9 anledningar att börja dagen med färsk lemonad

Att påbörja dagen med ett glas färsk lemonad har samma fördelar som kaffe eftersom det aktiverar hjärnan, men har färre kalorier.
9 anledningar att börja dagen med färsk lemonad

Senaste uppdateringen: 22 februari, 2019

Färsk lemonad är en av de mest uppfriskande och goda dryckerna du kan göra hemma. De flesta föredrar att njuta av lemonad på varma sommardagar, men det är gott hela året om. Fördelen den har över andra juicer och läskedrycker är att den är väldigt låg på kalorier, men innehåller många näringsämnen som gagnar din hälsa.

Tack vare det kan du dricka den i alla typer av dieter och till och med flera gånger under dagen. Tack vare alla fördelarna blev den nyligen mycket populär att dricka tidigt på morgonen.  Det är bäst att dricka färsk lemonad på morgonen eftersom din kropp då kan absorbera alla näringsämnena och använda dem för olika sysslor under dagen.

Vi uppmuntrar dig att anamma denna vana från och med nu, och vi ska ge dig nio bra anledningar varför!

1. Färsk lemonad håller dig vätskesatt

färsk lemonad

Din kropp förlorar vätska under natten. Vätskor går förlorade genom svett och urin, och de måste ersättas med en nyttig och uppfriskande dryck – som lemonad.

2. Lemonad förebygger urinvägsinfektioner

De antivirala och antibakteriella egenskaperna i lemonad är nyckeln till att förebygga och behandla infektioner som drabbar dina urinvägar. Att dricka den dagligen på tom mage hjälper till att rensa ut skadliga bakterier som har en tendens att spridas i njurarna och blåsan.

3. Den innehåller få kalorier

pressa citronsaft

Många föredrar att dricka kaffe på morgonen eftersom det aktiverar hjärnan och väcker dig inför arbetsdagen. Men vad få känner till är att färsk lemonad har effekter som liknar de från kaffe, samtidigt som den har färre kalorier.

Saften från en citron i ett glas vatten innehåller endast sex kalorier, och är packad med vitaminer, mineraler och fibrer.

4. Den förebygger oxidativ skada

Citroner innehåller avsevärda mängder fytonäringsämnen – en typ av antioxidant som förebygger skada från fria radikaler, som skadar vävnader i kroppen. Det betyder att du skyddas från åldrande i förtid inifrån när du dricker citronsaft.

5. Den tillhandahåller vitamin C

citroner med C-vitamin

Som de flesta säkert redan vet har citron mer än en sjättedel av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C. Detta viktiga näringsämne saktar ner cellskada, främjar förnyelsen av hudceller och hjälper dig att återhämta dig från diverse skador.

6. Den balanserar din kropps pH-värde

Många tror felaktigt att citronens sura smak betyder att den ökar din kropps surhetsgrad. Tvärtom har det visat sig att citroner är en av de bästa naturligt alkaliserande livsmedlen, som hjälper till att förbättra din ämnesomsättning och återställa kroppens pH.

7. Den stärker ditt immunförsvar

immunförsvar

Vitamin C ökar dessutom din kropps immunsvar. När du dricker lemonad vid starten av dagen förbättrar den ditt försvar och förebygger virala sjukdomar.

8. Den förbättrar matsmältningen

Många problem som drabbar ditt matsmältningssystem kan lindras genom att dricka citronvatten på tom mage. Fibrerna och vattnet hjälper till att förebygga förstoppning, lindra inflammation och bekämpa halsbränna.

9. Den håller din hud ungdomlig

frisk hy

Det höga innehållet av antioxidanter i lemonad gagnar även din hud. Dessa substanser bekämpar fria radikaler och förebygger uppkomsten av för tidiga rynkor. Vidare ökar innehållet av vitamin C din produktion av kollagen, och spelar en viktig roll i hudens elasticitet.

Lemonad håller även din hud vätskesatt, minskar överflödig oljeproduktion och förebygger akne.

Hur gör man färsk lemonad?

För att ta del av alla fördelar vi nämnde ovan är det mest rekommenderade receptet en lemonad som är varm och saknar sötningsmedel.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • Saften från 1 citron

Beredning

  • Tillsätt vattnet i en kastrull och värm på medelvärme tills det nått en temperatur du kan dricka det vid.
  • Pressa saften från en citron i det varma vattnet.

Konsumtion

  • Drick varje dag efter att du har vaknat.
  • Vänta 30-45 minuter innan du äter frukost.

Som du kan se är naturlig, färsk lemonad en fantastisk dryck som har många fler användningar än att bara svalka dig. Prova att dricka den varje morgon för att se hur mycket friskare du känner dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.