7 effektiva örter för lättare viktminskning

Mineralinnehållet i te fungerar toppen som diuretika för att främja vätskedrivningen i kroppen. För att få bra resultat bör du kombinera dessa örter med en hälsosam kost, där du även dagligen dricker två liter vatten.
7 effektiva örter för lättare viktminskning
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När vi försöker gå ner i vikt har de flesta av oss stora problem med att hålla en hälsosam kost och träna regelbundet. Det finns de som inte kan motstå sötsuget under dagen, och det finns även de som har problem med en långsam matsmältning. Oavsett vad problemet är finns det örter som kan användas som komplement för att bränna mer fett och få mer energi till träning.

Skulle du vilja lära dig vilka örter som kan främja viktnedgång?

Grönt te

Grönt te är väldigt populärt i hela världen. Bland dess komponenter hittar vi katekiner och mineraler, som är perfekt för att gå ner i vikt. Katekinerna är kraftiga antioxidanter som har associerats med ökad metabolism och stimulerad fettförbränning. Utöver det innehåller det kalium och magnesium som driver vätska i kroppen.

En studie i American Journal of Clinical Nutrition visade att de som får i sig 690 mg rött te, som är like bra för viktnedgång som grönt te, varje dag i tre dagar går ner mer i vikt än andra.

Åkerfräken

örter för viktminskning

Åkerfräken går också att använda för att komplettera din kost. Denna ört är kraftigt renande och vätskedrivande, och tar bort gifter som ofta ackumuleras i kroppen.

Det är dock viktigt att tänka på att du inte bränner fett bara genom att få i dig åkerfräken. Det är snarare så att du får extra hjälp genom att rensa bort gifter från kroppen. Åkerfräken är också bra för att motverka celluliter.

Berberis

Berberis kan vara väldigt användbar för att gå ner i vikt. Den kan även lindra ångest, minska ditt sötsug och främja matsmältningen.

Kronärtskocka

Kronärtskocka för viktminskning

Kronärtskocka är en växt med många fördelar för att komplettera kosten. Den har vätskedrivande egenskaper som främjar borttagandet av gifter i kroppen och bladen innehåller massor av magnesium, kalcium och kalium. Kronärtskocka hjälper även till med matsmältningen och bidrar till en större mättnadskänsla.

Björk

Björk har vätskedrivande egenskaper som hjälper till med att rensa bort gifter från kroppen och stimulerar njurfunktionerna. Den hjälper dig även att gå ner i vikt, verkar som ett naturligt antiinflammatoriskt medel, stimulerar gallproduktionen och hjälper dessutom levern och njurarna.

Blåstång

Te för att tappa vikt

Detta är en havsalg rik på jod, proteiner, B-vitaminer och mineraler som järn, magnesium, fosfor med flera. Med tanke på att den innehåller mycket jod stimulerar den sköldkörteln, som hjälper kroppen att lättare bränna fett.

När du äter blåstång bör den dock vara färsk för att den inte ska ha blivit av med några näringsämnen. Vi rekommenderar att du äter lite av den innan varje måltid, för att höja din mättnadskänsla.

Mate

Mate har en värmande effekt på kroppen samt hjälper aptiten och ger dig en bättre mättnadskänsla.

Slutliga råd angående örter för viktnedgång

  • För att dra nytta av dessa örter för viktnedgång rekommenderar vi att du tar dem som ett avkok.
  • Du bör aldrig överskrida det dagligt rekommenderade intaget. Även om de är medicinska växter kan de ha en negativ effekt om du intar dem i överflöd.
  • Kom ihåg att det är väldigt viktigt med en hälsosam kost om du vill ha bra resultat, samt att dricka mycket vatten och träna regelbundet.
  • Under graviditet, om du äter medicin eller om du lider av hypertoni, diabetes eller andra sjukdomar rekommenderas att du konsulterar en läkare innan du intar dessa örter, för att se till att de inte har några bieffekter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abdul G Dulloo, Claudette Duret, Dorothée Rohrer, Lucien Girardier, Nouri Mensi, Marc Fathi, Philippe Chantre, Jacques Vandermander; Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 6, 1 December 1999, Pages 1040–1045, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.6.1040

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.