Obesvarad kärlek är som väntan på ett tåg på flygplatsen

Den första personen du bör älska och respektera är dig själv. Därutöver ska du kräva att även andra respekterar dig.
Obesvarad kärlek är som väntan på ett tåg på flygplatsen

Senaste uppdateringen: 14 december, 2018

Att älska någon som inte älskar dig tillbaka är som att längta efter snö på sommaren. Obesvarad kärlek är som att försöka segla ett fartyg utan segel, eller vänta på ett tåg på flygplatsen.

Det är meningslöst och smärtsamt; men trots att de är medvetna om att de inte är älskade tillbaka så är det fruktansvärt svårt för vissa människor att bryta detta band över en natt.

Obesvarad kärlek är en ständig källa till bekymmer hos mänskligheten. Det är svårt att hantera ointresset från personen som fångade din uppmärksamhet och som du drömde om en framtid med.

När obesvarad kärlek konfronteras på ett lämpligt sätt kan det vara en bra strategi för personlig utveckling. Det gör att du förstår att det viktigaste är att behålla din självkänsla utan att förlora din värdighet.

Men om personen gjort klart att det inte finns något hopp och du trots detta fortsätter att “vänta” så är du inne i en mycket destruktiv spiral.

Vi inbjuder dig till att reflektera över detta.

Att älska utan att vara älskad tillbaka: obesvarad kärlek

Att älska utan att vara älskad tillbaka skapar en oförenlighet i din hjärna. Alla dina känslomässiga investeringar har byggt ett område som bebos av drömmar, förhoppningar och föreställningar. Dessa kolliderar med väggen i verkligheten: dina känslor är obesvarade.

Naturligtvis är situationen inte alltid är så enkel. Det finns nyanser och specialfall som ger större emotionell komplexitet till dessa situationer, vilket vi kommer att analysera nedan.

Vi rekommenderar också: Ångestattacker: Vad ingen förstår

När de ger dig falska förhoppningar

“Om det är kärlek, vårda den. Om det inte är kärlek, lura inte dig själv.” Detta bör definiera vilka vi är och hjälpa oss att etablera mer mogna och respektfulla relationer.

En person kan ge dig hopp av egoistiska skäl
Ibland kan du ryckas med både personligt och känslomässigt av personer som bara ger dig hopp av egoistiska skäl.
  • De kan känna sig ensamma, och för att undvika isolering får de dig att tro att du är viktig för dem. I verkligheten är detta inte sant. Detta är en mycket farlig fälla.
  • Falska förhoppningar kan också skapas för att de inte kan säga “Tyvärr så känner jag inte på det sättet”.
  • Istället för att få ett slut på det hela sveps de bort av rädslan för att såra dig eller göra dig besviken.
  • Detta kan även ske inom ett kärlekspar. Kanske den ena personen inte längre känner kärlek, men istället för att vara ärlig drar han eller hon ut på situationen, vilket orsakar en falsk och smärtsam relation.

När du inte vet hur du ska hantera situationen

Att älska någon är en intim, delikat och djupgående process som byggs med tiden och går igenom flera mycket viktiga steg.

  • Obesvarad kärlek kan skapa en situation du inte vet hur du ska hantera.
  • Att få veta att du inte är älskad tillbaka är som att nå en återvändsgränd. De första känslorna är vanligtvis förnekelse och förkastande av sanningen.
  • Senare kommer du inte ha något annat val än att gå igenom följande faser: medvetenhet, ilska, känslomässig frigörelse, och slutligen acceptans.
Du förtjänar det bästa

Du är en person med värdighet som förtjänar det bästa

Man känner alltid hopp. Du tänker kanske att om du gör det eller det så kommer personen besvara dina känslor eller “återgå till att vara den som en gång älskade dig”.

Men medan kärlek kan vara den mest intensiva och underbara aspekten av att vara människa så kan det också vara den smärtsammaste, blindaste och mest besatta dimensionen.

  • Du får inte falla in i en ond cirkel av långsam självförstörelse. Framförallt måste under dessa stadier av intensiv känslomässig smärta en viss dimension finnas: självkärlek.
  • Vänd dig bort och låt avståndet vara din flytväst, medicinen som gör att du kan sammankoppla med dig själv.
  • Det räcker inte att sluta träffa personen; du måste även klippa banden på sociala nätverk. Annars är det alltför lätt att ge efter för en önskan att fortsätta hålla kontakten.

Detta bör undvikas.

Klipp alla band, även på på sociala nätverk

Vacker kärlek gör inte ont eller föder falska förhoppningar. Vid obesvarad kärlek måste du släppa taget, säga adjö och återuppta din relation med dig själv, din identitet.

Förr eller senare kommer den rätte dyka upp. Under tiden ska du som alltid främja din självkärlek – ett underbart äventyr som låter dig njuta av livet och gå framåt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.