Alternativ till vassle och deras egenskaper

Det är inte lätt att hitta alternativ till vassle eftersom det innehåller essentiella näringsämnen för kroppen. Den hjälper bland annat till att eliminera överflödigt mättat fett som finns i mjölk. Läs vidare för att lära dig om dess egenskaper och möjliga alternativ.
Alternativ till vassle och deras egenskaper
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Man kan inte alltid hitta kärnmjölk, och när man inte gör det kan man använda vassle eller alternativ till vassle för att göra den. Idag ska vi visa några substitut till vassle och diskutera deras fördelar och egenskaper.

Vassle är en något syrlig mjölk. Surheten kommer från mjölksyrorna som finns i den.

Flera decennier sedan när kärnmjölken kärnades för hand fick man i slutet av processen vätska över. Denna vätska kallas för vassle och innehåller mindre smörsyra än vanligt smör.

Vassle har därför mycket längre fettinnehåll än smör eller gräddfil. Idag tillsätter vassleproducenter mjölksyrabakterier till skum- eller lättmjölk för att få denna produkt.

Näringsvärde

 • I flytande form innehåller den viktiga vattenlösliga mineraler och vitaminer . Det är en utmärkt källa till vitaminer från B-gruppen (B1, B6 och B12), som är viktiga för korrekt utveckling och funktion hos kroppen.
 • Vassle är även rik i vitamin C och D, som tjänar till att stärka ditt immunförsvar. Detta är något som är värt att komma ihåg under influensa- och förkylningssäsongen.
 • En annan viktig egenskap är att den har hög koncentration av mineraler som kalcium, fosfor, kalium, natrium, mangan och magnesium, varav samtliga är essentiella för kroppens funktion.
 • Notera även att den har relativt lågt kaloriindex, så dess konsumtion är rekommenderad för personer med högt kolesterol och som vill motverka tillstånd som hypertoni.
 • Läkare rekommenderar även konsumtion av vassle för de som vill tappa vikt, eftersom den har få kalorier.

De huvudsakliga egenskaperna hos vassle

Mjölk på sked

Mjölksyror, proteiner och låga nivåer av fett är några av de näringsmässiga egenskaperna hos detta livsmedel.

Som du säkert kan föreställa dig kan de huvudsakliga beståndsdelarna av vassle hjälpa dig att förbli frisk. De många fördelarna inkluderar:

 • Den är mycket värdefull för sina hälsosamma bakterier och agerar som en potent probiotika i våra tarmar. Därför är den användbar för att behandla tillstånd som diarré och förstoppning.
 • Vassle är ett bra tillskott för sportare eftersom den uppmuntrar bättre syntes av kolhydrater som senare blir till energi.
 • Den fungerar även som en naturlig rensare eftersom den har högt innehåll av aminosyror som glutamin. Den hjälper även till att regenerera förlorad levervävnad.

Fem alternativ till vassle

Tillbringare med vassle

I sin flytande form har vassle några av de viktigaste vattenlösliga mineralerna och vitaminerna.

Hur fantastiskt vassle än är så är den ibland svår att få tag på idag. Följande alternativ till vassle kommer dock med liknande fördelar:

 1. Gör en variant med kaliumvätetartrat. Blanda 3/4 teskedar med 2 1/2 dl mjölk och låt stå i rumstemperatur i 5-10 minuter. Sila sedan, varpå det är redo att användas.
 2. Använd citronsaft: blanda en matsked citronsaft med 2 1/2 dl skummjölk. Låt blandningen stå i rumstemperatur i 5-10 minuter. Den kommer se ut som en väldigt rinnig yoghurt. Sila och använd.
 3. Gör den med yoghurt: blanda två matskedar mjölk med tillräckligt med naturell yoghurt för att fylla en kopp. Rör om och använd.
 4. Använd gräddfil: du kan enkelt göra ett substitut för vassle genom att tunna ut gräddfil med lite mjölk. Rör sedan om och använd.
 5. Använd vitvins- eller äppelcidervinäger: tillsätt en matsked vitvins- eller äppelcidervinäger i 2 1/2 dl halvskummad eller skummad mjölk. Låt blandningen stå i rumstemperatur i 5-10 minuter. Rör om och använd.

Nu känner du till de många stora fördelarna med vassle, så se till att använda den eller ett substitut regelbundet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
 • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
 • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.