Att sätta gränser & vistas med personer som gör dig lycklig

Omringa dig med personer som ger dig energi, inte de som dränerar den.
Att sätta gränser & vistas med personer som gör dig lycklig

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Varje dag tvingas vi hantera personer som dränerar vår energi, så det är en god idé att lära sig sätta gränser så att de inte påverkar oss lika mycket. Intressant nog finns dessa “lyckosabotörer” i nästan alla personliga cirklar. De finns i våra familjer, bland vänner och till och med i arbetsmiljön.

Ibland utsöndrar de giftiga beteenden utan att ens inse det. De behöver dig, de söker till exempel ditt stöd, dina råd, så att de kan ventilera… Dessa saker skulle vara förståeliga om deras attityder inte jämt och ständigt var på det sättet. Och det är då utpressning och förebråelse kommer in i bilden.

Det är inte alltid lätt att leva med personer som dessa. Men du måste absolut veta hur du kan skydda dig själv, samtidigt som du söker efter de som inspirerar dig och för med sig lycka till ditt hjärta.

Utmattande människor – källor till daglig stress

Vi omges alla konstant av diverse stressiga situationer. Men om något utmattar dig, kväver dig och ändrar din känslomässiga balans är det för att du är “genomtränglig”.

huvudet-bland-molnen

Varje sinne har sin egen genomtränglighet eller tolerans, och det beror givetvis på din personlighet.

 • Introverta personer har mycket lägre tolerans för situationer som involverar konstant, social interaktion. De behöver tillräckligt mycket ensamtid för att “ladda om” sina batterier.
 • Mer extroverta individer söker efter mer stimulans och tolererar generellt sett, såväl som njuter av, att prata med människor, röra sig i olika miljöer och smida planer.
 • Men problem uppstår när introverta och extroverta ställs inför dessa lyckosabotörer – de som är utmattande eftersom de sätter sig själva som en hög prioritet.

De dränerar dig med all sin kritik, sina besattheter, sitt konstanta sökande efter problem som inte existerar. Tro det eller ej, men mycket av din stress kommer från interaktioner med andra människor, med personer som gör dig utmattad eller stressar dig på andra sätt.

Negativa interaktioner och cerebrala konsekvenser

Tänk på din hjärna som en otrolig väv av neurala kopplingar. Den är sammankopplad vävnad där harmoni regerar. När du har perioder av kontinuerlig eller kronisk stress bryts harmonin. Vissa områden av hjärnan går till och med förlorade:

 • Dendriterna i dina nervceller i hippocampusregionen av hjärnan börjar gå sönder. Det orsakas av en förändring i neurotransmittorerna. Kortisol har en väldigt negativ effekt på hjärnan.
 • Dendriter är de små armar som sammankopplar neuronerna.
 • Ju större stress desto mindre sammankoppling i hippocampus. Detta eftersom många av dendriterna går sönder, vilket stör sammankopplingen.
 • Kom ihåg att hippocampus är hjärnstrukturen som förvarar minnen och känslor.

Vi berättar det för att förklara varför man i stunder av ångest eller stress tappar koncentrationen. Det är rätt vanligt att uppleva apati och negativitet.

neuronkopplingar

Hur man lär sig att sätta gränser och bli mindre “genomtränglig” 

Det är inte lätt att lära sig bli mindre genomtränglig i stressiga situationer. Först och främst är det för att din egen negativitet ibland blockerar dig. Du känner dig försvarslös.

Men hur kan jag reagera om den utmattande personen är min mor? Tänk om det är min partner eller chef? Dessa är givetvis svåra situationer som kräver mycket av dig.

Så låt oss prata om några strategier.

Jag tänker inte låta dem påverka mig

Du kanske har en god vän eller familjemedlem som konstant ringer dig för att prata om sina problem. Ett sätt att lösa det är att bara svara på deras samtal en gång varannan dag. Känn dig inte skyldig när du sätter gränser. De kanske blir arga en, två eller tre gånger, men de kommer långsamt börjar anpassa sig efter dina personliga gränser.

flicka hänger hjärtan på tork

Hitta personer som inspirerar dig och fyller ditt hjärta med glädje

Om en familjemedlem eller medarbetare gör dig utmattad ska du ta en paus genom att ägna tid med personer som gör dig glad.

 • Livet handlar om balans, så du måste därför jobba med kompensation – en sak för en annan.
 • Utmattande personer måste hållas på avstånd. Om du är förpliktigad att interagera med dem måste du lära dig att också sätta gränser. Gör dig själv till en prioritet och skydda din självkänsla.
 • Försök att ägna 70% av din tid åt personlig berikning. För det ska du hitta folk som verkligen är värda din tid, som inspirerar dig, samt gör att du känner dig självsäker och positiv.
 • Du har förmodligen några bra medarbetare. I din familj finns det förmodligen fler än en person du avgudar.

Och kom ihåg, när det finns kärlek finns det inte plats för någon som dränerar dig, för de som dränerar dig älskar dig inte. De konsumerar din energi och till och med din hälsa, så lär dig att sätta gränser.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.