Alternativa behandlingar för lindring vid halsont

Att bekämpa halsont är rätt vanligt, särskilt på hösten och vintern. Även om symtomet ofta försvinner på egen hand efter flera dagar, finns det några effektiva alternativ för lindring vid halsont. Upptäck dem i den här artikeln!
Alternativa behandlingar för lindring vid halsont

Senaste uppdateringen: 26 november, 2020

Det är inte alltid lätt att få lindring när man har halsont. Halsont är ett symtom som kan vara ihållande och orsaka obehag i flera dagar.  Dessutom finns det många möjliga orsaker till att man får ont i halsen.

Vi vet emellertid att den vanligaste orsaken till halsont är infektion i de övre luftvägarna. Faryngit, eller halskatarr, är mycket vanligt vid när det är lite kallare ute. Andra luftvägsinfektioner som orsakar samma symtom är förkylningar, bihåleinflammation och laryngit. De orsakas alla i de flesta fall av virus. Därför får man inte antibiotika vid dessa sjukdomar, och det brukar dessutom inte lindra halsont.

Andra orsaker till dysfoni, heshet och halsont är bland annat:

 • En torr miljö. Torr luft torkar ut slemhinnorna. Om du andas mycket genom munnen utan att låta luften passera genom näsan kan det torka ut halsen.
 • Allergier. Människor som är allergiska mot till exempel damm och kvalster lider ofta av halsont.
 • Trötthet i stämbanden. Att anstränga rösten eller stämbanden genom att till exempel skrika, utmattar stämbanden och kan leda till halsont.
 • Irriterande ämnen. När vissa kemikalier förekommer i luften kan de komma in i kroppen och irritera svalget. Ett sådant ämne kan exempelvis vara tobaksrök.
 • Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Här rör sig saltsyran från magen upp till matstrupen och ibland kan den även nå halsen. Denna syra är mycket irriterande.

Alternativ för lindring vid halsont

Låt oss ta en titt på åtta alternativ som kan lindra halsont.

1. Att gurgla

Att gurgla är ett bra alternativ för att lindra en ond hals. Du bör gurgla med salt utspätt i varmt vatten. Denna blandning hjälper till att lindra svullnad i svalget, vilket minskar irritationen.

Den klassiska lösningen är en halv tesked salt i ett glas vatten. Om du inte tål den salta smaken kan du tillsätta lite honung. Helst bör du gurgla flera gånger om dagen.

2. Honung kan ge lindring vid halsont

Som vi föreslog ovan kan du tillsätta honung till din saltvattenlösning. Du kan också äta det direkt med en sked. Men du måste svälja det långsamt så att det hinner komma i kontakt med de inflammerade cellerna. När honung tillfälligt fastnar på cellerna skapar den en slemhinnebarriär. Denna barriär förhindrar uttorkning.

Kom dock ihåg att du inte ska ge honung till barn under ett års ålder. Det beror på att det finns en hög risk att bebisar kan bli sjuka och få botulism av honung.

Full honungsburk
På grund av dess egenskaper är honung ett bra alternativ för att lindra ont i halsen. Du bör dock inte ge det till spädbarn.

3. Hårt godis eller halstabletter

Både kiosker och apotek säljer hårt godis som ger lindring för halsont. De kan även sälja naturliga ingredienser som eukalyptus. När du suger på dem ökar salivproduktionen. Det återfuktar i sin tur slemhinnan och lindrar tillfälligt obehaget. Problemet med halstabletter är att det går åt många tabletter under en hel dag.

4. Återfukta kroppen

Att hålla sig återfuktad inifrån är mycket viktigt för slemhinnorna. Faktum är att ont i halsen kan vara synonymt med vätskeförlust. Därför måste ge kroppen vätska. Helst bör du dricka vatten och undvika andra drycker som bland annat kaffe.

Vi rekommenderar också att du dricker varma drycker som soppor och te. Buljonger ger dig mikronäringsämnen samtidigt som de återfuktar. De innehåller också mineraler såsom natrium och kalium.

5. Applicera värme

Att applicera en varm handduk på halsen gör så att temperaturen stiger i området och på så sätt ökar blodcirkulationen. Ökad cirkulation ökar i sin tur förekomsten av antiinflammatoriska celler och förbättrar också återfuktningen. Det ger lindring vid halsont.

6. En varm dusch kan ge lindring vid halsont

När man tar en riktigt varm dusch fylls badrummet upp med ånga, vilket kan lindra ont i halsen. Den varma ångan är antiinflammatorisk när den kommer in genom luftvägarna och munnen.

Kvinna tar en varm duisch.
Även om en varm dusch inte botar halsont, kan ångan tillfälligt lindra obehaget.

7. Undvik att röka till varje pris

Cigaretter och den rök de producerar är irriterande. Förutom att orsaka ont i halsen, kan rökning dessutom förvärra besvären om det är en infektion som ligger bakom. Dessutom är det inte bara rökaren som blir påverkad, utan även alla andra som är i närheten och måste andas in röken.

Det finns vetenskapliga bevis för att rökare är mer benägna att drabbas av luftvägsinfektioner. Rökare kan också drabbas av kronisk hosta, vilket förändrar dynamiken i andningen.

8. Smärtstillande medel

Ont i halsen försvinner ofta av sig självt efter några dagar. Men ibland kan man vilja påskynda processen på grund av något som händer på jobbet eller aktiviteter som man inte kan missa. I dessa fall är det möjligt att behandla dina symtom med läkemedel.

Det första alternativet är paracetamol. Detta är ett ganska oskyldigt smärtstillande medel som kan lindra symtomen. Du kan också administrera det till små barn. Det andra alternativet är ibuprofen, som förutom att vara ett smärtstillande medel också är antiinflammatoriskt. Båda läkemedlen bekämpar också feber.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.