskåpet, tänk på att inte ska ligga ovanpå varandra. På så vis bör de kunna hålla upp till 8 till 10 dagar. Vill du att de ska hålla ännu längre än så kan du torka, göra sylt eller göra en inläggning på dem.

Blir du nyfiken på att testa på denna frukt?

Aprikos är en frukt rik på vitaminer, kostfibrer, mineraler och antioxidanter som gynnar hälsan. De är inte lika populära som sina kusiner, persikorna, men de har snarlika egenskaper när det gäller smak, färg och näringsämnen. Det bästa? Du kan lägga till dem i nästan alla maträtter du hittar på i köket!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alajil, O., Sagar, V. R., Kaur, C., Rudra, S. G., Sharma, R. R., Kaushik, R., Verma, M. K., Tomar, M., Kumar, M., & Mekhemar, M. (2021). Nutritional and Phytochemical Traits of Apricots (Prunus Armeniaca L.) for Application in Nutraceutical and Health Industry. Foods (Basel, Switzerland), 10(6), 1344. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230439/
  • Al-Soufi, M. H., Alshwyeh, H. A., Alqahtani, H., Al-Zuwaid, S. K., Al-Ahmed, F. O., Al-Abdulaziz, F. T., Raed, D., Hellal, K., Mohd Nani, N. H., Zubaidi, S. N., Asni, N. S. M., Hamezah, H. S., Kamal, N., Al-Muzafar, H., & Mediani, A. (2022). A Review with Updated Perspectives on Nutritional and Therapeutic Benefits of Apricot and the Industrial Application of Its Underutilized Parts. Molecules (Basel, Switzerland), 27(15), 5016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370680/
  • Apricots, raw. (s/f). Nutritionvalue.org. Recuperado el 10 de agosto de 2023, de https://www.nutritionvalue.org/Apricots%2C_raw_nutritional_value.html
  • Apricots: Health benefits, nutrition, and uses. (s/f). WebMD. Recuperado el 10 de agosto de 2023, de https://www.webmd.com/diet/health-benefits-apricots
  • Davidson, K., MScFN, RD, & CPT. (2023, julio 12). 9 health and nutrition benefits of apricots. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits
  • Kan, T., Gundogdu, M., Ercisli, S., Muradoglu, F., Celik, F., Gecer, M. K., Kodad, O., & Zia-Ul-Haq, M. (2014). Phenolic compounds and vitamins in wild and cultivated apricot (Prunus armeniaca L.) fruits grown in irrigated and dry farming conditions. Biological research, 47(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190386/
  • Minaiyan, M., Ghannadi, A., Asadi, M., Etemad, M., & Mahzouni, P. (2014). Anti-inflammatory effect of Prunus armeniaca L. (Apricot) extracts ameliorates TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in pharmaceutical sciences, 9(4), 225–231. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314870/
  • Munzuroglu, O., Karatas, F., & Geckil, H. (2003). The vitamin and selenium contents of apricot fruit of different varieties cultivated in different geographical regions. Food Chemistry, 83(2), 205–212. https://doi.org/10.1016/s0308-8146(03)00064-5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.