Äggplanta för viktnedgång och bättre matsmältning

Utöver att göra dig mättare när du äter främjar äggplanta även avgiftning och borttagning av överflödig vätska från kroppen. Om du vill tappa vattenvikt är äggplanta det perfekta valet.
Äggplanta för viktnedgång och bättre matsmältning

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2019

Visste du att äggplanta är ett av de mest medicinska livsmedlen du kan äta? Det är otroligt rikt på fytonäringsämnen, som hjälper till att skydda dina celler från effekterna av fria radikaler.

Vi älskar denna grönsak här på Steg för hälsa. Det finns otaliga sätt att tillaga den i köket, och du kan till och med använda äggplanta för att tappa vikt genom att dricka äggplantsvatten som ett vätskedrivande tillskott. Det förbättrar även din matsmältning.

Man kan säga att denna växt är en av de nyttigaste grönsakerna du kan hitta, och om den inte redan är det bör du göra den till en regelbunden basföda i din diet.

Så vad säger du? Äter du redan äggplanta? Om inte ska vi ge dig några utmärkta anledningar att börja.

1. Äggplanta: Lätt och bra för matsmältningen

Näringsexperter rapporterar att äggplantan är en av de mest lättsmälta grönsakerna du kan hitta. Den innehåller inget fett medan halterna av fibrer och vatten är mycket höga, vilket betyder att den är perfekt för personer som försöker tappa vikt.

En annan bra sak med att äta denna grönsak för viktnedgång är att den förebygger vätskeretention. Den innehåller höga nivåer av kalium – ett mineral som du redan vet hjälper till att bibehålla kroppens pH-balans, inklusive vätskenivåer.

2. Den skyddar ditt hjärta

Hjärthälsan förbättras

Äggplanta innehåller väldigt höga nivåer av antioxidanter. Det är därför den ofta rekommenderas för patienter som drabbats av hjärtsjukdom eller relaterade kardiovaskulära problem. Denna grönsak är en “angiogeneshämmare”!

Och vad betyder det? Angiogenes är processen som främjar tillväxt av nya blodkärl. Det betyder att äggplantan kan hjälpa till att skydda dig från de tumörer och hjärtsjukdomar vi alla riskerar att drabbas av. Vidare skyddar höga nivåer av koppar, folsyra, magnesium och flavonoider din kropps celler från skadliga bakterier, och äggplanta kan även minska dina nivåer av dåligt kolesterol, eller LDL.

Och glöm inte att kombinationen av kalcium, magnesium och kalium stärker din hjärtmuskel och därigenom främjar starkare hjärtslag.

3. Äggplanta är bra för matsmältningen

Äggplanta
 • Äggplanta har ett högt vatteninnehåll samtidigt som den är låg på kalorier, fett och protein. Den är lätt att smälta, vilket låter dina tarmar absorbera alla dess näringsämnen utan problem.
 • Det finns inget socker i denna grönsak, och medan den må innehålla mycket vitaminer är dess huvudsakliga fördelar innehållet av mineraler och förmågan att balansera ditt pH.
 • Visste du att äggplantan till 55% består av basiska mineraler? De hjälper kroppen att bli av med gifter och främjar optimal organfunktion.
 • Äggplanta stärker även din lever, stimulerar produktionen av galla och minskar nivåerna av urinsyra om de är för höga.

Hur kan man säga nej till dessa fantastiska fördelar?

Recept: Citron och äggplanta för att tappa vikt

Äggplantsvatten

Nu när du vet mer om de fördelaktiga egenskaperna hos denna grönsak är det dags att bereda den så att du kan bli av med ansamlade vätskor. Varning: detta recept bör endast ses som ett tillskott till en hälsosam diet med lite fett. Endast då kan detta recept på äggplantsvatten och citron förbättra din matsmältning. Det är värt att prova det varje dag!

Ingredienser

 • 1 medelstor äggplanta, helst ekologisk
 • Saften från 1 citron
 • 1 1/2 liter vatten
 • 1 stor glasburk

Beredning

 • Tvätta äggplantan väl. Om du vill vara säker på att få bort eventuella giftiga substanser kan du skölja den med lite äppelcidervinäger eller vatten med bikarbonat. Det är ett utmärkt sätt att bli av med bekämpningsmedel som använts i odlandet.
 • Därefter skivar du äggplantan i skivor om ca 1,2 cm med skalet på.
 • Nu är du redo att koka den i en liter vatten. När konsistensen blivit mjukare tar du bort den från värmen och häller ner vattnet i burken.
 • Tillsätt ytterligare en halvliter vatten samt citronsaften. Skaka blandningen väl och förvara i kylskåpet.
 • Istället för att koka äggplantan föredrar vissa att låta skivorna stå i vattnet över natten för att få ut alla fördelar. Du kan välja den metod som passar bäst för dig.

Hur bör du använda det?

 • Drick denna blandning med äggplanta för att tappa vikt under dagen, innan varje måltid. Det ger dig en större mättnadskänsla samtidigt som du smälter maten bättre och bränner mer fett.
 • Du kan prova på denna kur två till tre gånger per vecka. När du kombinerar den med en diet låg på fett och har mycket färska grönsaker och frukter kommer du säkerligen se resultat.

Som alltid när du följer en diet ska du försöka välja de nyttigaste livsmedlen och fylla din tallrik med de bästa grönsakerna som naturen har att erbjuda. När det kommer till äggplanta är det ett av dina bästa alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.