7 effektiva huskurer för bakteriell vaginos

7 effektiva huskurer för bakteriell vaginos

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bakteriell vaginos är en vaginal infektion som beror på en obalans i den flora av hälsosamma bakterier som skyddar kvinnans mest intima område.

Följden blir en gul eller grå utsöndring och en stark fisklukt. Det är väldigt obehagligt, och även om det inte är allvarligt kan det leda till ovälkomna symptom.

Dessa kan bland annat vara en brännande känsla vid urinering, vaginal klåda och andra olika klådor.

Det finns som tur är några naturliga huskurer. De är inte bara enkla att göra utan också effektiva.

Låt oss titta närmare på dem.

7 effektiva huskurer för bakteriell vaginos

Naturell yoghurt

yoghurt

Naturell yoghurt är rik på probiotika och är därför en av de bästa huskurerna mot bakteriell vaginos. Det tillför nämligen hälsosamma bakterier till vaginan och mildrar även kroppens reaktioner på de bakterier som orsakar infektionen.

Det är väldigt viktigt att yoghurten innehåller laktobaciller. Det hjälper dig att motverka svamp och de dåliga bakterierna som utsätter vaginan.

Hur man använder yoghurt

Det har visat sig att man både genom att äta det och applicera det på huden bekämpar infektionen. Kuren visar liknande resultat som klindamycin.

Tea tree-olja

Tea tree-olja motverkar svamp och bakterier. Oljan kan användas som en huskur för att motverka många olika infektioner, på grund av att den förändrar miljön där den appliceras. Det gör det svårare för bakterierna att förökas. Oljan minskar därför de komplikationer som uppstår vid infektioner.

Oljan är även bra för att ta bort dåliga lukter i ditt intima område, samt minskar den mängd bakterier som finns i de vaginala flytningarna.

Hur man använder oljan

Blanda några droppar i destillerat vatten. Se till att det är väl utspätt och använd till en daglig avsköljning.

Äppelcidervinäger

äpplen

Äppelcidervinäger har förmågan att reglera pH-värdet i ditt vaginalområde. På detta vis bidrar vinägern till att minska kliande och inflammation.

Vinägern har även antiseptiska, antiinflammatoriska och svampmotverkande egenskaper. Dessa minskar bakterietillväxt och hjälper till att kontrollera infektionen.

Hur man använder vinägern

Blanda 4 dl äppelcidervinäger i ett ljummet bad. Sitt i badet i 20 minuter.

Kokosnötsolja

Kokosolja är en hälsosam olja med egenskaper som använts länge i både naturliga mediciner och kosmetika.

Oljan har starka antibakteriella egenskaper, och man kan därför bli av med många olika mikroorganismer med dess hjälp. Faktum är att oljan många gånger är bättre än traditionell medicin.

Kokosoljans effekt sitter i laurinsyran som reglerar pH-värdet i vaginalfloran. Oljan minskar även infektioner.

Hur man använder oljan

Blöt en tampong med lite kokosnötsolja. Sätt i tampongen i vaginan och låt verka i 30 minuter.

Vitlök

vitlök

De svavelkomponenter som finns i vitlök har antimikrobiella egenskaper. Detta är vad som gör den så effektiv i behandling av vaginalinfektioner.

Att ta vitlökstabletter ger liknande effekter som metronidazol, vilket är en medicin som skrivs ut för att behandla vaginala infektioner.

Hur man använder vitlök

Vitlök kan både ätas och appliceras på huden. Båda sätten bekämpar bakterier och svamp som ändrar vaginans pH-värde.

En av de stora fördelarna med vitlök är att det inte har några bieffekter. Vitlök stärker det biologiska försvaret och minskar de negativa reaktionerna mot bakterier.

Väteperoxid

3% väteperoxid är ett bra medel för att minska symptomen vid bakteriell vaginos genom att det reglerar pH-värdet i det drabbade området.

Detta medel rekommenderas för att minska mängden flytningar, klåda, lukter och brännande känslor.

Hur man använder väteperoxid

Blanda lika stora delar väteperoxid och destillerat vatten för att göra en vaginal dusch. Använd inte endast väteperoxid eftersom det är för starkt för huden.

Oreganoolja

oreganolja

Oreganoolja är en annan behandling som ofta ger goda resultat. Det gäller speciellt vid vaginala infektioner.

Oljan har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper som lindrar infektionen och snabbar upp läkningstiden.

Hur man använder oljan

I denna kur blandar du ner två till tre droppar i lite kokosnötsolja. Gnugga sedan in det på det drabbade området med en bomullstuss.

Du kan även konsumera samma dos två till tre gånger per dag.

Har du fått bakteriell vaginos? Ta kontakt med en läkare för att få råd, och komplettera din behandling med någon av dessa huskurer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Goje, O. Vaginosis bacteriana. Manual MSD- Versión para profesionales. [Disponible en línea].
  • Mayo Clinic. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].
  • Women Health en Español. Vaginosis bacteriana. [Disponible en línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.