5 saker du måste tillåta för att utvecklas känslomässigt

Även om det kan låta paradoxalt är det viktigt att du ger dig själv tillåtelse att utvecklas emotionellt. Allt annat är sekundärt.
5 saker du måste tillåta för att utvecklas känslomässigt
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Låt oss diskutera känslor och att utvecklas känslomässigt.

Något vi alla vet är att människor, generellt sett, fokuserar mest på sin yttre existens. Det är naturligt, eftersom vi gillar att möta nya vänner och vill gärna ge ett gott intryck till folk i vår närhet. Men varför inte börja se inåt också? Tro det eller ej, men det är så du når ett högre medvetande: att se inåt för att bli friare på utsidan.

Idag föreslår vi att du läsare vidare om fem saker du måste tillåta dig själv för att främja personlig utveckling. Börja implementera dessa i ditt liv redan idag, allt du behöver är två enkla saker: Mod och en önskan att bli lycklig.

5 saker du måste tillåta dig själv för att utvecklas känslomässigt

Ibland måste du låta dig själv uppfylla enkla infall och önskningar, som att spontant vilja gå ut med dina vänner, köpa en bok, köpa en ny klänning eller gå ut på en promenad sent på kvällen…

När var sista gången du sa till dig själv: “Jag ska bli lycklig”? Vi vet att det inte alltid är så lätt, att det kan vara svårt att slå sig fri från sina plikter för att göra det man verkligen brinner för. Lösningen på det är balans, och utöver allt annat: att ge dig själv tillåtelsen att vara lycklig i det du gör. Säg dessa fem saker till dig själv för att utvecklas känslomässigt:

kolibri sittandes på en hand

1. Jag ger mig själv tillåtelse att var den jag är, och jag kommer inte förändra mig själv för någon.

Det kanske kommer som en överraskning, men vi människor har en tendens att anpassa oss efter vår omgivning. Ibland kan ett stormigt förhållande begränsa många av en individs karaktärsdrag.

  • Du slutar vara dig själv om du blir någon annans skugga. Du glömmer att ta hand om dig själv, och i slutändan lever du med mer rädslor än drömmar.
  • Förändra inte dig själv för någon. Försvara din identitet, dina värderingar och din inre skönhet. Ge dig själv tillåtelse att fira den du är utan att göra uppoffringar.

2. Jag ger mig själv tillåtelse att känna och förstå mig själv.

Det är lätt att känna sig frustrerad eller arg på någon annan, eller sårad och besviken. Men istället för att lösa problemet håller du kanske allt inom dig och låter det växa och gro.

  • Vi låtsas som det regnar, och intalar oss att “allt är okej”, även om det inte är det.
  • Gör inte det – ge dig själv istället tillåtelse att känna, förstå och lösa dina problem. Att hela dig själv. Känslofrihet är otroligt viktigt om du vill leva ett lyckligare liv.
  • Å andra sidan är det din förståelse för dig själv som definierar hur bra du kan läsa och förstå din närhet och folket omkring dig. Ge dig själv tillåtelse att utforska de djupaste hörnen av dig själv och låt dem sedan hela sig för att kunna utvecklas känslomässigt.

Du kommer utan tvekan att tvingas bemöta dina rädslor någon gång i framtiden, och konfrontera alla känslor du lämnat efter dig under åren.

3-painting-of-a-woman

3. Jag ger mig själv tillåtelse att sträva efter det jag verkligen vill.

Innan du börjar söka efter vad som gör dig lycklig måste du vara tydlig med vad du vill ha i livet. Det är ganska underligt, men det lever många omkring oss som ständigt känner en tomhet i sitt bröst bara för att de inte har koll på vilka prioriteringar som gör dem lyckliga.

  • Ge dig själv tillåtelse att söka inre frid. Låt ingen göra dig bitter eller tvinga dig göra något som inte går ihop med dina principer och värderingar.
  • Ge dig själv tillåtelse att göra varje dag till något unikt. Det spelar ingen roll om du har plikter någon annanstans, ge dig själv en eller två timmar varje dag för att göra precis det du vill.
  • Ge dig själv mål som är värda att kämpa för, ha både kortsiktiga och långsiktiga drömmar.
  • Fokusera ditt liv på ett sådant sätt att varje morgon när du vaknar har du dina drömmar som kan pusha dig genom dagen.

4. Jag ger mig själv tillåtelse att ha mina egna åsikter, och uttrycka dem hur jag vill.

Var inte tyst – öva på uppriktighet varje dag. Bara på det sättet kan du nå den där känslobalansen där det du säger motsvarar det du känner.

4-woman-with-tiger

5. Jag ger mig själv tillåtelse att vända blad och gå vidare.

Att avsluta cykler och vissa kapitel i ditt liv är inte lätt. Faktum är att många rentav vägrar att göra det. De tror ofta att det är bättre att tyst gå vidare i samma mönster, att stå ut och förbli olyckliga – för det är allt de har.

Gör inte så: ge dig själv tillåtelse att vara lycklig och kunna lämna saker bakom dig. Lämna smärtsamma, sårande mönster bakom dig. Vänd blad och säg “Ja” till förändringar som kan förbättra ditt liv, för de ger dig nya möjligheter att bli lycklig. Välj att växa från insidan utåt för en mer balanserad känsloutveckling.

Tillåt dig själv att ge dig dessa tillåtelser att utvecklas känslomässigt. Börja idag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.