Det här kan kokosnötsolja göra för ditt hår

Tack vare beståndsdelarna i kokosolja kan den vara mycket effektiv på att återfukta och återvitalisera både hår och skalp, vilket återställer hårets glans och styrka.
Det här kan kokosnötsolja göra för ditt hår

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kokosnötsolja är rik på kolhydrater, mineraler och vitaminer som avsevärt gagnar den mänskliga kroppen, vilket är varför den är berömd i hela världen. Idag är det möjligt att hitta kokosnötsolja på listorna över de mest använda ingredienserna i produkter såsom tvål, kosmetika och kroppskrämer. Fördelarna med denna olja har varit kända i flera sekel när det kommer till hårvård; oljan håller håret starkt, närt och skyddat från effekterna av tidigt åldrande.

Kokosnötsolja mot håravfall

kvinna-med-håravfall

Indien är en av de äldsta kulturerna i världen. Där har kokosolja ofta använts för att bekämpa håravfall. En kur involverar att låta salviablad sjuda i lite av oljan.

Hur gör man?

 • Blandningen kan appliceras direkt på skalpen för att förbättra hårhälsan och förebygga att håret faller av.
 • När blandningen har sjudit kan du förvara den i en glasburk och använda som en inpackning en gång i månaden.

Du kan även applicera limesaft och kokosolja på skalpen för att lindra håravfall.

Använd kokosnötsolja för att reparera skadat hår

Ett annat sätt som kokosnötsolja kan hjälpa håret är genom att förebygga förlust av proteiner, vilket orsakar strukturell skada. Denna fördel beror på innehållet av laurinsyra, som har hög affinitet för hårproteiner och lätt penetrerar till hårstråets inre tack vare sin låga molekylära vikt.

Hur gör man?

 • Du kan applicera lite kokosnötsolja som en inpackning för håret.
 • Låt sitta i runt 20 minuter innan du tvättar håret som vanligt.

Ett annat alternativ är att använda oljan som ett substitut för balsam. Efter att du tvättat håret tar du en liten mängd och applicerar precis som du skulle med en urtrasslande kräm.

Balsam

balsam

Kokosnötsolja är ett bättre balsam än något annat som finns tillgängligt på marknaden. Att applicera oljan medan den är varm gör håret skinande och lent.

Hur gör man?

 • Allt du behöver göra är att applicera oljan på kvällen ett par timmar innan läggdags, och sedan täcka håret med en duschmössa.
 • Nästa morgon tvättar du håret som vanligt.
 • Upprepa några gånger per vecka för att bibehålla friskt, starkt och lent hår.

Ta bort huvudlöss

Löss är en vanlig ohyra  och om det inte behandlas på rätt sätt kan problemet återkomma gång på gång. Det må finnas många kemiska produkter som kan handskas med löss, men faktum är att deras starka egenskaper även kan skada din skalp och försvaga ditt hår. En annan lösning är att använda en fintandad kam för att ta bort löss och gnetter, men om du gör det med blött hår kan du skada det.

Hur gör man?

 • Det är därför den bästa lösningen är att applicera kokosnötsolja i blött hår för att skydda det och göra det lättare att kamma igenom för att få bort lössen.

Bekämpa torrhet

kokosnotsolja-for-torrt-har

Personer med torrt hår måste vara uppmärksamma om de inte vill att det ska bli grovt och tunt. Att använda aggressiva schampon, toners och balsam kan göra din skalp ännu torrare och fjällig.

Hur gör man?

 • Kokosolja är ett naturligt sätt att lösa det, och det kan även gagna din skalp.

Bli av med kluvna toppar

Du kanske tror att den enda lösningen för kluvna toppar är att klippa det. Som tur är kan lösningen vara kokosolja när du har några få slitna strån.

Hur gör man?

 • Applicera bara en blandning av kokosnöts- och mandelolja på topparna i några minuter.
 • Det behandlar dina kluvna toppar och ger dig extra tid innan du klipper dig igen.
 • Kom ihåg att det är bäst att trimma lite var sjätte till åttonde vecka.

Tona ditt hår

tvätta-håret-med-kokosolja

Den här oljan är även en utmärkt toner för ditt hår, speciellt när du handskas med en torr skalp.

Hur gör man?

 • Det är lika enkelt som att applicera en blandning av varm kokosnötsolja med eterisk lavendelolja, och massera in det i skalpen.
 • Det har en mer potent effekt om du gör det på kvällen och låter verka tills morgonen.

Inväxta hårstrån

Vissa upplever inväxta hårstrån i skalpen, speciellt när det är väldigt kallt eller varmt.

Hur gör man?

 • För att förebygga det är det viktigt att hålla både hår och skalp rena.
 • Om du använder en blandning av kokosnöts- och olivolja på skalpen då och då kan det minska obehaget.

Om problemet kvarstår ska du kontakta en läkare för ordentlig behandling.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marina, A. M., Che Man, Y. B., & Amin, I. (2009). Virgin coconut oil: emerging functional food oil. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.06.003
 • Krishna, A. G. G. ., Raj;, G., Singh, B. A. ., Kumar, P. K. P. ., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications. Indian Coconut Journal.
 • Pham, L. J. (2016). Coconut (Cocos nucifera). In Industrial Oil Crops. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-98-1.00009-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.