Hur man identifierar emotionellt omogna personer

Även om de ofta ber om hjälp med problem kommer emotionellt omogna personer att ignorera dina råd, eftersom de inte är intresserade av att lära sig, utan bara vill hitta lösningen.
Hur man identifierar emotionellt omogna personer

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Emotionell omognad har inget utgångsdatum. Du kan hitta emotionellt omogna personer när som helst och i alla åldrar. Emotionell omognad förekommer hos en vuxen som beter sig barnsligt genom att inte ta ansvar för sina handlingar. Problemet är att personen blir en emotionell och ekonomisk börda för andra.

Tror du att du har att göra med en eller flera emotionellt omogna personer?

Emotionellt omogna personer är beroende av andra

Emotionellt omogna personer är inte självständiga. Det är vanligt att de fortfarande är beroende av sina nära och kära även i vuxen ålder.

 • Det är underförstått att en vuxen kan behöva se efter sina föräldrar eller sin partner, men en mogen person bör inte vara en börda för andra.
 • Du kommer veta om du bor med en omogen person om han eller hon alltid skyller på någon annan för sin situation. Personen kan inte ta ansvar för det som händer i deras liv.

De vet inte hur de ska hantera sin ekonomi

Bara för att personen går till jobbet behöver inte det betyda att han eller hon är emotionellt mogen, men ett intresse för att ha sin egen inkomst och lära sig att använda den är en viktigt del av ens personliga utveckling.

 • De som spenderar pengar utan att tänka på morgondagen, som inte har några prioriteter och som väntar på att magiska lösningar ska fixa deras pengaproblem är emotionellt omogna.
 • Det är ett allvarligt problem eftersom de konstant måste gå på en balanslina med sin ekonomi.

De är inte speciellt empatiska

Emotionellt omogna personer saknar empati

Folk som är emotionellt omogna kan inte sätta sig in i någon annans situation eller förstå dem. Det innebär att de har problem med att förstå att andra också har sina egna problem och kräver stöd.

 • Om du har någon som är så nära dig har du antagligen märkt att personen försvinner när du behöver hjälp.
 • Men när personen behöver något från dig kommer han eller hon att visa sig igen och be om din hjälp.

Det kan vara irriterande och ta din energi, men det är bäst att försöka att inte bli irriterad; det kommer inte att förändra deras attityd. Det bästa är att ge dem en hjälpande hand när du känner för det.

Deras prioriteter är inte speciellt hälsosamma

Emotionellt omogna personer har en tendens att sätta fester och drickande, eller något annat de tycker om, före familjen, arbetet och sina ansvarsområden.

De har en tendens att trycka ned andra

Kvinna som håller upp nävarna

Emotionellt omogna personer litar inte på sig själva. För att få det de vill ha brukar de hitta sätt att få andra att känna sig underlägsna.

 • Ju värre en person känner sig, desto bättre känner sig den omogna personen.
 • De kan försöka skrämma personen, kalla dem öknamn eller använda något annat beteende för att nå sitt mål.

De är rädda för att binda sig

Rädslan är inte bara kopplad till relationer, utan de flyr också från livssituationer där de måste ta kontrollen, som att leva ensamma eller leta efter ett jobb.

Det är viktigt att betona att det inte bara är emotionellt omogna personer som är rädda för att binda sig: vi är alla rädda för att göra stora förändringar i livet.

 • Skillnaden är att de som är emotionellt mogna tar steget för att de vet att det är viktigt för att kunna nå sina mål.
 • De som inte har mognat kommer inte att förstå vikten av dessa beslut.

De vet inte hur man uttrycker känslor

Kvinna som är bekymrad

De överreagerar alltid. Deras ledsamhet är den mest extrema, och även deras lycka och ilska.

De vet inte hur de ska kontrollera sig i olika situationer och begränsar sig själva till att genomleva erfarenheten utan att lära sig från den.

 • De är dramatiska och kan undermedvetet älska att ha all uppmärksamhet.
 • När de blir arga kan de bli väldigt oförskämda och aggressiva.

Det kan dränera energin hos alla runt omkring.

Emotionellt omogna personer vägrar att lyssna på andras åsikter

Emotionellt omogna personer vill alltid att andra ska lösa deras problem, men de ignorerar alltid deras åsikter. Det är för att de inte har någon empati.

Om du lever med någon som är på det sättet är det viktigt att du förstår att det inte kommer hjälpa att försöka tvinga dem till att inse sina misstag. De kommer inte att se dem, för de är helt enkelt inte intresserade av det.

Vad kan man göra med emotionellt omogna personer?

Faktum är att det finns få saker du kan göra för att ändra på folk. Det är därför bäst att låta dem göra sina egna misstag tills de växer upp.

Det är ett alternativ att alltid lösa deras problem när de ber dig, men det kommer bara att ge dig en massa besvär.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf

 • John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS

 • Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.