6 huvudsakliga drag hos en psykopat

Även om det kan verka som om de är som oss och kapabla till empati så agerar psykopater alltid ut sina egna självintressen utan att bry sig om någon annan.
6 huvudsakliga drag hos en psykopat

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har förmodligen hört på nyheterna någon gång att en helt normal person begått ett brott som ingen trodde att denne var kapabel till. Att vara psykopat betyder inte att man verkar annorlunda jämfört med andra.

Psykopaten är någon de allra flesta skulle beskriva som behaglig, väldigt karismatisk och till och med en god person. Det är åtminstone så det verkar.

All denna vänlighet kan plötsligt försvinna, för psykopaten känner inte känslor som du gör. Han eller hon fejkar dem istället för att manipulera dig.

Psykopater manipulerar andra för att få allt de vill ha. Oförmögna att känna dåligt samvete, sorg eller andra naturliga känslor kan de utnyttja andra utan återhållsamhet. Det är därför det är så viktigt att lära sig känna igen dem.

1. En psykopat är en patologisk lögnare

Psykopat bakom ryggen

Alla ljuger, men när en psykopat ljuger är det inte en liten vit lögn eller en som kan rättfärdigas. En psykopat drar en lögn efter den andra.

En psykopat ljuger konstant för att manipulera och utnyttja dem omkring sig. Ibland kan han eller hon även ljuga i syfte att orsaka skada.

Psykopater kan visserligen ha mål som alla andra, men de försöker inte uppnå dem på ett “bra sätt”.

2. Personen är oansvarig

Kan du tänka dig hur det skulle vara att inte ha några känslomässiga band till någon eller något? Psykopater känner sig inte förpliktigade att göra vad de lovar på arbetet eller hemma, så i slutänden gör de aldrig något de säger att de ska.

Normalt sett byter psykopater konstant jobb eller flyttar till nya platser av just den anledningen. De känner aldrig band till en plats, inte ens ett hem.

Det gäller även människor eftersom de plötsligt avslutar långa vänskaper, skadar och överger personer som en gång litat på dem.

3. En psykopat lockar dig till sig med falsk charm

Falsk karisma

Psykopater visar sin bästa sida för andra och gömmer sina sanna mål. Egentligen litar de inte på några andra än sig själva.

De kan dock verka som någon du kan lita på och dela dina hemligheter med.

Vad du inte inser är att vara öppen mot dem är som att falla rakt ner i gapet på besten. Ju mer du litar på dem, desto mer sårbar är du. Deras falska charm lurar dig närmare.

4. Ett problematiskt förflutet

Just nu kan psykopaten verka helt normal, men om du tar en titt på dennes förflutna kanske du hittar en avslöjande historia.

Även om han eller hon bara varit med om mindre incidenter kan antalet vara skäl nog att ta en närmare titt.

Detta eftersom psykopater inte accepterar samhällets regler och ofta inte har någon respekt för mänskliga rättigheter, även om det kan verka så.

5. En psykopat manipulerar och är beroende av andra

En psykopat manipulerar andra

Psykopater manipulerar andra för att uppnå sina egna mål. De vet dock att inte alla kan manipuleras, så de omger sig ofta med de som är mer undergivna.

För en psykopat är en person inte en mänsklig varelse, utan ett objekt som kan användas för att få vad man vill ha.

Än viktigare är det faktum att en psykopat alltid försöker leva på andra. Psykopaten tror att andra bara existerar för att tjäna honom eller henne, att andra är de som måste arbeta och kämpa för att klara sig.

6. Personen är inte empatisk

Psykopater är oförmögna att känna känslor såsom sorg, ångest och liknande, och kan därför inte sätta sig in i andras liv.

Det kan verka som att de förstår eftersom det är en del av den falska karisma de använder för att du ska lita på dem, men egentligen har de ingen aning om vad du känner.

Det ger dem ett övertag över dig. De känner aldrig skam, skuld eller andra känslor som skulle hindra normala människor från att göra vad de gör.

De tycker heller inte synd om andra: en psykopat tänker alltid bara på sig själv.

Jokern

Det är viktigt att komma ihåg att andelen psykopater i befolkningen inte är särskilt hög, så vi blir sällan deras måltavlor.

Trots det är det aldrig en bra dag när man måste handskas med dem. Därför är det viktigt att känna igen deras drag.

Har du någonsin träffat någon med dessa karaktärsdrag?

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Edens, J. F., Marcus, D. K., Lilienfeld, S. O., & Poythress Jr, N. G. (2006). Psychopathic, not psychopath: Taxometric evidence for the dimensional structure of psychopathy. Journal of abnormal psychology, 115(1), 131.
  • Endres, J. (2004). The language of the psychopath: characteristics of prisoners’ performance in a sentence completion test. Criminal Behaviour and Mental Health, 14(3), 214-226.
  • Glannon, W. (2008). Moral responsibility and the psychopath. Neuroethics, 1(3), 158.
  • Rauthmann, J. F., & Kolar, G. P. (2013). Positioning the Dark Triad in the interpersonal circumplex: The friendly-dominant narcissist, hostile-submissive Machiavellian, and hostile-dominant psychopath?. Personality and Individual Differences, 54(5), 622-627.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.