9 vetenskapliga sätt att bli omtyckt

Nyckeln till att bli omtyckt av folk omkring dig är först och främst att inte försöka låtsas vara någon du inte är, för förr eller senare kommer de att se bortom det.
9 vetenskapliga sätt att bli omtyckt

Senaste uppdateringen: 19 december, 2018

Vi är sociala varelser och man vill bli omtyckt av de människor man har omkring sig för att “ansluta” till andra.

Den mänskliga hjärnan är programmerad för att skapa band med andra av olika anledningar, inte bara för överlevnad.

Vi letar efter positiva känslor som vi kan växa med, för att lindra våra rädslor och fortsätta lära oss dag efter dag.

Du vet säkert att det inte alltid är lätt att bli omtyckt av folk runt omkring.

Ibland isolerar man sig själv i ensamhet och utvecklar aldrig lämpliga sociala förmågor för att skaffa vänner och påbörja nya romantiska förhållanden.

Här är några enkla tips som är vetenskapligt bevisade. Kom ihåg att bara prova de som passar din personlighet och att du fortfarande alltid ska vara dig själv.

Överanvänd inte komplimanger bara för att bli omtyckt

Gör det inte. Gå aldrig i fällan att ge en annan person så mycket komplimanger att du hittar på saker bara för att verka snällare. Det fungerar aldrig.

Var diskret med smicker, för oftast är “mindre mer”.

Denna princip stöds av teorin om vinst och förlust för personlig attraktion. Komplimanger betyder bara något om de förekommer ibland och vid rätt tid.

Om de används för mycket kan du förlora din trovärdighet.

Överanvänd inte komplimanger för att bli omtyckt

Visa dina brister, men bara ibland

När någon förklarar hur klumpig och glömsk han eller hon är relaterar folk omkring till det och det skapar närhet med dem.

Det är enkelt att identifiera sådant beteende. Folk som inte är perfekta känns mer mänskliga, så vi känner empati med dessa beteenden och dessa människor.

Det finns många experiment som demonstrerar det. Någon som tappar kaffet när de går in i ett rum, som snubblar, som ofta uppvisar brister är ofta mer omtyckt.

Var diskret med din närhet

Invadera inte någon annans personliga utrymme. Stå inte för nära, för det skapar bara obehag.

  • Subtil närhet kan dock ge ett bra intryck.
  • En klapp på axeln eller en nätt rörelse vid armen kan skapa ett emotionellt band.

Se andra som de ser sig själva

Du måste vara intuitiv. Alla människor har en speciell bild av sig själva. Om andra behandlar dig på ett annorlunda sätt än hur du ser dig själv kommer du inte att känna dig speciellt bra.

Om en person är självsäker, modig och extrovert, få dem inte att tro att du ser dem som blyga och introverta.

Se andra som de ser sig själva

Låt andra prata om sig själva, och framförallt LYSSNA

Ge plats för kommunikation. Låt andra prata om sig själva och var mottaglig, visa intresse.

  • För att bli omtyckt måste du vara empatisk och veta hur man är känslomässigt öppen. Ett av de bästa sätten att knyta ett vänskapsband med någon annan är att låta personen känna sig tillräckligt bekväm för att prata om sitt liv.

Harvard University publicerade en intressant studie rörande detta beteende. De områden i hjärnan som är associerade med motivation och belöning aktiveras när du delar information om dig själv.

“Kopiera” något från personen

Det innebär inte att du slutar vara dig själv och kopierar någon annans personlighet.

  • För att bli omtyckt måste du knyta band, och för att göra det finns det inget bättre än att skapa och visa upp likheter.
  • New York University definierade detta beteende som kameleonteffekten. Om du imiterar vissa gester, ord eller beteenden kan det hjälpa dig att “ansluta” mycket bättre till den andra personen.

Berätta en hemlighet

Vad finns det för bättre sätt att knyta band än att dela med sig av en hemlighet? Denna öppenhet kan skapa en grundläggande intimitet, vilket är viktigt för att testa och stärka en relation.

  • Folk gör det med sina vänner och romantiska partners.
  • Du måste dock vara försiktig med vem du delar din hemlighet.
  • Följ inte bara ditt hjärta, utan också din intuition.
Följ inte bara ditt hjärta, utan också din intuition.

Bli vän med deras vänner

Vi vill än en gång betona att det inte handlar om att åsidosätta vem du är eller din personlighet. För att vara omtyckt måste du visa intresse för saker som omger den andra personen och sådant som definierar honom eller henne.

  • Något som att etablera relationer med personens vänner kan garantera framgång.
  • Tänk på hur betryggande det känns att ha en partner som kommer överens med ens vänner. Vi har alla viktiga människor i våra liv.
  • Om dessa band är i harmoni kan vi njuta av ett mer fulländat och lyckligt liv.

Visa alltid upp ett bra humör

Positiva känslor är kraftiga. Ett leende och ett skratt kan värma hjärtat och leda till en positiv attityd eller till och med kärlek.

Positiva känslor är kraftiga

Om du vill att någon ska tycka om dig, fokusera inte bara på att prata om dina problem och rädslor.

Få den andra personen att skratta och se dig som någon som vet hur man får ut det bästa av varje tillfälle.

Känslor är kraftiga när det kommer till att knyta band. Ge ifrån dig bra energi, gör det som är svårt lite lättare och lär dig att ansluta från hjärtat, samtidigt som du alltid skyddar din självkänsla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • M. Reisman, John. Anatomy of friendship.
  • Aronson, E., Willerman, B., & Floyd, J. (1966). The effect of a pratfall on increasing interpersonal attractiveness. Psychonomic Science4(6), 227–228. https://doi.org/10.3758/BF03342263
  • Swann, W. B. (2012). Self-verification theory. In Handbook of Theories of Social Psychology (pp. 23–42). SAGE Publications Inc. https://doi.org/10.4135/9781446249222.n27
  • Tamir, D. I., & Mitchell, J. P. (2012). Disclosing information about the self is intrinsically rewarding. Proceedings of the National Academy of Sciences109(21), 8038–8043. https://doi.org/10.1073/pnas.1202129109
  • Chartrand, T. L., & Bargh, J. A. (1999). The chameleon effect: The perception-behavior link and social interaction. Journal of Personality and Social Psychology76(6), 893–910. https://doi.org/10.1037/0022-3514.76.6.893

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.