Symptom på obalanserade hormoner du bör känna till
Hormoner spelar en stor roll för hälsan. De påverkar trots allt funktionen för de flesta av kroppens organ. De är kemiska sändare som har hand om att stimulera cellfunktion och till och med reglera psykologiska processer. Eftersom de påverkar din ämnesomsättning, tillväxt och sexuella funktioner är det viktigt att undvika att ha obalanserade hormoner.
Hormonproblem kan uppvisa ett flertal symptom som kan påverka din livskvalitet. Problemet är att många inte är medvetna om att deras symptom kommer från obalanserade hormoner, och tror istället att de beror på vanligare problem.
Men när du lär dig hur de ser ut och vilken påverkan de har på din hälsa kommer du att kunna identifiera dem och få rätt behandling.
Här skulle vi vilja dela med oss av åtta tecken på obalanserade hormoner.
1. Ansamling av fett
Ansamling av bukfett och förlust av muskelmassa är ett vanligt symptom på problem med det endokrina systemet. Stress är vanligtvis associerat med dessa symptom. Bukproblem må vara resultatet av dåliga matvanor, men det är viktigt att tänka på möjligheten att det rör sig om hormonobalanser, eftersom de avsevärt påverkar din ämnesomsättning.
Vill du lära dig mer? Läs: 9 tips för att bekämpa långsam ämnesomsättning
2. Förlust av sexlusten
Låga nivåer av östrogen hos kvinnor leder ofta till problem med deras sexliv. Det påverkar avsevärt libidon och kan faktiskt också påverka humöret.
3. Kognitiva svårigheter: ett tecken på obalanserade hormoner
Minnesförlust, stress och hjärndimma är kognitiva symptom på hormonobalanser. Generellt sett ökar de nivåerna av den kemiska substans som kallas kortisol, som associeras med stress och utvecklingen av vissa sjukdomar. Forskning från bland annat Sahlgrenska akademin har identifierat höga kortisolnivåer som ett stort hot mot den psykiska hälsan.
4. Humörsvängningar
Nervositet, irritabilitet och andra plötsliga humörsvängningar är vanliga vid hormonobalanser vid menstruation och klimakteriet. Det är normalt för kvinnor att uppleva känslighet, depression och känslor som stör deras välmående, men allvarliga förändringar kan vara resultatet av endokrina problem.
Dessa symptom utlöses av fluktueringar i östrogen och progesteron.
5. Värmevallningar och nattliga svettningar
Värmevallningar och nattliga svettningar är ofta kopplade till hormonförändringar som inträffar under klimakteriet, men de kan dyka upp i tidigare åldrar på grund av obalanser i hormonaktiviteten. Man brukade tro att låga östrogennivåer var boven i dramat, men nu vet man att det är en brist på progesteron eller problem med binjurarna och sköldkörteln.
Dessa system är väldigt känsliga för förändring, speciellt när de utsätts för faktorer som stör deras hormonaktiviteter.
6. Vaginal torrhet
En lägre östrogenproduktion kan leda till förändringar i det vaginala pH-värdet, vilket påverkar flytningar och den naturliga smörjningen. Vaginal torrhet har en direkt påverkan på ditt sexliv, speciellt eftersom det ökar känsligheten och orsakar smärta vid sex.
Det är vanligt bland kvinnor som genomgår klimakteriet, men kan även dyka upp i förtid på grund av andra obalanser.
7. Konstant trötthet
De flesta genomgår perioder av trötthet på grund av stress, för mycket fysisk aktivitet eller vanliga sjukdomar. Men när tröttheten håller i sig beror det förmodligen på en brist i sköldkörtelfunktionen, vilket även kallas hypotyreos.
Det påverkar din ämnesomsättnings hastighet, och eftersom hormonerna minskar dess aktivitet kan resultatet även bli problem med det kardiovaskulära systemet och matsmältningen.
Ta en titt på följande artikel: Behandla hypotyreos: 6 utmärkta frukosttips
8. Huvudvärk och migrän
Förändringar i aktiviteten hos kvinnliga hormon kan utlösa allvarlig huvudvärk och återkommande migrän. Obalanser vid vissa punkter i menstruationscykeln eller när du når klimakteriet kan ge dig huvudvärk på grund av spänningar och inflammation.
Huvudvärk kan också dyka upp på grund av sköldkörtelobalanser, oavsett om det är hormonbrist, som vi nämnde tidigare, eller för stor hormonproduktion (hypertyreos).
Känner du igen några av dessa symptom? Om de är återkommande borde du låta din läkare kolla upp om de är kopplade till hormonaktivitet. Om så är fallet kommer din läkare att rekommendera rätt behandling för att fixa dina hormonobalanser.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.
sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html
- K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).
paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/
- J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.
sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf