5 anledningar att ha purjolök i maten

Purjolök i maten möjliggör syntesen av näringsämnen och matsmältning såväl som vilsam och uppfriskande sömn.
5 anledningar att ha purjolök i maten

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Om du aldrig har haft purjolök i maten är det dags att prova! De är lätta, passar ihop med många livsmedel och är både näringsrika och mättande.

Om du är en sådan som vill äta en lätt middag för att inte gå upp i vikt är purjolök definitivt ett av de bästa alternativen.

Kom ihåg att middagen bör vara balanserad och inkludera flera olika livsmedel, utan att försumma några av de nödvändiga näringsämnena.

Middagen handlar inte bara om att äta en skål flingor med mjölk. Kroppen behöver förbereda sig på viktiga, renande uppgifter under natten. Därför ska man inte överbelasta kroppen.

1. Börja med purjolök i maten för att gå ner i vikt

Om du vill njuta av lätt men näringsrik mat är det dags att börja använda purjolök.

 • Purjolök består av en stor mängd vatten. Den innehåller knappt några kalorier men innehåller fibrer.
 • Det är intressant att veta att det i 100 gram purjolök finns nästan 83 gram vatten, 1 gram protein och 2 gram kostfibrer. Med purjolök i maten får du näringsämnen såsom vitamin A, vitamin B6, vitamin C och vitamin K. Du får även mineraler, som järn, kalcium, magnesium och mangan.

Att kombinera det med livsmedel som innehåller protein och andra lätta grönsaker hjälper dig att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Pirjolök innehåller knappt några kalorier

2. Ta hand om din matsmältning för att vila bättre

Purjolök är ett av de livsmedel som innehåller prebiotika – goda bakterier som möjliggör bättre absorption av näringsämnen.

Purjolök tar även hand om tarmfloran och stimulerar utsöndringen av galla för att förbättra matsmältningen. Så glöm inte: purjolök får dig att sova väldigt bra, utan gaser, uppsvälldhet och utan att du känner dig proppmätt.

3. Purjolök bekämpar infektioner

Hur smakar de? Det är en smak någonstans mellan vitlök och lök. Den är mildare, men med en antydan av svavel som påminner om smaken av medicinska livsmedel.

Det är faktiskt inget sammanträffande. Purjolök har antibakteriella egenskaper. Den är inte lika potent som vitlök, men båda består av något som kallas alliinase.

Om du vänjer dig vid att äta purjolök till middag kommer du märka att du känner dig friskare, då löken bekämpar bakterier som påverkar din mag-tarmkanal.

Purjolök är bra för att bekämpa vätskeretention

4. Bekämpar vätskeretention

Middagen är viktig. Många ger den inte värdet den förtjänar.

 • Att äta mat med många kalorier eller mäktiga såser gör att man kan vakna mitt i natten med en tung känsla. Vätskeretention är relaterat till ens livsstil, så det är viktigt att göra små förändringar på flera plan.
 • Purjolök är bra för att bekämpa vätskeretention på grund av dess balans av natrium och kalium.
 • De är rika på fibrer, vilket enkelt hjälper till att rensa bort gifter ur kroppen.
 • Du lär vilja veta att de är oersättliga för att hantera urinsyra. Om de konsumeras under kvällsmålet kan de mer effektivt rensa bort gifter ur kroppen.

5. Purjolök för att stärka immunförsvaret

Purjolök är en utmärkt källa till vitamin A – en fettlöslig vitamin även känd som retinol. Den deltar i bildandet och bibehållandet av våra celler som tar hand om vårt immunförsvar.

 • Vitamin C, vitamin K och magnesium hjälper till att stärka de vita blodcellerna. Glöm inte att purjolök i maten minskar homocystein i blodet.
 • Homocystein är ett ämne som gör oss sårbara för hjärtsjukdomar och cerebrovaskulära åkommor, så det är värt att tänka på.
Purjolök till kvällsmålet rensar bort gifter ur kroppen

Nyttiga sätt att äta purjolök

 • Kalkonbröst med citron
 • Lax med purjolöksdressing
 • Råris och broccoli
 • Blandat med räkor och vitlök
 • Med pepparfrukter
 • Renande buljong med selleri, lök och squash
 • Med lättgrädde

Sallader är också bra alternativ. Här kommer några exempel:

 • Purjolök- och tofusallad med balsamvinäger
 • Purjolök med tonfisk, tomat, tofu och morot

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
 • Shin JY., Che DN., Cho BO., Kang HJ., et al., Anti inflammatory effect of hydrolyzed celery leaves extract in murine primary splenocyte. J Food Biochem, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.