7 tecken på att du är en fri själ med personlig mognad

Att vara en fri själ betyder tvärtemot vad många tror inte att man undviker ansvar eller försöker nå en bekymmerslös frihet. Det handlar om att vara sann mot sig själv. Är du en fri själ?
7 tecken på att du är en fri själ med personlig mognad
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

En fri själ är en person med en viss personlighet som har nått en mognad och psykologisk förmåga, baserat på självförsörjning och säkerhet. Det är inte lätt att bli en fri själ, och att vara det betyder inte att man agerar som om man kapat alla band och ansvar. En sann fri själ besitter karaktärsdrag, attityder och interagerar med verkligheten som gör denne mer förmögen att konfrontera livets motgångar.

Idag  berättar vi om vad som definierar en fri själ. Är du en?

1. Du väljer, tänker och agerar utan att behöva någons godkännande

Att komma till en punkt på din personliga resa när du inte längre behöver andras godkännande är definitivt ett stort steg. Under en stor del av livet känner vi ofta att vi behöver valideras av samhället. Först kommer våra föräldrar, sedan våra medmänniskor och senare vår arbetsmiljö.

Att låta dig själv ses för den du är och prata från hjärtat är inte något som händer över en natt. Bara sanna själar når dit.

2. Du lever utan rädsla och litar på dig själv

bestämd kvinna

Experter i området personlig tillväxt och motivationspsykologi vet väldigt väl att rädsla är en stor möjlighetsdräpare. När du äntligen slutar oroa dig och slutar föreställa dig en kommande domedag kommer du att kunna ta större steg. Lyckan ligger alltid strax bortom dina rädslor. Men för att korsa denna gräns måste du först ha självförtroende.

3. Du är en autentisk, djärv och spontan person

Uppriktighet definierar dig, men även en näsvishet som resulterar i att du får skratt och blickar av förståelse. Du är spontan för att du inte bryr dig om vad folk säger längre, eller vad de tänker. Autentiska karaktärer är fria själar eftersom deras inre jag inte censureras längre. De har kontakt med sin sanna essens och sina värderingar, och kan visa världen hur de förstår livet: med passion.

4. En fri själ vet varför de kämpar

person med fjärilar runtom

Att vara en fri själ betyder, tvärtemot vad många tror, inte att man undviker ansvar eller strävar efter en bekymmerslös frihet. Det handlar inte alls om det. Fria själar vet mycket väl vad de kämpar för: för vad de älskar, för vad som utgör deras identitet, för lycka. Resten spelar ingen roll.

5. Fria själar talar inte anknytningens språk

Anknytningar, sett ur en känslomässig synvinkel, är den stora fienden för personlig tillväxt. Att gå in i ett förhållande som präglas av emotionellt beroende kan döda din identitet, integritet och ditt självuttryck. En person som identifierar sig som en fri själ vet hur man älskar utan att vara beroende av det. De ger det bästa av sig själva samtidigt som de känner sig kompletta.

6. Fria själar vet hur man uppskattar de små sakerna i livet

färgglad mediterande person med chi i handen

Att vara fri är att inte hålla fast vid saker som förhindrar ens tillväxt eller kärlek för livet. Du kan få denna passion för frihet genom att veta hur du prioriterar och genom att förstå att de viktigaste sakerna i livet faktiskt inte är saker, utan känslor. Dessa känslor kommer från de enklaste vardagliga händelserna. Det kan vara en konversation, en promenad på stranden, en dejt, en resa, att gå barfota, att krama ditt husdjur, att ta en löprunda utan några orosmoln…

Upptagna och oroade människor kan inte uppskatta de vardagliga detaljer som fria själar ser, uppmuntrar och värderar.

7. Livet inspirerar dig och din attityd inspirerar andra

Folk har kanske frågat dig hur du lyckas.

“Du är alltid glad, du har alltid tid för saker. Du gör en miljon saker och du får mig alltid att skratta… hur lyckas du?”

Du vet förmodligen inte vad du ska svara, för din livsfilosofi är något du fått med tiden. Ibland uppstår fria själar ur fångenskap. Deras attityd kan vara resultatet av förändringar, tid och välförtjänt mognad. Att vara fri är en attityd du anammar med beslutsamhet och ihärdighet, med vetskapen att du kan lämna vissa saker bakom dig.

Är du en fri själ?

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.