Ändtarmsblödning - vad beror det på?

Oftast beror ändtarmsblödning på hemorrojder eller analfissur.
Ändtarmsblödning - vad beror det på?

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Ändtarmsblödning kan vara ganska skrämmande på grund av att det är ett symptom vid tjocktarmscancer. Att hitta blod vid toalettbesök kan dock bero på många andra saker och inte alla är allvarliga. I denna artikel berättar vi mer om vad ändtarmsblödning och vad det oftast beror på.

Norberto Mañas, specialist på matsmältning vid Hospital Clinico de San Carlos i Madrid, påpekar:

Det är normalt att bli rädd, blod kan vara skrämmande. Det första du tänker på när du blöder är att något är fel. Men det vanligaste skälet till ändtarmsblödning beror inte nödvändigtvis på något allvarligt. Det finns dock ingen anledning att inte kolla upp det hos läkare, särskilt om du är över 50 år.

Vad beror blod i avföringen på?

Ändtarmsblödning kan orsaka smärta.

Blod i avföringen kan bero på många saker. Faktum är att det ibland inte ens är synligt för blotta ögat. De vanligaste sätten att märka det är:

 • Du ser blodet själv. Vanligtvis upptäcker du blod vid toalettbesöket eller efter att du varit på toaletten, vilket beror på blödning i ändtarm eller anus.  Det är den typen av blod som vanligtvis förknippas med bland annat hemorrojder.
 • Avföringen är svart och tjärliknande. Denna avföring har även dålig lukt och beror på blödning i den övre delen av matsmältningssystemet. Egentligen är detta tillstånd mer allvarligt än fallet ovan.
 • Avföring blandat med blod eller blodklumpar. Dessa tenderar att förekomma vid inflammatoriska tarmsjukdomar. De kan också uppstå när det finns en närvaro av polyper och cancer.
 • Dolt blod. Den här typen är inte synlig för det blotta ögat. Faktum är att man endast kan upptäcka det vid ett medicinskt test. Andra symtom såsom anemi utan uppenbara orsaker kan dock indikera att det finns dolt blod i avföringen. I dessa fall måste en läkare göra en koloskopi.

Vad beror ändtarmsblödning på?

Som vi nämnde ovan är det mest oroande skälet tjocktarmscancer. Det är dock inte den enda situationen där blod kan förekomma i avföringen. Andra orsaker inkluderar:

En kvinna med ändtarmsblödning,
 • Hemorrojder. Det innebär dilaterade vener i anus och ändtarm. Hemorrojder förekommer hos 3 av 4 vuxna. Den vanligaste orsaken är överdriven belastning vid förstoppning. Det drabbar dessutom ofta mödrar.
 • Analfissur. Detta är en liten skada i slemhinnan som täcker anus vilket kan uppstå efter stora och hårda avföringar eller vid förstoppning.
 • Divertiklar. Detta är små klumpar i tjocktarmen och förekomsten ökar med åldern.
 • Intestinala polyper. Detta är extra vävnad som ofta växer i tjocktarmen. De flesta av dem är inte farliga men vissa kan dock vara cancerframkallande.
 • Magsår. Detta innebär skador i magsäcken eller tarmen. Precis som vid andra tillstånd kan de leda till svart och tjock avföring.
 • Vissa förändringar av blodkärl. Vaskulit eller angiodysplasi kan orsaka blödning i ändtarmen.
 • Vissa infektioner.
 • Inflammatoriska sjukdomar i matsmältningskanalen. Crohns sjukdom och ulcerös kolit uppstår vanligtvis när det finns blödning i ändtarmen.

Om du har ändtarmsblödning – vad beror det på?

Som du ser kan det finnas många olika orsaker till ändtarmsblödning. Det är inte alltid lätt att bli diagnostiserad, så risken finns att det är mycket allvarligare än du tror. Därför bör du alltid konsultera en läkare.

För dagbok så att du kan ge läkaren information om förändringar i din avföring. Skriv ner färg, frekvens och form av blödning. Denna information är mycket viktig för en korrekt diagnos.

Du bör regelbundet göra avföringstest om du är över 50 år. Läkare kan utföra testet med hjälp av en remsa. Målet är att upptäcka dolt blod som inte är synligt för det blotta ögat. De kan även utföra en ändtarmsundersökning eftersom det hjälper dem att upptäcka hemorrojder och tumörer. Det är också en effektiv metod för att upptäcka prostataproblem.

Koloskopi är den mest effektiva metoden för att utesluta tjocktarmscancer. Beroende på typen av blod i din avföring kan en läkare också utföra andra diagnostiska test såsom gastroskopi, radiografi eller scintigrafi.

Sammanfattning om ändtarmsblödning

Oroa dig inte om du hittar blod i din avföring. Orsakerna varierar, och det är ganska vanligt att det antingen är hemorrojder eller en analfissur. Tveka dock inte att konsultera en läkare för säkerhets skull.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.